lørdag den 29. august 2015

Endnu en fødselsdag

Fødselsdagene i familien klumper sig lidt. I dag har vi igen fødselsdag. Tillykke til fødselaren med denne buket.

Buketten indeholder høstanemone, fredløs, brudeslør, sankthansurt matrona, et bundt roser fra supermarkedet, grene af rød blærespiræa, cypres.



tirsdag den 25. august 2015

Så har vi igen fødselsdag i familien

- og fødselaren skal naturligvis have en buket og et stort tillykke.

Buketten indeholder fredløs, mamelukærme, brudeslør, knopper af hvid sankthansurt, hvidbroget elefantgræs, blade af hosta og storbladet lammeøre.



lørdag den 22. august 2015

En pose sten


Jeg er lidt af en stensamler. Når jeg går på stranden har jeg altid en pose med, og hvis jeg finder nogle fine runde sten, kommer de i posen og bliver taget med hjem i haven.
 
 
Her bliver de lagt omkring planter, under bænke, mellem fliser og på steder, hvor det er svært at få noget til at gro.
 

Her er strandstenene lagt  mellem fliserne i gangen op til bænken. Stenene skaber variation og giver et flot farvespil.


For at det ikke skal blive for rodet, er det vigtigt med en "fællesnævner". I vores have er det stenenes runde former, der giver et ensartet udtryk.


Det er for øvrigt helt utroligt, hvor mange kilo sten, der kan slæbes hjem i en billig lærredspose fra Søstrene Grene, og den kan bruges igen og igen!

Jeg vil lige slutte med et billede fra Hammershus. Jeg ved ikke, hvor gammel stenbelægningen er, men se hvor glatte stenene er slebet af generationers slid.

søndag den 16. august 2015

Tørketålende planter

Vores havejord er temmelig sandet, og vi bor ikke så langt fra Vesterhavet, så det blæser også en del. Det medfører, at jorden let tørrer ud. Vi har derfor samlet en række tørketålende planter i et haverum, som vi slet og ret kalder den tørketålende have. Her er det sjældent nødvendigt at have gang i havevanderen. Jeg vil vise 5 af disse planter:

Flerårig ærteblomst, lathyrus latifolius 'Weisse Perle'.
Den bliver et par meter høj og får elegante hvide blomster i juli-august. Blomsterne er velegnet til afskæring. Planten kræver lidt pasning, da de visne blomster skal klippes af for at forlænge blomstringen. Desuden skal planten bindes op. Men det er en meget smuk plante, så den er besværet værd.



Russisk mandstro, eryngium planum 'Blaukappe'.
Planten bliver ca. 70 cm høj. Den får smukke blå blomster, som er meget holdbare. Den er velegnet til afskæring, Planten selvsår, men ikke så meget, at den bliver et problem. Den vælter lidt, så den skal helst placeres, så den har andre planter at støtte sig til.


Balsam, kamfer, tanacetum balsamita
Planten bliver 80-100 cm høj. Den har grågrønne blade og små margueritlignende blomster. Den har en opret vækst og vælter ikke. Blomstrer i juni-juli. Velegnet til afskæring. Det er en af mine favoritplanter.



Brudeslør, gypsophila hyb. 'Rosenschleier'
Planten bliver ca. 40 cm høj. Den har en busket vækst og en sky af lyserøde blomster i juli-august. Velegnet til afskæring.


 
Poppelrose, lavatera olbia 'Barnsley'
Planten må vel nærmest betegnes som en busk. Den er frostfølsom, men da vi bor tæt ved kysten, er det sjældent, at vi har hård frost, og vi plejer ikke at vinterdække. Planten bliver op til 1,5 m høj. Den har meget smukke blomster og den blomstrer hele sommeren og ind i efteråret. Blomsterne er meget store. De er hvide med et strejf af lyserødt og med lyserød midte. Meget velegnet til afskæring.



mandag den 10. august 2015

Danmarks største blomsterbed

I min lokale avis fangede overskriften "Danmarks største blomsterbed" min interesse. Det fremgik af artiklen, at blomsterbedet findes i Ringkøbing, hvor man er i gang med at udstykke en ny bydel. Den nye bydel bliver på 84 hektar, og foruden boligområder bliver der på arealet udlagt enge, bærhaver, frugtlund, skov samt et vådområde med en sø. I foråret havde man tilsået 7,5 hektar af området med dækafgrøder som honningurt, vikke, blodkløver, gul lupin m.fl. De 7,5 hektar skal til næste forår tilplantes med træer, så det med tiden bliver til en lille skov.

Jeg lagde min aftentur forbi. De fleste af dækafgrøderne er nu i blomst, og arealet fremstår som et kæmpe blomsterbed. Et flot syn!





Man kan læse mere på Ringkøbing K's hjemmeside.

torsdag den 6. august 2015

En fødselsdagsbuket

Når der er fødselsdag i familien, plejer jeg at lave en buket. I dag er det manden i huset, der har fødselsdag, så jeg skulle jo lave en buket, der ikke er alt for feminin! Jeg har ellers en tendens til altid at få puttet noget lyserødt i mine buketter.  

Buketten består af rødbladet blærespiræa, hareøre, marguerit, montbretia og gyldenris.