fredag den 19. februar 2021

Kom, sydvest, som frosten tvinger

I februar har vi haft nogle dejlige vinterdage med sol fra en skyfri himmel. Men frosten har været bidende. En nat nåede termometret ned på - 12 grader. Desværre har vi næsten ingen sne haft, så planterne fik kolde fødder. Der har ikke rigtig været noget at lave i haven, så den har fået lov til at passe sig selv.

Til gengæld har vi nydt vinteren med ture til hav og fjord og en enkelt afstikker østpå til Himmelbjerget.

I Hvide Sande var himlen blå, og bølgerne frøs til is, når de ramte kysten.

Isen på Ringkøbing Fjord var ikke helt sikker, 


 men tættest på land, kunne der leges på isen


Søndagsturen gik til Himmelbjerget.


Mange mennesker havde fundet vej til Himmelbjerget, og en del havde taget kaffekurven med. Fra tårnet kan man nyde udsigten over Julsø. Det er Møgelø, der ligger til venstre i billedet.


De store træer, som mange søger skygge under, når de er på Himmelbjerget på varme sommerdage, står helt majestætiske i vintertiden med deres smukke grenbygning. 


Når februar går på hæld, kan man godt - som St. St. Blicher - begynde at længes efter foråret:

Kom, sydvest, som frosten tvinger,
kom med dine tågevinger,
kom og løs den bundne jord!

Og for et par dage siden skete det, vinden gik om i sydvest, termometret gik i plus, tågen lagde sig over landskabet, og fuglene begyndte at synge. Haven venter derude, og jeg er SÅ parat. 
Det er nu, der bliver brug for de små vaser.


                                                                                                                                                            

24 kommentarer:

 1. Hej Elna

  Flotte billeder - ja, nu må foråret godt komme - men meteorologerne truer jo med kulde igen om en 14 dage - vi får se...
  Sikken nogen fine frøposer - der kan vel snart forspires?

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg siger nej tak til kulde, nu må det være tid til foråret.
   Jeg får altid forspiret for tidligt, og så står jeg i april med nogle ranglede planter. I år vil jeg (prøve at) styre min tålmodighed og vente med at så til midt i marts😉.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Kære Elna
  Det var nogle smukke billeder. Frosne bølger... ja hvorfor ikke :-) Det har jeg aldrig set, men jeg bor jo også ved en beskyttet vig på østkysten, og vi kører aldrig til Vesterhavet om vinteren. Det er egentlig en fejl.
  Jeg er også mere end klar til foråret og faktisk har jeg været i haven i dag i dejligt solskin og næsten lune temperaturer, så jeg har fået klippet nogle prydgræsser, så forårsløgene kan komme til.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan vist heller ikke huske, jeg har set frosne bølger, men bølgeformen er der, så mon ikke det er sådan, det er. Jeg har også været ude at klippe lidt. Jorden er fortsat frossen, så lugearbejdet må vente. Jeg var lidt i tvivl, om det er for tidligt at klippe græsserne ned, men hvis du har gjort det, kan jeg vel også.

   Hilsen Elna

   Slet
  2. Græsserne står i et bed med forårsløg, der allerede er på vej op. Hvis de skal kunne ses - og jeg ikke skal klippe topppen af alt for mange (og træde på dem), så måtte det være nu.

   Slet
  3. Nogle gange må man løbe en risiko.

   Slet
 3. Så vakre vinterbilder du viser. Det er ikke ofte dere har hatt en sånn kuldeperiode i de senere årene. Får håpe at plantene dine ikke har tatt skade. Himmelbjerget husker jeg at vi lærte om i geografien på skolen. Det ligger jo veldig fint til i landskapet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej det er flere år siden, vi har haft så lang en frostperiode med barfrost. Heldigvis har vi ikke så mange sarte planter, men nogle er sikkert gået til. Så må planteskolen have besøg, hvis der er lukket op til den tid, ellers kan man jo heldigvis nethandle.
   Det må lyde sjovt i en nordmands ører, at vi kalder sådan en lille bakke for Himmelbjerget. Men selv om Himmelbjerget ikke er så højt, er det et yndet udflugtsmål, og de fleste danskere har vist været der på skoleudflugt.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Ja når frosten binder i jorden, må vi ud på ture i det danske smukke land, især er det smukt når solen skinner, og der er klar blå himmel. Det er så smukt ved Vesterhavet, men Himmelbjerget er nu heller ikke så tosset. Vi er klar til foråret ja.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Man må sige, at vi for alvor har opdaget vores dejlig land i det forløbne år. Vi er så parate til foråret, og hvor er vi heldige, at vi har en have vi kan gå ud i - og tilmed uden mundbind, og “næsepind” og uden at skamme sig over at være langhåret.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Snart forår,, håber jeg. Vi har osse erentis der titter frem, men ikke så mange jeg nænner at plukke dem. Men trods vi har haft en del sne, så er jorden stadig frossen. Så smeltevandet kan ikke rigtig komme væk, sjask plask. men det hører årstiden til.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Med det milde vejr vil alle de små løg- og knoldvækster snart myldre op af jorden. Men det er vel lidt for optimistisk at tro, at vinteren helt har sluppet sit tag. Tøsjap slap vi næsten for, da vi ikke har fået ret meget nedbør.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Härliga vårtecken du visar! Och nu ska det bli härligt med plusgrader kanske till och med uppåt 10 här. Sen får vi se om våren börjar en stadig resa framåt.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Der meldes om dejligt weekendvejr, så der vil dag for dag komme flere vårtegn. Vi må håbe, at vinteren ikke vender tilbage på et senere tidspunkt.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hei Elna!
  Kjempefine vinterbilder, men gjett om jeg gleder meg til vårlige sysler.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jeg tror, foråret er lige på trapperne, så når frosten er af jorden, kan vi komme i gang i haven. Vi er vist mange, der glæder os.
   Du må også ha’ det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Hej Elna!
  Vackra bilder från havet. Vintern har gett upp här med. Vi har fått töväder med hala gator och vägar som följd. Ser fantastiskt ut från trädgården, här dröjer det ett tag innan det blir något trädgårdsarbete.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jorden er fortsat frossen, men jeg vil ud og klippe stauder ned, så løgplanterne kan få plads. Jeg har også nogle buske, som jeg skal have beskåret.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Ja lige nu føles det lidt som "fra 0 til 100 på 8 sek." - som man vist engang sagde om bilers acceleration:) Det er om at spænde hjelmen, hvis ikke man skal blive alt for overstadig, men hvor er det dog dejligt at mærke forandringen! Jeg er ret overbevist om det nok skal blive koldt igen, men man må have lov til at nyde.
  Dine landskabsbilleder i klingende kulde er flotte - og det var også dejligt at opleve - men havebillederne ser nu også helt forlokkende ud, og parat er man! Erantis i vase er et godt forårstegn, og sydvesten har i hvert fald tvunget kulden ud på et sidespor i disse dage.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var dejligt at få lov til at opleve vintervejret, omend vi manglede sne. Men du får sikkert ret i, at der kommer kulde igen, så må vi tage det med. Jeg vil ud at klippe stauder ned, for der kommer flere og flere løgblomster, man skal passe på. Alt har jo ret, selv den mindste buket gule erantis.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Helt underbara bilder från havet, magiska...men nu är ljuset här, fåglarna och en hel del takdropp! Snart 1:a mars!!
  Kram från Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja nu er lyset her. Det er så skønt med de længere dage. Det er også skønt med alle de små lysegrønne spirer, der kommer op af den frosne jord. Forventningens glæde er stor.

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Det er deilig med snø og is, selv om jeg er veldig fornøyd med at alt har smeltet bort her nå, vil ha vår. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar!
   Nu glæder vi os vist alle til foråret. Det er så skønt når fuglene begynder at synge og de første blomster titter frem.
   Du må have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet