fredag den 15. marts 2019

Husker du?

Husker du sidste sommers tørke? Husker du de slatne planter?


Husker du, at nogle planter visnede helt ned, fordi det ikke regnede i flere måneder?


Og husker du, at det var fast arbejde at gå ud med vandkanden? (Billedet er fra Laubjergs Rosenhave)


Sidste sommers ekstreme tørke er vist helt glemt i disse våde martsdage. Her i haven har vi i første halvdel af marts fået 88 mm. Det er jo gangske meget, og skal vi tro vejrmeldingen, er der mere på vej. En dag blev der hældt 25 mm af regnmåleren. Jorden er mættet af regnen, og ingen planter mangler vand. Men da vores jord er sandjord, løber regnen let igennem, uden at give problemer med stående fugt ved planternes rødder. Men i sandjord må man være påpasselig og ikke overgøde, da den mængde gødning, planterne ikke kan optage, ellers udvaskes til grundvandet.


Havearbejdet er sat på standby, det er simpelthen for vådt derude. Fotovejr er det knap nok, men jeg forsøger. Forleden tog jeg et billede af nogle skillaer, de havde overgivet sig på grund af blæsten og regnen og lagt sig fladt hen ad jorden.


Men vejret er jo mildt, og flere og flere forårstegn viser sig. Her er det en lonicerahæk, der i al ubemærkethed er sprunget ud.


Hyacinterne blomstrer. De første år er blomsterne meget fyldige og tunge, og de vælter let. Men efter nogle år bliver de mere og mere åbne og lette, og sådan kan jeg i grunden bedst lide dem.


Rabarberen står med små, krøllede blade og ser så dekorativ ud.


Indenfor i tørvejret er der så småt ved at blive trængsel i vindueskarmene. Jeg købte sidste år en hvid fjernellike, Dianthus plumarius 'Haytor White'. Den er jeg ved at prøve, om jeg kan stiklingeformere, men det er vist ikke lige årstiden til den slags, så jeg ved ikke, om det lykkes.


Pelargoniestiklingerne er der til gengæld ingen tvivl om. De vokser og vokser, og potterne bliver snart for små.


Når jeg tænker på sidste års tørke, kan jeg ikke lade være med at glædes over den livgivende regn. Det er godt at få depoterne fyldt op. - Og forude venter foråret!

16 kommentarer:

 1. Så flotte stiklinger du har! Pelargonia er enkle å få til å vokse bare de får de rette betingelser. Det ser ut som dine har fått det :)
  God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der kan siges meget godt om pelargonier😀.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Sjovt nok har jeg slet ikke pelargoniefingre :) jeg skal have dem foræret fra andre, de dør hos mig.
  Nå men ellers husker jeg udmærket den tørre sommer, den glemmer vi ikke lige. Det er da lidt træls ikke at kunne komme ud, og det med at tage billeder er ikke nemt, man må snige sig ud. Her i formiddag nåede jeg et par timer derude, det at luge mælkebøtter op er nemt i den meget våde jord, så vi må se positivt på regnen, depoterne må fyldes op. Mine rhodoer kan bedre lide regn end frost.
  Hilsen og god weekend
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må da vare lidt, inden vi skal have havevanderen frem. Jeg vil også hellere have regn end sidste års frost i marts.
   Også god weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Ja jeg kan så fint huske sidste års tørke. Og jeg går og mumler om det er ærgerlig vi ikke har flere vandtønder med al den regn. Dem vi har er fyldt, der er "kun" 2 tusindliter og 5 tohundredliter, såå.. Jeg håber inderlig vi ikke får sådan en tørkesommer, men på den anden side ønsker jeg heller ikke at drukne i regn. Vi er krævende os havefolk...
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da ellers nogle gode depoter, du har. Dem får du vist ikke sådan lige brugt.
   Ja, vi er ret krævende, og det er vist godt, at vi ikke kan bestemme over vejret, for så blev vi nok aldrig enige.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hei Elna!
  Husker altfor godt tørken i fjor. Den ga bekymringer. For mye regn eller for mye snø nå i mars, er ikke akkurat det vi ønsker oss nå. Stiklinger tar jeg nå faktisk. Synes det er mye lettere å få dem til å rote seg nå, enn ellers. Det er godt å tenke på at vi er tross alt, er i sommerhalvåret.
  Ha det godt! Hilsen Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Spændende at du også tager stiklinger nu. Jeg troede, det var for tidligt. Gad vide om man også kan tage lavendelstiklinger nu?
   Du må have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Det husker jeg kun alt for godt, og vores græsplæne blev så afkræftet, at der næsten er lige så meget mod som græs i dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Pyt! Det kan ikke betale sig at bekæmpe mosset, for det kommer igen hver vinter. Men når der kommer grøde i græsset, skal det nok tage magten over mosset.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Du kan tro, jeg husker det, og jeg kommer på intet tidspunkt til at klage over regn i år. Og skulle jeg få lyst til at klage, så ser jeg bare på billederne i arkivet eller på træet og busken ude i haven, der gik ud og skal fjernes nu i foråret.
  Dine stiklinger ser utroligt flotte ud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, vi er mange havebloggere, der glæder os over regnen. Men solskin vil nu også være velkommen.
   Pelargoniestiklingerne står godt, men nellikerne er jeg lidt i tvivl om. Jeg kan jo ikke lade være med at kikke til dem, og jeg tror ikke, de har skudt rødder.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hej Elna

  Ja, mon ikke alle vi der går op i haver husker rekordtørken...
  Og regnen fylder godt på i depoterne:)
  Og du fik da nogen gode stemningsbilleder ud af det!

  Ha en dejlig solskinsdag

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde! Solen har virkelig varmet i dag. Vi benyttede lejligheden til en tur i planteskolen. Der var fyldt godt op i bede og på planteborde - klar til det store rykind, som snart vil komme, hvis det gode vejr varer ved.
   Vi kom hjem med 2 hvide clematis.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Hei Elna. Ja det er lett å glemme tørken som rammet oss, i disse fuktige tider. Men selv her i regnbyen Bergen måtte vi frem med vannslangen for å redde plantene i hagen. Vårlig hos deg ser jeg :-)) Vi kommer like bak! Fin uke til deg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er blevet sat mange vejrrekorder i de seneste år, det er lidt tankevækkende.
   Her er det forår, fuglene synger og forårsløgvæksterne står i fuldt flor. Det er en skøn tid, vi går ind i nu.
   Du må også have en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet