fredag den 29. april 2022

Ukrudt

Jeg har set forskellige definitioner på ukrudt, men jeg har glemt dem igen. Det gør nu ikke så meget, for jeg har min helt egen definition, som er ganske enkel: Ukrudt er de planter, jeg overhovedet ikke gider at have i haven. Basta!

Hadeplanten over alle hadeplanter er vedbendærenprisen, Veronica hederifolia. 

Det er en enårig plante, men den spreder frø i enorme mængder, og jeg er af den overbevisning, at frøene har en spireprocent på 100. Planterne har en nedliggende vækstform, og de kommer frem overalt, også i den tætteste bevoksning. Det er nu, de skal bekæmpes, for de er begyndt at sætte frø. Jeg går somme tider en runde med en spand og samler vedbendærenpris. De er heldigvis nemme at rykke op.

En anden hadeplante er prydløg, Allium. Jeg satte igennem en del år flere forskellige slags prydløg i haven, flest af sorten 'Purple sensation'. Men det er jeg holdt op med, for jeg fandt ud af, at prydløg sår sig selv. De kommer i store mængder rundt omkring i bedene. På billedet herunder er det et bed med porcelænsblomster, der er blevet invaderet af selvsåede prydløg.

De er ret vanskelige at udrydde. Får man ikke de små løg med op, når man rykker i planterne, kommer prydløgene igen og igen. På min haverunde i går fyldte jeg en spand med små selvsåede prydløg.

Bortset fra de to ovennævnte planter vil jeg ikke sige, at ukrudt er et stort problem i haven. Når bevoksningen er tæt, er det svært for frøplanter at etablere sig. Desuden har jeg et ret afslappet forhold til ukrudt.

Planter som f.eks. anemoner og perlehyacinter betragter jeg ikke som ukrudt. Disse planter vil jeg godt have i haven. Men kommer der for mange, graver jeg nogle af dem op. Perlehyacinterne på billedet vokser i et lille bed med høstanemoner, men her gør de ingen skade, for høstanemonerne er robuste.



Ikke et ord mere om ukrudt.

Nu står bøgehækken grøn,


troldellen, Fothergilla major, blomstrer,



og det gør min favorittulipan 'Spring green' også.



16 kommentarer:

  1. Jeg tror da faktisk du har ramt hovedet på sømmet med din ukrudtsdefinition, og jeg benytter mig af nogenlunde den samme. For mig er det simpelthen de uønskede planter der er ukrudt, så det kan godt variere fra bed til bed, og har intet at gøre med om planten er kultiveret eller vild. Der er nok nogle der vil mene du har et luksusproblem med dine prydløg...
    Tænk at din bøg er sprunget - og hvor er den fin! Lige nu går det ret hurtigt med udspringet, regn eller ej, og man skal være på dupperne for at få det hele med. Spring Green er så elegant i sine diskrete farver, og kan stå allevegne af samme årsag. Dejlig!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er så træt af alle de små prydløg, så for mig er de et problem, som der ingen luksus er forbundet med :( De første år, vi havde prydløg i haven, lod jeg frøstandene blive siddende og pynte vinteren over. Desværre gik der nogle år, før jeg opdagede alle de små frøplanter, og nu myldrer de op.
      'Spring green' har ydermere den fordel, at den kommer igen år efter år.
      Det er meget tørt. Planterne hænger, og jeg kan se, landmændene er begyndt at vande marker, så vi har lige lagt siveslangen ud. Det er jeg lidt træt af. Håber der snart kommer regn.

      Hilsen Elna

      Slet
    2. Det er træls at skulle vande allerede nu, men du har formentlig mere sandet jord og så har varmen også holdt sig til det vestjyske en stor del af april. De værste ukrudtsplanter her er rodukrudtet; syre, tidsler og brændenælder. Ærenpris lægger jeg ikke så meget mærke til, men selvfølgelig er den der:)

      Slet
    3. Vedbendærenprisen dukkede op i den tørre sommer i 2018, og den er åbenbart kommet for at blive. Jeg har hørt andre sige, at den også dukkede op i deres haver i 2018. Man kan jo undre sig over, hvor den kom fra.
      De tre ukrudtsplanter, du nævner, er vi ikke ret meget plaget af. Engang lod jeg være med at luge brændenælder op, fordi jeg gerne ville have flere sommerfugle i haven. Men brændenælderne tog overhånd, så nu luger jeg dem op, så snart jeg ser dem.

      Slet
  2. Nå det er det den hedder,,vedbenærenpris.... Jeg kæmper osse en indædt kamp imod den. Heldigvis er mine erentis så tætte at den kan have svært med at få fat. Så bliver den ranglet, og er nem at hive op.
    Men prydløg, som ukrudt???? hmmmm, det er da vist et luksusproblem. hihi, Jeg samler faktisk frø og sår. For så plante de små frølinger ud rundt om.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Vedbendærenpris er heldigvis nem at rykke op, da udløberne ikke slår rødder. Jeg har rykket flere spandfulde op i dag. De steder, hvor der ikke er så tæt beplantning, bruger jeg cirkelhakken.
      Pas på du ikke får et problem med de små prydløg. De er svære at rykke op.

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Jeg er enig i din definisjon av ugress, og ugress må en bare få bort.
    Prydløk har jeg ikke fått til å trives her, og det er nok like greit når jeg ser hva du luker bort. Flott bøkehekk, og nydelige tulipaner. De har jeg også hatt en gang, og jeg savner de.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har vist alle vores hadeukrudt. Og det er nok forskellig fra have til have, hvad man er mest træt af. Prydløg er smukke, men jeg fortryder, jeg tog dem ind i haven.
      Du må skrive 'Spring green' på indkøbssedlen til efterårets løgindkøb. I vores have, er det en stabil tulipan, der kommer igen år efter år

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Det løb mig kold ned ad ryggen da jeg så overskriften!! Jeg synes dog, at det tørre forår i år har begrænset det lidt i min have. Men det er den evige kamp med at få de ønskede planter til at stortrives og de uønskede til at mistrives. . .

    SvarSlet
    Svar
    1. Ukrudt kommer man vel aldrig til livs, men om nogle uger, når stauderne dækker jorden, er problemet heldigvis ikke så stort længere.

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Det var nu ellers interessant at læse om din fortolkning af ukrudt, jeg kan nikke genkendende til det. Jeg har gravet mængder op af disse prydløg, vidste bare ikke at de kom fra Allium, som jeg har mange af i haven, så jeg blev klogere :) Jeg tror ikke, min Fothergilla Major blomstrer endnu, den er fin i blomst men også om efteråret. Jeg ser lige, at du også har en cirkelhakke, det er for mig et uundværligt redskab.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg vil anbefale dig, at klippe frøstandene af dine Allium, inden frøene modner.
      Jeg er også meget glad for min cirkelhakke. Om foråret, hvor stauderne ikke fylder så meget, bruger jeg den flittig.

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Ærenprisen har jeg også, men jeg er (endnu) ikke gal på den. Den er så lille. Tordnende gal er jeg derimod på de klokkeskillaer, der vælter op nu. Det er den plante, jeg hader allerallermest. Virkelig hader. Den invaderer ALT og for hvert år graver løgene sig lidt længere ned. Sådan er der så meget, og jeg gyser nu ved tanken om prydløgene, som jeg lagde sidste og forrige år - og lod frøstandene sidde - og jeg spredte garanteret også nogle frø. Det var åbenbart dumt. Jeg må hellere klippe dem af i år, kan jeg forstå. Tak for rådet.
    Men ellers er det dejligt med foråret, der udfolder sig for fuld knald nu.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Klokkeskillaerne hader jeg ikke på samme måde som dig. Jeg kan godt lide blomsterne. Jeg har dem et par steder i haven. Her får de lov til at gro vildt, men når de har afblomstret, klipper jeg både blade og visne blomster helt ned. Så synes jeg ikke, de breder sig så meget. Forvilder de sig uden for deres plads, graver jeg dem op. Og du har da ret i, at man skal grave dybt.
      Jeg vil anbefale dig at klippe de visne blomster af alliumplanterne, inden de sætter modne frø.
      Foråret kan vi ikke klage over, men lidt regn ville være ønskeligt.

      Hilsen Elna

      Slet
  7. Ja tänk att vissa ogräs biter sig fast och gör trädgården till ett elände - jag vet! Helt hopplöst...
    Hoppas du har hunnit njuta lite av majsolen också :)
    Kram från Titti

    SvarSlet
    Svar
    1. Der vil altid være uønskede planter i en have. De mennesker, der dyrker en naturhave, har helt sikkert også deres hadeplanter.
      Du kan tro, jeg nyder majsolen. Det er så dejligt, at dagene længes, og vi er på vej til lyse nætter.

      Hilsen Elna

      Slet