fredag den 24. marts 2023

Mellemhøje stauder brugt som bunddækkeplanter

Jeg skriver jævnligt på bloggen om bunddækkeplanter. Jeg elsker de små planter, der dækker jorden og ikke levner ukrudtet mange chancer for at få fodfæste. 

I dette indlæg vil jeg vise nogle mellemhøje stauder, som jeg har set plantet i store grupper, så de optræder som bunddækkeplanter, selvom man måske ikke så meget forbinder dem med bunddækkeplanter. Det er robuste stauder, som vil kunne holde det meste ukrudt væk. 

Bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum 'Album', så jeg sidste sommer i Göteborg. Den dækkede et stort område ved domkirken. Det var et meget smukt syn med alle de lette hvide blomster, der nærmest svævede over planterne. Planten er tørketålende, og den trives både i sol og skygge.Vi bliver i Göteborg. Næste billede er fra Trädgårdsföreningen, hvor Snefrytle, Luzula nivea, er brugt som bunddækkeplante. Det er ikke ualmindeligt at bruge græsser til bunddække, men det er vist første gang, jeg ser snefrytlen anvendt. Den får smukke hvide aks, der senere farves brune. Den trives bedst i skygge eller halvskygge. 


Billedet nedenunder er fra vores egen have. Det er skotsk lostilk, Ligusticum scoticum, der har fået lov til at brede sig, så den nu danner et tæppe. Planten har hvide skærmblomster i juni-juli og smukke blanke blade. Den trives i både sol og skygge.


I haven ved Fredensborg Slot så jeg dette store bed med stjerneskærm, Astrantia. Det var et betagende syn med alle de lyserøde blomster, men en sort med hvide blomster ville sikkert tage sig lige så smuk ud. Stjerneskærm har en tæt vækst, så den levner ikke ukrudtet mange chancer. Den blomstrer stort set hele sommeren og kan endda klippes ned efter afblomstring og komme med et nyt hold blomster. Den trives bedst i sol eller halvskygge. Bliver jorden for tør, begynder planten at hænge, men den rejser sig hurtigt igen, hvis den får vand.


Igen et billede fra Fredensborg. Løvehale, Phlomis russeliana er en robust staude, der har noget at give til haven året rundt. Den er vintergrøn, og efter blomstringen i juni-juli kommer der smukke frøstande, som kan pynte på planten hele vinteren. Den kan bedst lide en solbeskinnet og ikke for tør vokseplads. Er den veletableret, trives den også i en tør jord.


Bronzeblad, Rodgersia podophylla, vokser i en kæmpestor gruppe i haven ved Fredensborg Slot. Det ser fantastisk flot ud med alle de store dekorative blade, der fuldstændig dækker jorden. Blomsterne er til gengæld ret diskrete. Planten trives bedst i halvskygge eller skygge og i en ikke for tør jord. 


Løvefod, Alchemilla mollis, er vist så kendt, at den ikke behøver en nærmere præsentation. Men jeg vil vise et billede fra Laubjergs Rosenhave, hvor løvefod er anvendt som bunddække omkring søen. Det ser forrygende ud, når planten blomstrer.


Jeg vil lige slutte af med at vise et par flotte buketter, som vi fik til vores guldbryllup i sidste weekend.


Guldbrylluppet blev fejret et skønt sted på Sjælland sammen med vores nærmeste familie.
18 kommentarer:

 1. Samplantingene du viser er veldig fine. En sånn masseeffekt er vanskelig å få til i en "vanlig" hage, men idéene er jo veldig gode. Alchemilla mollis er utrolig flott når den blomstrer.

  Tillykke med deres gullbryllup! Det er jo en prestasjon i dagens verden, og jeg tviler vel litt på om det er så mange som vil oppleve det i fremtiden 😉
  Nydelige buketter!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kommer vel lidt an på, om man gerne vil have mange forskellige planter, eller om man gerne vil have mange planter af nogle få slags. Jeg ved godt, hvad du vil vælge ;-)
   Tak! Jeg ved ikke, om det er en præstation. Men det er i hvert tilfælde en ganske særlig dag at nå.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna!
  Så många bra idéer. Geranium har jag planterat i en gavelrabatt som blir väldigt torr. Det är skugga halva dagen och hade svårt att hitta växter som trivdes. Geranium förökar sig och jag slipper rensa ogräs där. Så fint då de blommar. Vackra bilder.
  Så vackra blombuketter. Gratulerar till er stora dag.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Geranium lyder som den helt rigtige plante til din rabat.
   Tak! Jeg nyder buketterne, de står fortsat så fine.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hjertelig tillykke med guldbrylluppet! Dejligt at kunne samle familien til at fejre dagen. Smukke stauder og græsser du viser. Det er fantastisk med stauder som dække jorden og giver ukrudtet kamp til stregen. Jeg giver dig ret i at G. phaeum blomstrer så smukt. Jeg har den mørke sort et meget tørt og skygget sted, men den er lige glad!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Vi havde en rigtig dejlig dag sammen med familien.
   Det er så dejligt med planter der er ligeglade, man tager godt imod de forhold, man byder dem :-)

   Hilsen Elna

   Slet
 4. tillykke med Guldbrylluppet.
  Ja bunddække kan være mange forskellige planter. Min have er osse tæt så der er ikke meget ukrudt der får en chance. Ulempen er så at jeg næsten ikke kan få fks. valmuer til at spire i bedene. Jeg må så i småpotter og så plante ud. Luksusproblem.
  Skotsk Lostilk er vist en plante jeg skal ha tjekket ud. Den ser rigtig fin ud.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak!
   Den med at man ikke kan så direkte på voksestedet kender jeg også. Så der bliver let trængsel i vindueskarmene .
   Skotsk lostilk kan jeg varmt anbefale. Den står lige nu med skinnende lysegrønne blade og ser så forårsagtig ud.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Ja tillykke med guldbrylluppet, fine buketter I fik, mon der ikke også sneg sig et par gavekort til planteskoler ind?
  Du er god til bunddække og lægger meget mærke til, når det står flot rundt omkring. Jeg er ikke så vild med bunddække, vi har vinca rigtig mange steder, der breder sig, det er jeg træt af, for det er ikke muligt at plante der, efeu har vi også meget af, jeg vil gerne have plads til noget andet.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Det kan godt være, planteskolen får besøg :-)
   Så må du have Bent ud med spaden og rydde bedene, så du kan få plantet noget andet. Det bliver nok lidt hårdt for ham, så du må hellere give ham en belønning.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Underbara buketter och grattis till guldbröllopet!!

  Marktäckare är jättebra men ännu bättre att du visar på några av de höga sorterna. Tycker ofta jag ser rekommendationer där det är låga 5-10 cm höga växter som framhålls. Jag upplever att bland de blir det bara en himla massa ogräs. En marktäckare behöver vara ca 40 cm för att fungera bra. Gräset du visar var nog årets perenn här för några år sedan men det var väldigt fint med en massplantering.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jeg nyder også buketterne.
   Gælder det ukrudt som fx skvalderkål, skal der robuste bunddækkeplanter til. Problemer med ukrudt i bunddækkeplanter kan opstå, hvis bunddækkeplanterne er svækket af tørke, som det var tilfældet sidste sommer.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Gode eksempler på bunddække i den lidt større stil! Det er jo flot når det blomstrer, og skal også helst kunne ses på andre årstider, men jeg tror nok min pris går til den hvide phaeum, der giver den dejligste skovbundsstemning under de høje træer. Wow! Bunddække skal vel egentlig bare have en passende højde i forhold til det den vokser sammen med, og i store haver/parker kan man da sagtens benytte bronzeblad der er meget flot, og både snefrytle og din skotske lostilk er også gode bud!
  Jeg har fundet ud af at bruge løvehale langs kanten af min runde køkkenhave i kolonien, da den har blade året rundt og holder godt på jord og fugt. Jeg klipper dog blomsterne af inden de spreder frø:-)

  Tillykke med guldbrylluppet! Det er sandelig flotte buketter og jeg tænker I har haft en dejlig dag med familien.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Den hvide storkenæb er også min favorit. Jeg var ved at blive blæst bagover, da jeg så den i Göteborg, og som du bemærker, er den perfekt under høje træer.
   Løvehale er fin på alle årstider. Her i haven bliver den ikke så stor, som den gør i mange andre haver, men den er også plantet et tørt sted.
   Tak, vi havde en dejlig weekend sammen med familien!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Det er nogle flotte partier, du viser fra de parker, I har besøgt, og du har uden tvivl oplevet dem, mens de var på deres højeste. I dag kan geranium phaem fås i alle mulige afskygningger, men tilbage i tiden var de faktisk sjældne, og jeg kan huske, at den hvide stod på min ønskeseddel i en del år.
  Og til lykke med guldbryllyppet, skal jeg huske at sige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har fotograferet dem alle, mens de blomstrede. Men de har vist det til fælles, at de har smukke blade, måske lige undtaget løvehale, men den er til gengæld vintergrøn.
   Det var godt, at geranium phaeum blev til at få fat i, for den er svær at undvære.
   Tak!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Hei Elna!
  Blomstertepper er så fint. Det gir et så frodig og rolig inntrykk. Skal prøve meg på et lite stykke. Kanskje stjerneskjerm. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, stjerneskærm er et godt valg. Den vil hurtigt kunne danne et tæt tæppe.
   Du må også have det godt.

   Hilsen Elna

   Slet