fredag den 26. februar 2021

Oprydning i haven

Der ser efterhånden lidt trist ud i havens bede. Visne staudetoppe, der vælter til alle sider, græsser, der er slidt af blæsten, og nedfaldne grene er ikke just et kønt syn. Og i al roden kæmper løgvæksternes spirer sig op af jorden.

Så en oprydning er tiltrængt ...

Når alt det visne kommer væk, får løg- og knoldvæksterne en chance for at vise sig frem.

Bispehuerne trænger til at få de visne blade klippet af, så nye blade og blomster kan komme til.

I en have som vores med mange bunddækkeplanter er der engang imellem behov for at begrænse deres vækst, så de ikke breder sig ind over naboplanterne. Dertil er kantspaden god. 

Det var vist en dårlig ide at lade skærmliljerne, Agapanthus, blive i jorden. Jeg var ikke forberedt på en vinter med frostgrader i mange dage i træk, så selv om de var dækket godt, er jeg bange for, de ikke overlever.

Vintertid er lig med gode bøger og sofahygge. Jeg har lige læst Knud Halskovs bog "Haven på heden".

Haven er nok bedst kendt under navnet Molevitten, og Knud Halskov har bloggen Molevittens haveblog. I bogen fortæller han om, hvordan det hele startede for 40 år siden, han fortæller om årets gang i haven og om planterne og ikke mindst om alle stenene. 

Det er en spændende bog. Knud Halskov holder af selve processen med at anlægge bede, og han er ikke en mand, der kommer let om ved havearbejdet. Ligger en sten ikke helt, som han vil have det, bliver den flyttet, om den så er aldrig så tung. 

Jeg vil slutte med at vise nogle billeder af et naturfænomen, som man har kunnet se ved Ringkøbing Fjord. For nogle dage siden begyndte isen på fjorden at bryde, og isskruninger blev presset op på land.

Der kan gå flere år imellem, at fjorden er belagt med is, så isskruninger er et ret sjældent fænomen. 

Billederne er taget på haven i Ringkøbing.22 kommentarer:

 1. Ja lige nu trænger der bare til oprydning i bedene, det kribler i fingrene for at komme i gang. Det er jeg jo også, men hvor meget tør vi fjerne, de lover jo kulde igen. Jeg lægger gerne de nye forårsbebudere fri, men resten må nok ligge lidt endnu.
  Den blog kender jeg ikke, den må jeg har kigget nærmere på, tak for info.
  Isskruninger har vi også haft i år på Besser rev, jeg må tilstå, at jeg ikke har været ude og se det, nu er det nok for sent. Lidt dumt af os for det er jo ikke noget, vi ser så tit.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også lidt tilbageholdende med at klippe ned. Jeg har lige været ude at klippe bladene af bispehuerne, det kan der vist ikke ske noget ved. Bregnebladene røg med ved samme lejlighed, det var jeg mere usikker på.
   Isskruninger er flotte, men man skal ikke vente for længe med at se dem, for isen bliver snavset og mister noget af glansen.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Dine før og etter bilder fra bedet ditt er imponerende! Her er alle bed dekket av snø fortsatt, men en gang blir den borte og det er ikke så pent å se på nei. Da er det godt å få ryddet opp. Du er heldig som kommer så tidlig i gang med opprydningen. Agapanthus tåler ikke frost nei. Det er jo trist hvis den har dødd av kulden som har vært hos dere. Dere har jo ikke vært så vant til det i de siste årene. Her spår de om mer kulde i neste uke. Vinteren er seig i år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det pynter altid at få ryddet op i bedene, og jeg kan godt lide at få det gjort, inden løgplanterne kommer for langt frem. Men de visne toppe luner jo også, så der er både for og imod at gøre det nu. Du bliver nødt til at styre din tålmodighed til sneen er smeltet, så det er godt, du har alle planterne i kælderen, du kan hygge dig med.
   Mine Agapanthus har overvintret i haven de sidste par år, men nu er de vist døde. Det er lidt ærgerligt, for jeg har haft dem med i kufferten hjem fra Madeira.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hei Elna,

  Jeg ser du ligger litt foran meg og hagen min, men jeg har også begynt å rydde bedene, og det er mye som dukker opp og mange har også begynt blomstringen :-)) Veldig stilig med isen på stranden! Ser nesten ut som salt.

  Ønsker deg en deilig helg!
  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en skøn tid, når de første blomster dukker op i haven.
   “Isbjergene” lå så smukke og glimtede i solskinnet. Nu er isen blevet snavset, og skinner ikke så meget mere.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Det er godt at få ryddet op. Dit bed ser særdeles ryddeligt ud. Så fine bliver mine ikke;-)
  Vi overvejede, at tage til Ringkøbing for at se isskruningen, da vi hørte om dem, men var bange for at det var smeltet, inden vi fik set dem. Det ser godt nok flot ud. Og det tog kun 45 min at danne dem, læste jeg.
  Synd med din Agapanthus, den har nok haft det hårdt i jorden. Jeg købte tre i efteråret, der har stået i krukker i vognporten under et tæppe. Jeg håber, de har klaret sig.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg var ved fjorden i formiddag. Isen ligger der endnu, men noget er selvfølgelig smeltet. Isen bliver hurtig lidt kedelig at se på, for støv og snavs lægger sig ovenpå. Jeg stod engang på kanten af indlandsisen i Grønland, og jeg blev så skuffet over, at isen var helt snavset. Men der desværre meget forurening i luften.
   Held og lykke med dine Agapanthus. Jeg må vist ud at købe nye.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Flotte isskrugninger. jeg kan huske der nogle mega skruer i Køge bugt for mange år siden. pragtfulde.
  Ja det er lidt af en balance at klippe nu. For tidlig eller for sent? "heldigvis" er det næsten for vådt endnu. Så det er kun gangene der bliver renset i weekenden.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Her er det ikke så vådt, som det tit har været på denne årstid. Jeg klipper stauderne ned nu. Jeg er lidt i tvivl, om det er for tidligt at klippe græsserne. Roser og lavendler venter jeg med. Det har været det skønneste havevejr i dag, så jeg har virkelig nydt at arbejde i haven.
   Jeg kan også huske, at der for mange år siden var nogle meget store “isbjerge” her. Det er en voldsomt kraft, der udløses, når isstykkerne presses ind på land.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna

  Ja, det er jo nok en form for isskruninger? - Men flagerne bliver tydeligvis knust mon kysten, flot ser det ud!
  Jeg har oplevet det et par gange ved huset i Sverige, om foråret, når isen er på det sidste, man kalder den "rutten" = "rådden" når den så kommer på drift kan den lave disse fantastiske bunker af funklende iskrystaller, selv i mindre søer.

  Ja nu når forårsløgene er på vej, så har sidste års stauder vel også gjort sit.
  Og så ser det jo godt ud, sådan ligesomt rent, når der er ryddet op:)

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Isskruningerne er rigtig flotte, og børnene elsker at lege på dem. Jeg kan huske at isen for mange år siden lå som kæmpe bjerge. Der er store kræfter på spil, og dengang ødelagde isen et par bygninger.
   Staudetoppene har helt sikkert gjort gavn i det kolde februarvejr. De ikke bare luner, men de holder jo også på de nedfaldne blade.
   Jeg håber, det går godt med dit projekt. God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Det pyntede da gevaldigt med den oprydning i bedet - ja, det er på tide at komme derud og gøre noget og med weekendens vejr lokker det også rigtigt meget.
  Tak for tippet om bispehuernes klip, det må jeg også ud at se på.
  Kendte ikke Molevitten, men det er sikkert spændende læsning.
  Fortsat god weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gode vejr lokkede mig i haven i dag, så nu er der ryddet lidt mere op i bedene. Bispehuerne er også klippet ned, det går let, når man bruger hækkesaksen.
   Jeg har som sagt lige læst Knud Halskovs bog, og den var spændende. Jeg har aldrig set hans have, men jeg har engang set en tv-udsendelse fra den, og jeg kender hans blog, men han skriver ikke på den mere.
   Også en god weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. PS: Ja, fik slet ikke kommenteret isskruningerne - de er flotte og specielle.
  Jeg har selv boet i en årrække på kanten af Ringkøbing Fjord og i 1976-77 var der virkeligt store isbjerge af isskruninger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg husker også nogle meget store isbjerge i 1982. Isskruningerne kom meget tæt på husene langs fjordstien, og et par garager styrtede sammen. Rådhuset i Ringkøbing ligger ved fjorden. Det er et lidt specielt bygningsværk, fordi der er bygget en form for mur foran. Denne mur er lavet for at værne mod isskruninger.

   Slet
 9. Vad fint ni gjort i trädgården! Det blir så stor skillnad av att rensa undan det gamla och så är det en skön känsla att kunna vara ute och jobba.

  Låter som en spännande bok och visst ska man flytta stenarna tills de ligger helt rätt :) Ska kika på hans blogg.

  Ha en fin söndag! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er dejligt, når man kan begynde at arbejde i haven.
   Sten er så tunge, man må gøre sig umage med at lægge dem, så man ikke skal til at flytte dem 🤨.
   Du må have en dejlig uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Hej Elna!
  Det såg risigt ut i mina rabatter, men det får vara ett tag till. Kan hända det kommer mera snö. Så skönt att börja med trädgårdsjobb. Det blev fint. Isen ser väldigt speciell ut.
  Ha en fin söndag /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er altid dejligt, når man kan begynde på forårsarbejdet i haven. Vi kan jo ikke være sikre på, at der ikke kan komme endnu en frostperiode, men det er sjældent, vi har dagsfrost i marts.
   Isstykkerne skinner som det fineste glas, når solen rammer. Det ser smukt ud. Her er det et sjældent syn, for der kan gå flere år imellem, at fjorden er belagt med is.
   Du må have en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Hei Elna! Der er så godt å få begynne i hagen igjen. Her er det bart, men det er dyp tele. Jeg har aldri sett slike ishauger. Fascinerende. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er så dejligt at komme ud i haven og få redskaberne frem. Men det kan godt give lidt ømme muskler i starten 🤨.
   Det er langt fra hvert år, vi ser isskruninger, men det er et flot syn, når de er der.

   Hilsen Elna

   Slet