fredag den 29. marts 2019

Forårstegn

Nu er der forårstegn overalt. Det spirer og gror. En af de helt sikre forårstegn er skvalderkålen. Den er helt og aldeles uønsket, så her bliver der gjort kort proces.


Et andet forårstegn er alle de små blå scillaer, der ivrigt sår sig selv og dukker op i alle bedene.


Liden singrøn, Vinca minor blomstrer helt overdådigt i år. Jeg ved ikke, om det skyldes den milde vinter.


De vilde tulipaner, Tulipa 'Turkestanica' folder sig ud i solskinnet.


De tidligste påskeliljer har fået hovederne nappet af, men der springer hele tiden nye ud. Jeg kender ikke navnene på dem, men jeg kan godt lide den lille gule med de spinkle blomster og de bagoverbøjede blade.


Og så er det anemonetid. Egentlig kan jeg allerbedst lide de hvide skovanemoner, men Anemone blanda 'Blue Shades' råbte højest og kom med på billedet.


Et andet sikkert forårstegn - i hvert fald et par år endnu - er sommertid. Og det er jo ensbetydende med, at havemøblerne og uret sættes frem. Havemøblerne kom ud i solen i går, og vinterens støv blev vasket af. Så er de klar til en ny sæson.


Forleden kørte vi en tur for at kikke efter forårstegn i naturen. Og vi skulle ikke lede længe, før vi fandt de yndigste følfod, Tussilago farfara. Følfodens blomster ligner små sole, og for mig er de indbegrebet af forår. Af en eller anden grund ser man dem aldrig i haver.


Vi kørte igennem Skjern Enge. Før genslyngningen af Skjern Å var her kornmarker, nu er der delvist overskyllede enge. Men marts måneds store nedbørsmængder har sat nogle af engene helt under vand. Det var en blæsende dag, og der var bølger på vandet.


Vi havde ikke fået gummestøvlerne med, så den medbragte mad måtte nydes i bilen.


Når havens planter forvilder sig til naturen, kan de godt se lidt anmassende ud, men hvem kan stå for en gruppe blomstrende påskeliljer.
16 kommentarer:

 1. Hej Elna!

  Oops så mycket vatten, det kommer säkert att sjunka undan men hoppas att det inte orsakat skador någonstans.
  Så vackra vårbilder du visar, har nog aldrig sett en Vinca minor med så mycket blomning. Alla de små lökväxterna med sina färggranna blommor är så efterlängtade när de visar upp sig. T. turkestanica är nog bland de vackraste tulpaner jag vet. De diskreta men sagolikt vackra blommorna är en skönhet i all sin enkelhet. Här har bladen tittat upp men får nog vänta ett tag till innan blommorna visar sig. Jag hoppas alltid att det blir en sval period just då så jag kan njuta länge av blommorna.

  Trevlig helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Vandet gør ingen skade. Det meste trækker væk med tiden, men der bliver nogle små søer tilbage. Der er et meget rigt fugleliv i området, og så vokser der mange smukke engblomster. Så det er blevet et dejligt område, efter at åen blev genslynget for nogle år siden.
   Turkestanica holder jeg også meget af. Den passer så godt sammen med de andre små forårsløgvækster.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna

  Ja skalderkål er noget af en udfordring, den er ikke umulig at komme af med, men siukken et arbejde!
  Du har ret det kan være svært at se forskel på Scilla og snepryd/Chionodoxa, den du viser med den oprejste blomst er jeg ret sikker på er snepryd.
  Tulipa turkestanica er en rigtig art, den er altså superflot!

  Skjern enge er da naturgenopretning der kan ses - det ligner jo en stor sø:)

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for oplysningen, så kan jeg kende snepryd fra scilla. Ja superflot er det rigtige ord for turkestanica. Den er så sart i farven og så diskret. Den passer ind alle steder, hvad de store tulipaner i stærke farver bestemt ikke gør.
   Hvor var det godt, at Skjern Å fik sit oprindelige løb. Engene er blevet et eldorado for mange forskellige fugle.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Deilige vårtegn hos deg. Skvallerkål er ikke noe hyggelig å ha i hagen. Der vi bodde før var den overalt. Det er et forferdelig ugress, og nesten umulig å bli kvitt. Hvis en dekker med svart plast eller noe som ikke slipper igjennom lys kan de bli helt borte etter to år har jeg lest ;)
  Det er en livskraftig plante. Det sies at munker tok den med fra klostere i Europa til klostere i Norge som matplante. Det går sikkert an å spise den, men det frister ikke ;)
  God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har heldigvis kun skvalderkål i et hjørne af haven, og jeg kan så nogenlunde holde dem i ave, men det er hårdt arbejde☹️. Her kommer de heller ikke i salatskålen, dertil hader jeg dem for meget.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Sikken en masse forår du viser, skønne billeder både fra haven og fra Skjern å. Jeg kan godt se, at det ikke var nemt at spise madpakken der, det er lidt højvandet :) Mine Tulipa 'Turkestanica er ikke sprunget ud endnu, måske kommer det i dag i det fine solskin.
  Hilsen og god weekend
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Både haven og naturen uden for hækken er skønnest, når solen skinner, og det har den gjort gavmildt de sidste dage.
   Jeg vil også ønske dig en god weekend! Jeg håber, pillerne kan hjælpe på smerterne i din fod.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Skønne forårs blomster. Det er svært at vælge hvilken der er smukkest.
  Det er dejlig at se vores åer bliver genoprettet, og at det virker på dyrelivet. Men indtil nu er det jo kun de store, de helt små de kom i drænrør, er ikke kommet frem endnu.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Skjern Å var et stort og meget dyrt projekt, men når man ser området i dag med den smukke natur og det rige plante- og dyreliv, kan man kun glædes over, at projektet blev sat i gang. De små vandløb, der blev rørlagt, får vi nok ikke at se igen, selvom der kunne dannes mange små naturperler, hvis vandløbene blev fritlagt.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Dejlige forårsbilleder. I vores læbælte må skvalderkålen gerne brede sig som bunddække, og så er den i grunden rigtig fin; men jeg har prøvet at grave i sådan et tæppe af skvalderkål og blevet helt chokeret over at se, hvor tæt rødderne lå i jorden. Ikke så underligt, at den er svær at bekæmpe.

  SvarSlet
  Svar
  1. I et læbælte ville jeg også kunne acceptere skvalderkålen. Både blade og blomster er jo smukke. Men i en parcelhushave har skvalderkålen ikke rigtig noget at gøre, og jeg bekæmper den med næb og kløer. Den kravler under stakittet fra naboen, men nu er naboerne også gået i krig, så jeg håber, det lykkes at bekæmpe den.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hei Elna!
  Det er deilig å se vårbilder. Skvallerkål har vi heldigvis ikke. Å ta fram vinterlagra møbler, er starten på en ny tid, sommertid.
  Ha det godt! Hilsen Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Vær glad for, at du ikke har skvalderkål, de er meget svære at komme af med.
   Åh, hvor er det hyggeligt at sætte havemøblerne frem for sommeren. Vi skal jo huske at nyde haven.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Åh ja den skavlderkål... Vi fik heldigvis udryddet vores, da vi anlagde haven, men jeg må hele tiden være over jorden langs skellet, da vores nabo desværre dyrker skvalderkål. Som regel er det frøukrudt, så jeg kan fjerne planterne ved første syn.
  Det er ellers nogle utroligt dejlige billeder, du viser af de mange forårsblomster i haven. Og af følfoden. Den er også 'forår' for mig.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores nabo er begyndt at bekæmpe skvalderkålen, og det er jo den bedste hjælp. Hvis ikke der kommer mere kravlende under hegnet, tror jeg, at jeg får ram på den, for den er ikke så etableret i vores have.
   Tak! De små forårsblomster er jo yndige, så det er bare med at fotografere løs.

   Hilsen Elna

   Slet