fredag den 12. februar 2021

Havebesøg i en grøn have

Frosten har bidt sig fast, så der sker ikke rigtig noget i haven. I stedet vil jeg vise billeder og fortælle om en skøn have, som vi besøgte sidste sommer. Haven ligger i Herrup ved Vinderup. Vi besøgte den, da der var åben have i august. 

At her er en ganske særlig have, anede vi allerede, da vi kørte ned ad vejen og kom til det røde hus med den stramtklippede hæk, der følger husets sokkel og med det smukke træ, der vokser op gennem hækken. 

Når man går om på den anden side af huset, kommer man til den egentlige have. Og her åbenbarer sig en grøn have med græsplæner, formklippede buske, bløde hække og høje træer. Her er både lange kik, som på billedet, men også hyggelige haverum. 


Her kikker man den anden vej. Fra husets terrasse kan man se hele vejen ned gennem haven og videre ud over markerne og skoven.


Her er vi gået uden for haven for bedre at kunne se landskabet. 


Fra huset går der en trappe ned til terrassen. Her kan man sidde i læ af hække og hegn og nyde udsigten.


Der værnes om de gamle æbletræer.


Haven er fyldt med smukke og enkle detaljer, der falder så fint ind i helheden. Et godt eksempel er tøjsnoren, der er spændt ud mellem et par stolper af træstammer. Rebet og tøjklemmerne af træ fuldender billedet.


En anden fin detalje er de gamle trækar.


Stenene i karret får et fint farvespil, når de er våde.


Her er et andet kar beplantet med husfred. Man kunne sagtens have lavet en sammenplantning af forskellige sommerblomster i karret, men jeg synes, at den ensartede grønne beplantning passer så smukt til det gamle trækar og til alle de øvrige grønne planter, der skaber stemningen i denne have.


Den flotte stenbelægning og de klippede buksbom fortæller, at her bor et par mennesker, der holder af deres have og ikke går af vejen for at bruge tid og kræfter på at anlægge og passe smukke bede og gange.


Der er også farvestrålende staudebede. De er bare gemt lidt af vejen, så farverne ikke forstyrrer den ro, som alle de grønne farver giver til haven.


Går man om bag den buede hæk, mødes man af dette skønne syn.


Bag en anden af hækkene gemmer køkkenhaven sig.


Det er sjældent at se en have, der er så gennemført i stil som denne have. De klippede buske og alle de grønne farver i hække, træer og plæner gør, at man føler sig godt tilpas, når man opholder sig i haven. 

Lad mig slutte med et billede af udhuset, det er selvfølgelig også klædt i grønt.
22 kommentarer:

 1. Hej Elna

  Ja, sikken en harmonisk ro denne have udstråler.
  Rigtig mange lækre detaljer!

  Tak for turen

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Harmonisk ro er det helt rigtige udtryk. Jeg beundrer de mennesker, der forstår at skabe en have efter en så gennemført plan.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Det var en vacker trädgård och väldigt fint med de klippta formerna. Tänk om fler valde att dölja fula socklar på hus med grönt, klippt. De har tagit till vara och gjort en så vacker siktlinje från en vacker trädgård och hela vägen ut mot sjön.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg var meget begejstret for den stramt klippede beplantning langs soklen. Mange sokler, og mange halvkedelige mure og hegn kan der blødes op på med planter. Det giver så meget til en have, hvis man inddrager det omkringliggende landskab. Her var et meget langt kik fra havedøren og ned gennem haven og videre ud over landskabet.
   Du må have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hei Elna!
  Fantastisk! Dette var det inspirerende å se. Jeg er så glad i å formklippe busker/hekker og beskjære. God helg! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har forgæves prøvet at besvare din kommentar. Nu prøver jeg lige igen, så håber jeg det lykkes.
   Ja der kan hentes megen inspiration i denne have. Haven er meget stor, men mange af detaljerne kan sagtens overføres til en mindre have. Formklipning og beskæring kan virkelig være med til at gøre en have spændende, men det kræver jo også en del arbejde.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Det var dejligt at se nogle sol og sommerbilleder, selvom det sikkert har været varmt, da I var der. Så var det lidt andet end de kolde billeder, vi ser nu, de er nu også flotte.
  Det er en fin have og der er lagt et stort arbejde i den.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var meget varmt den dag, vi besøgte haven, og solen var alt for skarp, så det var slet ikke fotovejr, hvilket farverne også bærer præg af. Flere steder i landet er der vist en del sne, men jeg kan ikke vise flotte vinterbilleder, for her har vi desværre barfrost.
   Vi kan sagtens blive enige om, at det er en fin og en arbejdskrævende have, og så er den utrolig velholdt.
   Have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Takk for de deilige bilder. Dere har så mange vakre hager i Danmark. Jeg falt fullstendig for tørkesnoren. Den endrer jo hele bilder ja. Jeg er også imponert over buksbomkulene. De er så store og flotte. Men er det virkelig husfred de har plantet der? Overlever den ute hos dere? Her har jeg den som stueplante :)
  Ha en god weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Tørresnoren er en fin detalje. Det er husfred, der er plantet i karret. Jeg ved ikke, om den er fuld hårdfør, men den kan overvintre ude, de fleste år. Vi havde den i mange år i haven, men så forsvandt den i en tør sommer. Husfred er også en dejlig stueplante.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Der er en næsten japansk ro i denne helt enestående have, og jeg forstår hvorfor I faldt for den.
  Man aner de tanker der ligger bag sammen med et ualmindeligt godt håndelag når det kommer til klipning og beskæring. Jeg falder også for de mange grønne former, de velpassede æbletræer og de lange kig. Her er også tale om havemennesker som mestrer den svære kunst at begrænse sig, og det giver virkelig flotte udtryk.
  Hus og have er i god kontakt takket være hække langs murene og troner selvsikkert over sine grønne omgivelser. Bare godt tænkt!

  Tak for dette grønne indspark!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Man skulle næsten tro, du havde været i haven, for din beskrivelse af den rammer så præcist havens stemning. Det er en svær kunst at begrænse sig, og den kunst mestrer de to haveejere til fuldkommenhed, og det er nok især det, som gør haven til noget helt særligt.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hej Elna!
  En vacker trädgård med mycket att inspireras av. En härlig syn med digitalis och vackra växter i rabatten bakom häcken. Så fint.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Staudebedet havde fået en fin placering bag hækken, der skaber rumfornemmelse. Køkken- og skærehaven er også gemt lidt væk bag en hæk. Det er en have, hvor der er tænkt over grundplanen.
   Du må også have en skøn weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Det var en fantastisk smuk og inspirerende have, du besøgte. Tak for kikket.
  Især træbaljen med husfreden er perfekt i al sin enkelhed og klæder de klippede former :-)
  Og så blev jeg glad for kontrasten til det næsten utæmmede staudebed. Meget flot, de de har lavet.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det trækar var jeg også meget optaget af. Enklere og smukkere kan det vist ikke gøres. At gemme et lidt vildt staudebed bag en stramtklippet hæk er også en genial ide. Det er en have, hvor der er tænkt over både de grundlæggende linjer og detaljerne.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Hei Elna!

  Tusen takk for at du tok meg med til denne flotte hagen :-)) Det var akkurat det jeg trengte nå!

  Ønsker deg en deilig søndag,
  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ville så gerne vise dig haven, for jeg var selv så betaget af den. I år har vi haft vinter, og nu hvor vi er midt i februar, er vi vist så småt ved at længes efter foråret.
   Du må også have en dejlig søndag!

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Åh så fin trädgård! Så vacker i sin gröna enkelhet! Inspirerande!
  Ja än har vi några kyliga veckor framför oss innan grönskan kommer...
  KRAM från Titti och ett vintervitt Öland

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en meget inspirerende have. Og så ligger den så smukt midt i et frodigt landskab med marker og skov.
   Jeg ville gerne have oplevet et snedækket Øland. Jeg har kun været der om sommeren, men da er der også dejligt på øen.

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Sikke et skønt sted, og man kan tydeligt se, at der er lagt meget arbejde i det. Fine detaljer, skøn køkkenhave og alle de klippede buksbom.
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg faldt også for køkkenhaven. Jeg synes den virker så hyggelig, som den ligger der og gemmer sig bag hækken og omgivet af store træer og med skønne græsgange. Det ses ikke på billedet, men der var også skærehave.

   Hilsen Elna

   Slet