fredag den 10. marts 2023

Svalehuset

Bag navnet "Svalehuset" gemmer sig et hus beliggende i en meget smuk have. Haven var en af de privathaver, vi så på sidste års haverejse til Holland.


Når man ser den del af haven, der vender ud mod vejen, er man ikke i tvivl om, at ejerne er inspireret af deres berømte landsmand havearkitekten Piet Oudolf.


Som det er karakteristisk for Piet Oudolf, er der anlagt store bede med grupper af robuste stauder og høje græsser. Stauder og græsser væver sig ind imellem hinanden og dækker fuldstændig jorden. Græssernes aks og staudefrøstande giver dæmpede farver, der brydes af blomstrende stauder. 


De mange høje stauder og græsser suppleret med enkelte buske gør, at man oplever en helt anden stemning, end hvis man går i en have, hvor beplantningen overvejende består af lave planter.


Går man om på den anden side af huset, ændrer haven karakter. Langs husets facade er anlagt en terrasse i hele husets længde. En række træer sørger for skygge. Foran terrassen er anlagt en stor græsplæne.


En del af haven består af firkantede staudebede omgivet af brede græsgange. Vi besøgte haven i sidste halvdel af august, hvor mange af stauderne var i blomst.


Haven er meget stor, så der er god plads til at anlægge forskelligartede haverum. De aflange bede herunder virkede så rolige med de skarpskårne kanter og alle de grønne nuancer suppleret med de cremehvide hortensiaer.


I en have som denne er det naturligt af fokusere mere på helheder end på enkelte planter, men jeg kan ikke lade være med at vise billedet af de blå blomster. Jeg har ingen navn på blomsterne, men de var så smukke sammen med det grå løv og den mørke mur.


Pragtkærte, Gaura, så vi mange steder i Holland. Oftest var de som her plantet i meget store grupper. Det så smukt ud med alle de lette blomster, der nærmest svævede over bedene.


Som billederne viser, var det en meget alsidig have. Det var nok de store Piet Oudolf-inspirerede bede, der tiltrak størst opmærksomhed. Da vi så haven sidst i august, var der allerede en vis sensommerstemning over bedene, og det er måske netop i sensommeren, de store bede kommer bedst til deres ret.

16 kommentarer:

 1. Det er en flot have, I har besøgt der i august, og mon ikke også det er det bedste tidspunkt. Godt de har meget jord, for det kræver en stor have med græsser og sensommerstauder.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Sidst i august har stauder og græsser vel nået deres maksimale højde, og netop de høje planter gav karakter til bedene. Ja der er beplantninger, som ikke kan rummes i en lille have.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Ja, det er virkelig en vakker hage. Gaura kjente jeg ikke til fra før. Det er så fint med massesammenplantinginger av blomster som passer til hverandre.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har ikke gaura i haven, men jeg har samlet en del billeder af forskellige gaura, så måske laver jeg engang et indlæg om denne plante.
   Massesammenplantninger gør sig godt. Det er bare ikke altid så let, at finde de rigtige planter. Man skal jo tage hensyn til både blomstringstidspunkt, blomsterhøjde, jordbundsforhold og sol/skygge.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Jeg kan godt se det er en flot stil, men ville nok betakke mig for at lægge hele min (lille) have ud på denne måde, for den kræver plads. Og jeg tænker I har set denne have på det allerbedste tidspunkt, hvor alle de høje planter er nået op i den rette størrelse - ikke mindst græsserne.
  Hvad kommer mon navnet af? Altså svalehuset. Er det mon på grund af fugle? Eller er der en mere indforstået mening?
  Dejlige billeder!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi må acceptere, at der findes former for haveanlæg, som kræver mere plads, end en almindelig parcelhushave kan byde på.
   Jeg tror også, august var det helt rigtige tidspunkt. Dels på grund af planternes højde, men også fordi sensommerens mange stauder i varme farver klæder både græsser og frøstande.
   Jeg bliver dig desværre svar skyldig med hensyn til navnet. Jeg fik ikke snakket med ejeren, for vi kunne jo kun kommunikere på engelsk, og jeg er ikke så god til engelsk.

   Slet
 4. Hej Elna!
  Det är en stor fin trädgård och vackra planteringar. De stora växterna kommer till sin rätt då det finns mycket plats. Tack för att vi fick följa med.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. I store haver kan man lave nogle beplantninger, som der ikke er plads til i en lille have. Men de firkantede staudebede i græsplænen, som var på den anden side af huset, kan man godt få inspiration af, og der kan man vel godt putte et par høje græsser ind.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Så vackert och många otroligt fina miljöer. Men allra mest gillar jag miljön i den sista bilden. Det är en så snygg kombination av det böljande gräset och pelarträden.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan også selv godt lide kombinationen af græsser og de søjleformede planter. Man kan vel sige, at vildt møder tæmmet.
   Du må også have det godt.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Haven er både smuk og varieret og velholdt. Det besøg har du sikkert ikke fortrudt.

  SvarSlet
 7. Da jeg så haven, kom jeg til at tænke på din smukke sensommerhave med de høje græsser og stauder. Man ser planterne på en anden måde, når de kommer op i øjenhøjde.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 8. Smuk have med mange forskellige udtryk. Selv om den er meget stor, er der alligevel altid noget som fanger øjet og som kan give inspiration til de mere beskedne forhold derhjemme.

  SvarSlet
 9. Sådan har jeg det også, der kommer altid et par ideer med hjem. Jeg har ingen ønske om at have en stor have, men jeg kan godt lide at se store haver, bl.a. fordi der ofte er store gamle træer.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 10. Åhh vilken vacker trädgård! Så inspirerande och grön...nu längtar man till sköna trädgårdstider :)
  Kram från Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja vi bliver utålmodige efter at komme ud at nyde haven. På søndag starter sommertid, så skal havemøblerne stilles frem.

   Hilsen Elna

   Slet