fredag den 17. april 2020

Aprilhaven


Påsken er ovre, og det samme er påskeliljerne. De har ellers gjort det godt i år og blomstret over meget lang tid. Påskeliljerne nåede knap nok at afblomstre, før pinseliljerne tog over.


Der er også gang i tulipanerne. Her er det 'Für Elise'. Det er på flere måder en meget holdbar tulipan. Den kommer troligt igen år efter år, den bliver ikke så høj, så den er ikke så udsat i blæsevejr, og endelig kan de enkelte blomster holde flere uger i haven.


Narcis 'Sailboat' er lige sprunget ud med små hvide blomster med en lysegul trompet. Løgene blev lagt sent i efteråret, så det er måske grunden til den lidt sene blomstring.


Gule anemoner i blomst.


Dejligt at det begynder at fylde godt i bedene, det minimerer lugearbejdet.


Pæonerne vokser godt. For at de ikke lige pludselig vælter ud til alle sider, har de fået en ring omkring, så må de lære, hvor deres plads er.


Påsken bød på en tur til Laubjergs Planteskole og Rosenhave. Med hjem kom et par roser af sorten 'Focus'.


Rosen beskrives på etiketten som "en mellemhøj buketrose. Blomsten er halvfyldt. Blomsterne sidder i store klaser, og der er masser af dem sommeren igennem. Forædlet af Noach 1997." For nogle somre siden så jeg 'Focus' i rosenhaven, og jeg tog disse billeder. Den levede virkelig op til beskrivelsen om at være rigtblomstrende.Foruden turen til planteskolen bød påsken også på en tur til frilandsmuseet Hjerl Hede. Som alle andre museer holder Hjerl Hede lukket på grund af coronakrisen. Så man kan ikke komme ind i husene, men man er velkommen til at gå ind i området og gå en tur. Der er gratis adgang. Det benyttede vi os af, og det blev en dejlig tur. Området er stort, at vi kunne sagtens holde afstand.


Der var ikke så meget at se i haverne endnu, men jeg vil lige vise tre billeder af smukke "rammer", som både er til pynt og nytte.20 kommentarer:

 1. Du har virkelig mange flotte løkplanter hos deg. Her trives påskeliljer dårlig, og det kommer sikkert av all leirjorden her. De kommer fint det første året, men så er det slutt. Det er en vakker rose du har kjøpt.
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Sandjord kan godt have sine fordele, selvom jeg gerne ville have haft en mere frodig jord, der ikke så let tørrer ud.
   Jeg håber, roserne vil trives lige så godt hos mig, som de gør i rosenhaven. Jeg må passe godt på dem.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Sikken en masse skønne løgplanter, jeg har narcisser i blomst endnu og tulipaner, det er så dejligt. Det er en fin rose, du viser, den kender jeg ikke.
  Hilsen og god weekend.
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tænk findes der en rose, som du ikke kender 😉. Jeg har mange gange beundret den rose, når jeg har været i rosenhaven. Den står altid så flot og så har den blanke helt mørkegrønne blade. Rosenhaven ligger kun ca. 5 km fra, hvor vi bor, så vækstbetingelserne må vel være nogenlunde de samme hos os.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hej Elna

  Alletiders med en Noack rose - Man ser hans roser alt for sjældent udenfor Tyskland!
  Ja, nu er det tulipanernes tid - en flot Greigii sag du viser!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror det er en god rose til vestjyske forhold. I Laubjergs Rosenhave gør de meget ud af at plante roser, der trives herude. De har også et stort udvalg i deres havecenter.
   Det er den eneste Greigii tulipan, vi har i haven, men det tror jeg da, der skal laves om på.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Det var et flot skudsmål af Für Elise.
  Og hvor er det smukke 'rammer' du viser. Godt set. Sådan noget 'hardware' (som vi kalder det her på matriklen) er utroligt klædeligt som kontrast til 'bløde' planter. De tre, du har fotograferet, er smukke på hver deres måde og viser, at der er noget for enhver havestil.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det fortjener hun også.
   Ja de tre “rammer” passer jo alle til de gamle huse på Hjerl Hede. I vores have kunne buksbomhækkene godt passe ind, dog nok i en lidt anden og mere enkel udformning.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Så fine bilder!
  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar. Jeg er glad for at høre, at du kan lide billederne.
   Så fandt jeg også lige din blog. Der er rigtig mange spændende indlæg.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Her har vi stadig påskeliljer i blomst sammen med pinseliljer, men de står i skyggen bag et hegn, så de er virkelig længelevende. Vi er først begyndt at lægge løg sidste efterår, så det har været en fornøjelse at have glæde af dem hele foråret.
  Gode forslag til rammer omkring bede og beplantninger. Vi kan jo godt lære lidt af fortiden, og med en ramme omkring et område bliver stedet aldrig tomt, men bevarer sin struktur hele året.

  Fint indlæg!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes virkelig, man kan have stor fornøjelse af påskeliljer. De er “driftssikre” i modsætning til tulipaner, der kan skuffe fælt efter et par sæsoner. Og så lyser påskeliljerne - enten de er hvide eller gule - så dejligt op i havens bede.
   Det du skriver om, at rammerne giver et sted struktur hele året, er jeg helt enig med dig i. Det var så tidligt på året, at der ikke var ret meget at se i de indrammede bede på Hjerl Hede, men takket være rammerne kunne man se, at her var et bed, og man fik en forventning om, at der snart ville dukke planter op i bedet.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hej Elna!
  Fantastiska bilder på vårens fina blommor. Här har det inte riktigt börjat ännu med tulpaner och narcisser. Några påskliljor blommar. Det är skönt att ha något att se fram emot.
  Ha en fin söndag /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marika! Du har helt ret, det er godt at have forventningens glæde. Her har vi haft nogle lidt kolde nætter, så derfor har vi haft fornøjelsen af narcisserne i meget lang tid.
   Hav en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Hei Elna.
  Det er skikkelig frodig i haven deres nå. Deilig at bedene fylles og det blir mindre luking.
  Takk også for bildene fra Hjerls Hede, et sted det kunne være hyggelig å se.
  Vi skulle egentlig en tur til Danmark i august, men det ser ut til at den blir avlyst nå, så vi får håpe på 2021:-)
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja lugearbejde vil vi vist alle gerne være fri for. Hjerl Hede er et hyggeligt sted, navnlig om sommeren, hvor der er levendegørelse. Det er svært at forestille sig, om grænserne er åbne til august. Men vi skal under alle omstændigheder passe på os selv - og hinanden, så det kan jo godt være, det er klogest at blive hjemme.
   I må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Hej Elna,
  Jeg har netop fundet din blog i dag, og hvor er jeg glad for det!
  Jeg er en ung kvinde på 28, der netop har købt mit første hus. Spændende! Men, der er fulgt en kæmpe have med. Jeg har altid boet i lejligheder, så jeg ved intet - som i virkelig intet - om at passe have og blomster! Jeg har allieret mig med Bolius' mange gode artikler, og så faldt jeg så over din blog i dag. Det er en super hjælp at kunne "sammenligne" med min egen have og se, om tingene går som de skal. Mine påskeliljer er ved at være væk ligesom dine, men mange andre blomster er på vej til at springe ud.
  Jeg har nok at se til med at slå plænen, klippe stauder og luge bedene. Det er fedt at lære så mange nye ting!

  Og så gad jeg godt plante guldjordbær som bunddække, efter at have læst dit indlæg om netop disse, så der med tiden bliver mindre ukrudt at luge. Der er nok at tage fat på og mange idéer!

  Jeg glæder mig til at følge din blog! En nybegynder som mig kan helt sikkert lære en masse.

  Mvh. Sophie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sophie
   Tak for din kommentar. Det glæder mig, at du kan gøre brug af min blog. Jeg kan fornemme af din kommentar, at du interesserer dig for haven og alt det der sker derude, og dermed er du allerede kommet et godt stykke på vej.
   Guldjordbær kan jeg bestemt anbefale.
   Der er mange gode havebøger, som du helt sikkert kan have noget ud af, fx Jane Schul: “Hvilken plante hvor” og Laila Sølager: “Vejen til din drømmehave”.
   Held og lykke med huset og haven!

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Vackra inramningar alla 3 :) Jag älskar narcisser och har som tur är planterat några i höstas och de har precis börjat blomma. Så hos mig är det lite tid tills pingstliljorna sen blommar. Für Elise satta jag i höstas och jag älskar färgen. Nu har jag fler i samma toner runt som är på väg att spricka ut.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg faldt også for de 3 meget forskellige indramninger. Og som Ulle skriver i sin kommemtar: “... med en ramme omkring et område bliver stedet aldrig tomt, men bevarer sin struktur hele året.”
   ‘Für Elise’ har en smuk farve, som ikke ses så tit hos tulipaner.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet