fredag den 24. april 2020

Geografisk Have i Kolding

Vi lever midt i en coronatid med de begrænsninger, der følger med. Men heldigvis har vi ikke udgangsforbud, så vi kan opholde os i haven lige så meget, vi har lyst til, og vi kan også gå, cykle og køre ud i landskabet og nyde alt det lysegrønne.

Forleden kørte vi en tur til Geografisk Have i Kolding. Haven er åben, men væksthusene, cafeen og Minibyen er lukket, toiletterne er dog åbne. Staudebedene og rosenhaven har selvfølgelig ikke meget at byde på endnu, men den gamle del af haven med de geografiske samlinger stod så forårsfrisk. og her var mange nyudsprungne buske og træer.


Tazetterne stod endnu i fuldt flor. De gør sig rigtig godt, når de står i store grupper.Nogle træer vokser bare videre, selvom de vælter.


Findes der noget smukkere end en forårsplæne med mælkebøtter og bellis? Jeg synes det ikke, og alligevel bruger jeg tid og kræfter på at luge mælkebøtter op i min egen plæne.


Geografisk Have blev grundlagt helt tilbage i 1918 af planteskoleejer Aksel Olsen, og flere af træerne har vokset sig meget store.


Det er sjældent, man ser vibeæg i store grupper. Men flot ser det ud, når de som her vokser i et stort område med uklippet græs."Pagode" - Skulptur fra 1990 af Hans August Andersen.


Buksbomkugler gør sig godt, når de er placeret i grupper.


Det japanske kirsebærtræ, Prunus serrulata 'Shirotae' er netop nu havens pryd.


Jeg kan varmt anbefale en tur til Geografisk Have. Vi gik en dejlig rundtur i haven, og vi nød det gode vejr og alle forårets farver og dufte. Frokostkurven havde vi selvfølgelig taget med. Haven er jo stor, så det var let nok at holde afstand.

28 kommentarer:

 1. Så flott det er der! De Tazettene ser ut til å stortrives der. Jeg skulle gjerne hatt en sånn eng selv. Det er et fantastisk tre du viser til slutt. Formen på treet er veldig fin.
  God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan også drømme om en eng med uklippet græs og masser af vibeæg, men dertil er vores have desværre ikke stor nok. Det var nok også mere træets form som blomsterne, jeg faldt for.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Dejligt med en tur i Geografisk have på denne årstid, det ser flot ud. Når jeg er der Grundlovsdag, ser det jo ikke sådan ud, jeg får som regel heller ikke kigget så meget rundt i haven, der er for mange mennesker og for mange boder til det, i år bliver der stille.
  Tak for turen, den blev nydt
  God weekend
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for, du nød turen. Jeg har aldrig været der til plantemarked, men jeg forestiller mig, at der er trængsel.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. De store forhold, parkerne opererer med, giver dem nogle muligheder, som vi privatmennesker er afskåret fra. På flere af dine billeder er der et spil mellem det klippede og det uklippede, som gør sig rigtig godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig! Vibeæggene ville fx ingen steder tage sig bedre ud end i det klippede græs.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hej Elna

  Et flot anlæg .
  Spændende kombinationer med kuglerne og de mere uregerlige træer.
  Man kan blive helt inspireret når man ser engen med vibeæg.

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, lige netop engen med vibeæg kunne jeg slet ikke stå for. Jeg kan også blive inspireret, men min have er for lille til at lave den slags.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Dejlige billeder fra en have som jeg aldrig har været i, men nok har hørt og læst om. jeg nød turen i det stadig friske forår.
  Netop kontrasten mellem det kultiverede og mere vildtvoksende virker overbevisende, og jeg kan lide løgplænerne og det væltede træ som får lov at blive liggende, men også de klippede buksbom og det smukke kirsebærtræ.
  Godt I fik en fin udflugt til Kolling og tog os andre med!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis du kommer i nærheden af Kolding, kan jeg anbefale dig at besøge Geografisk Have. Jeg synes, det er så spændende at tænke på, at Aksel Olsen for over 100 år siden rejste rundt i verden og indsamlede planter og frø, hvoraf mange var helt ukendte i Danmark. Efter at Kolding Kommune overtog haven er der indrettet staudebede og rosenhave samt bygget væksthuse. Det er også spændende at se, men tilsvarende kan jo også ses andre steder. For mig er det den oprindelige geografiske have, der er mest seværdig.

   Hilsen Elna

   Slet
  2. Lyder som en god idé. Vores sommerferie går til det midtjyske, hvis vi overhovedet kommer afsted - selvfølgelig.

   Slet
  3. Det er ikke til at vide, hvordan det ser ud til sommer, men jeg håber da, I kommer på ferie.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hei Elna,
  En eng med Tazetter og en eng med ruteliljer må virkelig ha vært en fin opplevelse:-)
  Så godt at haven er åpen, den er jo flott å gå rundt i og nyte våren. Vi pleier å ta turen dit når vi er på Jylland.
  Nyt våren/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eirin
   Tak for dine kommentarer. Jeg kan forstå, du har været ved at læse om vores omlægning af en del af baghaven. Ja, det var et større projekt, som nu næsten er afsluttet. Nu følger vi spændte, hvordan de nye buske folder bladene ud.
   Lige netop tazetterne og vibeæggene var det, der optog mig mest i Geografisk Have. Det er godt, at alt ikke er lukket ned i disse coronatider.
   I må have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Helt underbara bilder...så mycket inspiration!
  Önskar dig en skön helg :)
  Kram från Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Titti!
   Du må også have en god weekend - pas på dig selv!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Bildene du har tatt av ruteliljer/vibeæg er drømmeaktige. De begynner å blomstre her også nå. Former på trær er veldig spennende. Det er så avhengig av hvor de vokser opp hvordan "kroppsspråket" blir.
  Hilsen Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. “Kropssproget” er et godt ord at bruge. Jeg synes, det japanske kirsebærtræ har et fint kropssprog. Man bemærker næsten træets facon før man ser blomsterne.
   Hav en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Fantastiske motiver, du har fundet. Jeg har set dem igennem et par gange og hygget mig.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er let at finde motiver i Geografisk Have, og jeg er da glad for, at du har hygget dig med billederne.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Hej Elna!
  Ser ut att vara ett fint resmål, så vackra bilder av vårfina växter.
  Tazetterna är favoriter, får hoppas att de tittar fram snart hos mig.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Geografisk Have er et fint sted at besøge. Haven er grundlagt for over 100 år siden af en planteskoleejer, der rejste rundt i verden og indsamlede sjældne planter og frø. Det siges, at det var ham, der bragte bambussen til Danmark.

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Første gang jeg besøker din blogg, nydelige blomsterbilder..
  Så mange ruteliljer har jeg aldri sett.

  Beste hilsen, Ida

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar! Jeg har heller aldrig før set så mange vibeæg, det var et meget smukt syn.
   Så fandt jeg også din blog. Den der spændende ud.

   Hilsen Elna

   Slet
 12. Der er smukt i Geografisk Have, og du har taget nogle smukke motiver. Gad vide, om der bliver plantemarked i år? Hilsen Susann

  SvarSlet
  Svar
  1. På Geografisk Haves hjemmeside annonceres der med plantemarked, men de kan selvfølgelig nå at aflyse. Jeg har aldrig været der til plantemarked, men jeg forestiller mig, at folk står tæt.

   Hilsen Elna

   Slet
 13. Jeg har kun set Geografisk have en gang ud over det store marked 5 juni, hvor der jo er fyldt med mennesker og det er virkelig mange år siden. Det er et skønt sted og der er meget at se på. Vi er meget heldige, at vi ikke har udgangsforbud, så vi kan nyde foråret ude i det fri.
  Jeg har altid drømt om at have en græsplæne fuld af blomstrende vibeæg, men jeg er sådan en som klipper græs og så går det jo ikke....

  SvarSlet
  Svar
  1. En løgplæne kan være virkelig flot, og sådan en plæne kan jeg også drømme om. Men jeg tror, det kræver en have af en vis størrelse, hvis det skal se godt ud. Og så er en klippet plæne bedst, når børnebørnene spiller fodbold.

   Hilsen Elna

   Slet