fredag den 13. november 2020

Novemberhaven

Morgenfruerne, Calendula 'Snow Princess', bringer med deres runde gule hoveder næsten solen frem på en grå novemberdag. Og sol er lige, hvad vi trænger til efter nogle dage med gråvejr.

Der er ikke så mange blomster i haven længere, og man skal lede lidt efter dem. I min søgen opdagede jeg, at vinterjasminen er i blomst. Det er lidt tidligt, men med det milde klima, vi har haft de seneste år, er vinterjasminen mere blevet en efterårsblomst end en vinterblomst.


Salvia 'Amistad' skal man til gengæld ikke lede efter, den skal nok gøre opmærksom på sig selv. Den flyttede ind i haven i forsommeren, og den har blomstret uafbrudt siden.


Frøkenhat, Zinnia marylandica Zahara Raspberry Ripple har fortsat enkelte blomster. Nu er blomsterne blevet helt hvide,


mens de i sommer var lyserøde.


Buskvedbend, Hedera helix 'Arborescens', er en af favoritterne i efterårshaven med de blanke mørkegrønne blade og de yndige gulgrønne blomster. Rankerne er fine som fyld i buketter og kranse.


I novemberhaven er der også dekorative frøstande. Skovrankens frøstande kaldes oldingeskæg, og det er der vel en vis logik i.


Her er det en høstasters der står med bløde runde frøstande. 


Kæmpeverbena fortjener også at komme med i gruppen af planter med smukke frøstande.


Vi har 4 egetræer i bunden af haven. De blev købt på samme dag på den samme planteskole. Det er sjovt at betragte løvfaldet. Som man kan se på de to træer på billedet, har det ene træ tabt de fleste af bladene og resten af bladene har efterårsfarver, mens træet ved siden af står med grønne blade. 


Så meget om novemberhaven. Jeg vil lige slutte med at vise nogle billeder fra en solrig søndag ved Vesterhavet.

Vejret var det smukkest tænkelige med sol og blå himmel, og der var næsten ingen bølger på vandet. Som det fremgår af fodsporene i sandet, var vi ikke de eneste, der havde fundet vej til Søndervig i søndags.22 kommentarer:

 1. Så morsomt med dine zinnia. Det er nok fravær av solen som gjør de så lyse. De er jo flotte uansett.
  Vesterhavet er så vakkert.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror som dig, at zinniaerne mangler solen. Dens fravær gør jo også vi andre blege. Vesterhavet er smuk en stille solskinsdag, men jeg kan nu også godt lide havet, når der er skum på bølgerne, og himlen er mørk og truende.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Mange blomster har en helt anden farve i efteråret, det gælder også for roserne. Ja vi savner solen, i dag påstår DMI, at den skinner her, men det kniber nu lidt. Det ville ellers være dejligt ovenpå de grå dage, men så hjælper det lidt at kigge på dine billeder fra en solrig søndag ved havet.
  Amistad er en flot salvie, fin blå farve.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Zinniaerne er nok ved at være trætte. De har også gjort det godt, så jeg rykker dem snart op. Vi havde solskin i formiddag, men så blev det desværre overskyet. Jeg synes, Amistads blå farve passer så fint til de gule og brune efterårsfarver. Jeg håber, den vil overvintre. For en sikkerheds skyld har jeg taget nogle stiklinger.
   Vesterhavet bliver man aldrig træt af.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Ja det er sjovt at mange blomster skifter farver om efteråret. Og frøstandene er osse fine endnu.
  den er da lysende den Amistad, sikke en blå blå farve.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Mon ikke det er fordi lysmængden falder, at blomsterne bleges. Jeg synes, frøstandene på høstastersen er nogle søde små lodne bolde.
   Jeg håber Amistad vil overvintre. Vi har flere forskellige salvier i haven, og jeg bliver mere og mere begejstrede for dem. Salvie er nem at stiklingeformere, og det benytter jeg mig af.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Selvom vi mangler noget sol, er det alligevel en voldsom farveforskel der er på dine zinniaer. Jeg er en hund efter planter, som blomstrer uden for sæsonen, men vinterjasminen er aldrig rigtig blevet en succes. Vores Amistad overvintrede ude sidste år, så oddsene for jeres vil jeg mene er gode.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes også, farveforskellen på zinniaerne er stor. Men jeg kan næsten bedst lide de hvide, så farveskiftet gør ikke så meget. Jeg holder meget af vinterjasminen. Men det skyldes nok især, at der er en historie forbundet med den. Jeg fik en stikling af sundhedsplejersken, da hun kom her til vores første barn. Sundhedsplejersken døde i år i en alder af 104 år. Hvis vinteren bliver mild, må vores Amistad også kunne overvintre, for vi bor ikke det sted i landet, hvor det fryser mest.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hei Elna!
  Man blir glad for sommerminner nå. 'Snow Princess' er en favoritt. Å komme til sjøen er lykke.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan efterhånden få en del forskellige morgenfruer. Jeg synes ‘Snow Princess’ er så fin med den mørke midte.
   Ja det er lykke. Jeg bliver aldrig træt af at gå ved havet.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Det er vel nok nogle dejlige efterårsbilleder, du viser. Salvien er jo fuldstændig fantastisk og det kan man da kalde lang og solid blomstring og ikke kun en forkølet novemberblomst.
  Men ellers er jeg glad for de fine billeder af frøstande, som vi jo kun kan nyde her og nu.
  Mine buskvedbend har noget nær rekord i antal blomster i år. Der bliver noget at luge næste år;-)
  Mange hilsner Lisbeth
  PS hvor helt utroligt morsomt at se de to egetræer SIDE OM SIDE. Det er sjældent at se forskellen så tydeligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej ‘Amistad’ er ikke bare en forkølet novemberblomst. Blomsterne er faktisk større nu, som de var i sommer.
   Det giver en staude større værdi, når der kommer smukke frøstande efter blomstringen. Jeg har aldrig oplevet, at buskvedbend har sået sig selv, men vores vokser i en tæt bund af vinterglans, så det er måske derfor. Jeg undrer mig lidt over egetræernes forskellighed, men mon ikke bladtab og løvspring er genetisk bestemt. Når jeg fx tænker på en bøgehæk, kan der jo også være stor forskel på, hvornår de enkelte planter springer ud.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hei Elna

  Amistad er bare superlækker, står den tørt har den gode chancer, vådt - så går det til, har jeg måttet erfare.
  Blomstrende vedbend er noget af en insektmagnet, skulle de vove sig frem:)

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, ‘Amistad’ har gode odds i vores have. Vi har vist aldrig mistet en plante, fordi den har haft det for vådt😉.
   At buskvedbenden er en insektmagnet, giver den lige et par ekstra stjerner.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Varmt här med och en hel del blommar fortfarande i höstrusket...Salvian Amistad har jag också och den är helt magisk!
  Sköna bilder från stranden och alltid lika kul att kika in till dig :)
  Kram Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. ‘Amistad’ har noget magisk over sig med de sorte og dybe blå farver.
   Når jeg er ved havet, har jeg altid kameraet med, for selvom jeg har mange billeder af hav og himmel, er der jo aldrig to dage, der er ens. Tak Titti!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Man nyder nok ekstra de sidste - eller første - blomster i haven og salvien er jo fantastisk stadigvæk. Jeg holder nu også meget af vinterstanderne, som viser nye dekorative sider af blomsterne. Jeg tænker på om man kan lave en buskvedben ved at tage topskud af den almindelige kravlende. De er jo så fine med blomster på, men som oftest skal man lægge nakken tilbage for at se dem.
  I skoven har jeg også lagt mærke til hvor forskellige egetræer er med grønne, gule og helt manglende blade på samme tid. De må jo være rundet af forskellige stammer eller proviniens, selvom de står ganske tæt på hinanden.

  Dejligt du slutter med lidt solbilleder, lige bortset fra den fine morgenfrue-sol på sin stilk! Vi var forbi Søndervig en lørdag hvor køen til sommerhus-skift var kilometerlang, så den strand fik vi ikke set i sommers, men der er jo dejligt - der også!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Man nyder helt sikkert de første og de sidste blomster på en hel anden måde end den, hvorpå man nyder sommerens blomster. Sommerens blomster bemærker man mere som et blomsterflor, og man betragter ikke så meget den enkelte blomst. Det lyder interessant med topskud af en almindelig vedbend. Jeg kan ikke svare på dit spørgsmål, men det er da et forsøg værd. Det kan være, det er på den måde, men laver buskvedbend?
   Søndervig er et feriested med alt, hvad det indebærer. Når vi kører til Vesterhavet vælger vi oftest Søndervig, for det er tættest på. Stranden er jo smuk på hele kyststrækningen, men naturen er efter min mening smukkest på den sydligste del af Holmsland Klit, nærmere bestemt mellem Nymindegab og Bjerregård.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Hej Elna!
  Så mycket som blommar hos dig fortfarande. Speciellt med Zinnian som bytt färg. Härligt att komma ut till havet. Ser ut att ha varit en solig fin dag.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er noget af et farveskift, Zinniaen har begået. Det var en dejlig solskinsdag ved Vesterhavet. Det var lunt, og mange havde taget tæpper og kaffekurv med og sad på stranden og nød det.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Vilken härlig dag vid havet! Det har något alldeles speciellt i alla väder.

  Vinterjasmin tror jag går att prova hos mig nu, det hade varit otänkbart för några år sedan. Och morgenfrue - fint namn på söt och tacksam växt. Era ekar visar att de precis som vi är olika :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en smuk dag ved havet. Det var helt stille vejr, og det er specielt, det blæser næsten altid.
   Jeg tror, du kan lykkes med vinterjasmin. Her er den fuld hårdfør, og det er meget sjældent, den får visne skudspidser. Morgenfrue er et fint navn, jeg er lidt i tvivl, om det er ringblomst, I kalder den.
   Ja, hvis egetræer kunne tænke, villle de nok også undre sig over vi mennesker😉.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet