søndag den 29. maj 2016

Jeg ved, hvor der findes en have så skøn

Rundt om i Danmark ligger mange skønne haver. Enkelte skiller sig ud, fordi de er noget helt særligt. En sådan have ligger i Stagstrup i Thy. Haven ejes af Gunda og Kalle K., og det er så heldigt, at de er villige til at åbne haven for besøgende.


Haven er en plantesamlerhave med et væld af sjældne stauder, buske og træer. Nu kan en plantesamlerhave godt somme tider gå hen og blive lidt rodet, fordi der hele tiden kommer nye planter til, og der bliver måske ikke altid tænkt så meget over, hvor i haven, de passer ind. Sådan er det ikke i denne have. Her er tænkt meget over havens linjer og indretning. De mange forskellige planter er sammensat, så de klæder hinanden, både blomsterne og løvet.
Planterne bindes sammen af græsplæner og ensartede belægninger af marksten og tilhuggede granitsten. Og hække og bygninger deler haven i rum, hvilket er med til at give en intim og hyggelig stemning.

Her er ikke tale om en plantesamlerhave, hvor der kun samles på en bestemt planteslægt. Nej, her er mange forskellige samlinger, bl.a. primulaer, liljer, iris, pæoner og orkideer. På havens hjemmeside, som I finder her, er der en detaljeret fortegnelse med fotos over de forskellige planter.
Når en have rummer så mange forskellige planter, er der også behov for mere rolige områder, hvor øjet kan hvile. Det er der også tænkt på her. Foruden græsplæner og stier, er de klippede buksbomkugler og hostabeplantningen med til at skabe ro.Gunda og Kalle K. udnytter deres have i flere etager. Der er mange overstandere i form af træer og buske, og man kan lære meget om opstamning og klipning, når man går rundt i haven.

I denne have er der ingen "nips", men der er mange smukke detaljer skabt af havens vækster.
Et hjørne af haven er taget ind til plantesalg, og her er virkelig kræs for plantesamlere.En stor tak til Gunda og Kalle K, fordi de ville vise deres have frem. Også tak til Ringkøbing Havekreds, som havde arrangeret en dejlig busudflugt til Limfjordslandet.

10 kommentarer:

 1. Tak for rundvisningen i den smukke og spændende have.God ide at dele det på nettet for hvordan får man ellers viden om denne "perles" eksistens!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er virkelig en perle. Jeg tog mange billeder, kunne slet ikke lade være. Og så var ejerne gode til at fortælle om deres have.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Fine billeder du har taget af den spændende have, som jeg også besøger næsten hvert år, kke mindst pga plantesalget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu er jeg ikke plantesamler i den forstand, men jeg kunne godt se, at her var virkelig noget at komme efter. Haven kan nu også tåle at blive set hvert år.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Sikken en fin have du har besøgt, tak fordi vi kom med. Den ville jeg også besøg, hvis jeg boede tættere på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også helt sikker på, at plantesalget ville kunne friste dig.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hvilken skøn have! Tak for rundvisningen:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er svært ikke at dele med andre, når man ser så smuk en have.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Må bare sige som de andre:-) hvor er det en skøn have, smuk og fyldt med behag. Mange tak for turen Elna, og ha en god dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hyggeligt at få en lille formiddagshilsen fra dig. Også en god dag til dig Anette.

   Hilsen Elna

   Slet