fredag den 31. marts 2023

En våd afslutning på marts

Sådan så der ud i forhaven for en lille uge siden. Krokusserne stod i fuldt flor og blandede sig med påskeliljerne.

Nu er krokusserne ved at visne, til gengæld springer flere og flere påskeliljer ud, og det passer jo fint med, at påsken står for døren.Vi har fået en ny hæk. Det var bare som at knipse med fingrene, så stod der en fiks og færdig bøgehæk, Fagus sylvatica). 


Hækken er en såkaldt nemhæk, der leveres i elementer med 3 planter i hvert element. Et anlægsgartnerfirma plantede hækken, og det tog dem kun ganske kort tid. En nemhæk er en forholdsvis dyr løsning, men til gengæld får man en helt færdig hæk. Hækken står i skellet ind til naboen, så vi er to om at dele udgifterne. Med hækken følger en siveslange samt en pasningsanvisning. 


I sidste weekend kom havemøblerne frem, men det er ikke meget, de har været i brug. 


Marts har været våd i år, 95 mm er der kommet. Når jeg tænker på sidste års ekstremt tørre marts, hvor der kun kom 8 mm, kan jeg kun være taknemmelig over regnen. Der skal nok komme dage, hvor havemøblerne frister.

I går var det regnvejr det meste af dagen, så det blev ikke til havearbejde, selv om der ellers er ukrudt nok at luge. I et lille ophold i regnen listede jeg ud for at tage billeder. Det var vådt og gråt, men den røde bænk, som børnebørnene har lavet, og birkens hvide stamme lyste op.

Æbletræets grene gav også lidt farve.

Stedmorblomsterne er ukuelige. De lader sig ikke gå på af hverken frostnætter, piskende haglbyger eller regn i stride strømme. 

Stauderne er på vej. Floksen har næsten selvlysende vårgrønne spirer,

og rabarberen har røde. Man kan allerede begynde at glæde sig til en lækker rabarberkage.

På søndag er det palmesøndag, og vi går ind i påskeugen, så jeg vil slutte med en buket påskeblomster.20 kommentarer:

 1. Det høres ut som en perfekt løsning med deres hekk. Det er nok dyrere enn å plante den selv ja, men det må være deilig å få hekken på plass med en gang. Flotte påskeliljer. De kunne jo ikke kommet til en bedre anledning enn nå til påske.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig dejligt, at man ikke skal vente i flere år på en hæk.
   Det er en perfekt timing. Vi har haft gråvejr i nogle dage, så jeg tror, blomsterne holder påsken over.

   Slet
 2. Hej Elna!
  Din trädgård ser ut att vara pyntad för Påsk. Så fint med alla påskliljor. Jag har planterat minipenséer idag, men tror jag får ta in dem till natten. Vi har haft väldigt kalla nätter.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er heldigt, når påskeliljerne blomstrer til påske. Det er ikke hvert år, det sker.
   Stedmorblomster, som de hedder på dansk, kan godt tåle lidt frost. Men tager du dem ind, er du jo på den sikre side.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Wow alle de påskeliljer, det ser godt ud, jeg må lige vente lidt med dem. Ja vi har fået meget regn i marts, i år har jeg ikke fået skrevet op, men jeg tænker, vi har fået lige så meget som jer.
  De reklamerer meget med færdighække, godt I kan dele udgifterne med naboen.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige nu er der heldigvis ikke udsigt til tørke, så vi behøver ikke at rulle vandslangen ud.
   Det er en nem måde at få en hæk på, men stod man og skulle til at anlægge en ny helt have, kunne det blive dyrt, inden man var færdig.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Det er jo egentlig perfekt med en ny hæk når vejret har været så vådt, og det ser godt ud selvom det sikkert har været en dyr affære. Vi har ikke fået helt så meget vand som I, men rigeligt og det er jo en god start på foråret. Sidste år var mere bekymrende.
  Påsken kan roligt komme når haven ser så fin og påskepyntet ud. Det er en skøn samling påskeliljer, og stauderne har også haft godt af det milde våde vejr. Nu er det koldt igen desværre, men I må have en rigtig dejlig påske!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er godt plantevejr, uanset om man selv gør arbejdet, eller man vælger den nemme løsning. Sidste år startede tørken allerede i marts og varede hele sommeren, det kunne ses på vandregningen.
   I må også have en rigtig god påske!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Nemhæk ser ud til at være en fin opfindelse, ikke mindst med den indbyggede vandslange. Det ser fint ud med de store partier både af krokus og påskeliljer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vandslangen skal der nok blive brug for. Firmaet anbefaler, at man vander 2 gange om ugen i hele vækstsæsonen.
   Til påske kan jeg godt lide de rent gule farver, ellers er det ikke gule blomster, vi har flest af i haven.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Lidt trist når de første krokus visner men dejligt at påskeliljerne er klar til at overtage. Virkelig smart ide med en nemhæk. Man ærgrer sig i flere år over de små pinde man ellers planter. Det var også lige vejr til det, nu hvor jorden er mættet. Sikke en flot bænk! Smart med den røde farve der passer til hoveddøren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtig fint plantevejr - og hvor var det nemt, at der pludselig stod en færdig hæk :-)
   Godt husket af dig, at bænken passer til hoveddøren. Vi har også den røde farve på vores udhæng, og for nogle år siden fik vi nyt udhæng på garagen Der blev en rest, som børnebørnene fik til opgave at lave en bænk af.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Smart med en færdighæk. Og praktisk med det våde vejr til at plante i.
  Ja krokusserne kunne ikke li frostnætter og så det våde vejr oveni. ærgerligt. Men påskeklokker tager over nu og påskeliljerne er på spring. Jeg regner med de springer ud lige til påske.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej krokusserne fik vi ikke så meget ud af i år. De har det bedst i solskinsvejr.
   Påskeklokkerne er fine lige nu, og snart vil andre stauder følge efter. Det begynder at gå hurtigt.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Älskar rabatten med narcisser i knopp - vilken härlig vårkänsla den ger. Men visst har vi fått mycket nederbörd det sista. Här är bäckar, åar och älvar väldigt breda och åkrarna går inte att köra på.Nu hoppas jag att april kommer med lite mer värme åtminstone nattetid.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan se, at der her omkring står meget vand på markerne. Det er ikke godt for afgrøderne. Vi kan også bruge lidt mere varme, men mon ikke det kommer i april, hvor dagene bliver længere, og solen får mere magt.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Här spirar det inte! Kallt som tusan. Isiga vindar! Men den där röda bänken är ju helt fantastisk, love it!
  Kram & Glad Påsk från Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi nyder det gode påskevejr - og vores røde bænk :-)
   Håber der også snart vil blæse mildere vinde over Øland.
   Hav en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Nydelig vårbed. Her har bare de aller tidligste krokusene sagt takk for seg, og påskeliljene er så vidt på gang. Noen år lurer vi på om påskeliljene skal holde til påske, og andre ganger er det motsatt. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. I dag har jeg nappet visne hoveder af de tidligste påskeliljer, men de fleste af påskeliljerne blomstrer fortsat. Så i år blomstrede de i påsken. Og hvor de dog lyser op.
   Hav en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet