fredag den 27. august 2021

Lidt blandede augustbilleder

Her i slutningen af august begynder haven så småt at bære præg af, at ved næste månedsskifte går vi ind i efteråret. Nogle blomster ser lidt visne og triste ud bl.a. storkenæb, Geranium nodosum.


Jeg har flere gange været på vej med saksen for at klippe dem ned, men hver gang har jeg fortrudt, for når man kommer hen til dem, lyder der en summen og brummen fra insekter. Og når man ser nærmere efter, er der fortsat mange blomster.

Der er også blomster, som slet ikke er præget af efteråret, men står ranke og fine og soler sig, fristes man næsten til at sige, da det drejer sig om solbruden, Helenium 'Potters wheel'.


De hvide floks, Phlox paniculata 'Fujiyama' lyser op i et lidt mørkt hjørne af haven.


Nogle af krukkeplanterne er ved at sige farvel og tak for i år. Men det gælder ikke pelargonierne, det er stabile og længeblomstrende planter.


På en nordvendt mur vokser en krybende benved. Hver sommer bliver de nye skud angrebet af meldug. Jeg klipper skuddene af nogle gange i løbet af sommeren. Er der nogen, der har et andet råd?


Sankthansurten er sensommerstauden over dem alle, hvis jeg skal prioritere. Her er en hvid sankthansurt i godt selskab med en lammeøre.


Forleden var jeg en tur i Enemærkets Hostahave. Her så jeg sankthansurt anvendt som bunddækkeplante. Det så rigtig fint ud.


Jeg bor tæt på Hostahaven og har årskort dertil, så jeg følger haven i løbet af sæsonen. Ved sidste besøg var det især en flot gruppe blomstrende hjortetrøst, der tiltrak sig opmærksomheden.


Men også svampene på træstammen måtte lige fotograferes.


De, der følger min blog, ved, at jeg flere gange har vist billeder fra de små fjordhavne, der ligger rundt om Ringkøbing Fjord. Søndagsturen gik til endnu en af disse små havne, Hemmet Gammel Havn. Her åndede alt fred og ro, og det var, som om tiden havde stået stille i lang tid.



Mine blandede augustbilleder skal afsluttes med en blandet buket af sensommerens farvestrålende georginer.
 



fredag den 20. august 2021

Havens linjer

Det var blæsevejret, der inspirerede mig til at lave et indlæg om havens linjer. Det har blæst temmelig meget de seneste dage, så det har været svært at tage nærbilleder af planter.

Jeg vil starte med et billede taget fra indkørslen. Herfra fanges man af det røde træværk og åbningen i muren. Klatrerosens røde blomster er med til at understreget træværkets røde farve, men lige nu holder rosen en pause i blomstringen. Bliver man nysgerrig og går gennem åbningen i muren, kommer man om i gårdhaven, der ligger mellem hus og garage. Der er mange både lodrette og vandrette linjer i mur- og træværk samt i flisebelægningen.

Havens linjer er trukket efter en snor. Der er ingen buede linjer, men nogle steder breder buske og stauder sig ud over græskanterne og bløder op på de stramme former. Der er en del stedsegrønne planter, hvoraf nogle er klippede, samt mange flader af grønne bunddækkeplanter overalt i haven, og disse er med til at understrege de lige linjer og give haven et stramt og enkelt look. 

Herunder er et langt kik fra gårdhaven og helt ned til den bagerste del af haven, hvor blikket stoppes af et højt plankeværk. I billedet er både lodrette og vandrette linjer. De lige linjer blødes op af planter, der får lov til at kravle ud over flisekanterne.  


Her er et kik fra køkkenterrassen mod den sydvestlige del af haven. Det er forsat lige linjer og rektangulære bede, der dominerer. Men for at skabe kontrast ses til højre i billedet nogle klippede kugler af kristtorn og buksbom. Den mørke takshæk bag de hvide stole har ikke så mange år på bagen, men med tiden vil den komme til at stå med skarpe linjer. Hækken slår et par sving, men det kan vist ikke ses på billedet.


Til venstre for den lange flisegang plantede vi for to år siden en hæk af avnbøg. Hækken er vokset godt i sommer, og de længste grene er allerede blevet studset, så man begynder at få fornemmelsen af hæk. Hækken danner adskillelse mellem græsplænen og staudebedet til højre og får staudebedet til at virke som et langt haverum. Kompostbeholderen for enden af flisegangen er ikke det mest charmerende fokuspunkt. Til gengæld er det praktisk at kunne gå på fliser, når kompostormene skal fodres med det grønne affald fra køkkenet.


Igen et kik hvor de lige linjer er dominerende.


Terrassen ligger i niveau med haven, og fra terrassen er der udsigt til den del af haven, der ligger syd for huset. Nogle vælger en ophøjet terrasse med en hæk eller et stakit omkring, men det gør det efter min mening svært at få terrasse og have til at hænge sammen. Linjerne er også her stramme, men de blødgøres af krukkeplanter og stauder, der vokser ud over græs- og flisekanter. I baggrunden ses en række bambus, som med deres overhængende vækst også er med til at blødgøre helhedsindtrykket.


Det blev til temmelig mange ord om linjer. Jeg må hellere slutte med et blomsterbillede.

Dahlia Noordwijk's Glorie


fredag den 13. august 2021

Augusthaven

Siden mit sidste indlæg har vi fået 54 mm regn. Det var lige hvad haven trængte til, og man kan allerede se det på græsplænen. 

I augusthaven kan man ikke komme uden om hortensiaerne, som nu står i fuldt flor. Her er det Hydrangea paniculata 'Limelight'. Blomsterne er kæmpestore og skjuler næsten bladene. Det er lige ved at være for meget af det gode.

 
På næste billede er det lillesøsteren Hydrangea paniculata 'Jane' Little Lime.


En busk, der altid fanger min opmærksom, når solen skinner, er Viburnum burkwoodii 'Conoy'. Jeg kender ingen anden plante, der har så blanke blade, og når solen skinner på dem, ser de helt hvide og lysende ud, så man må knibe øjnene sammen.


Gederamsen, Epilobium angustifolium 'Album' har blomstret i utrolig lang tid. Blomsterstanden er en lang klase og blomsterne springer først ud nederst og sidst i toppen. Planten når en anselig højde vel omkring et par meter, inden de øverste blomster i klasen er sprunget ud.



Bjergmynten er også en længeblomstrende staude. Det er nok havens største insektmagnet, og der er en konstant summen, når man går forbi. 


Blandt sommerblomsterne hitter morgenfruerne. Jeg er ikke så begejstret for orangefarvede blomster, men Calendula 'Snow Princess' har helt sart lysegule blomster med en brun midte. Den passer i farve til det meste.


Stedmorblomster er gode krukkeplanter - også om sommeren. Mange forbinder nok stedmoderblomster med det tidlige forår, hvor de kommer frem i butikkerne. I England forbindes de derimod med efteråret, og holder man efterårsferie i England møder man dem overalt i krukker. Men i naturen blomstrer stedmoderne i maj-september. Så hvorfor ikke have dem som krukkeplanter om sommeren? 


Staudehirsen blomstrer. Den er fin sammen med georginer, hvis tunge blomsterhoveder er en god kontrast til hirsens lette og elegante aks. Det gælder for øvrigt også i buketter.


Rønnetræerne står tunge og bøjede af vægten af de mange bær, der er ekstra store i år. 


Bærrene er allerede orangefarvede, så det varer ikke længe, før solsortene holder fest i træerne.




fredag den 6. august 2021

Skal man klippe stauder ned efter blomstring eller lade være?

Da vi kom hjem fra sommerferie, var haven meget tør, så jeg gik straks i gang med at vande. Og jeg har vandet, vandet og vandet. Ikke ligefrem ønskejobbet, og så er det tilmed dyrt. Heldigvis kom der lidt regn i slutningen af juli, så nu ser haven allerede bedre ud. Sådan ser vores lille hjortetaktræ ud, men jeg tror, den overlever.

For at få gang i stauderne igen, og fordi de svedne blade var grimme at se på, klippede jeg en del af dem ned i forbindelse med vandingen. 

Det bliver altid lidt bart i bedene, når man klipper stauder ned midt på sommeren, så det er ikke noget jeg normalt gør så meget. Men heldigvis går der ikke så lang tid, før der kommer nye grønne blade. Bedet med løvefod blev klippet ned og grundvandet inden vi tog på ferie, og nu dækker bladene næsten jorden igen. Måske kan der komme en efterblomstring.

På det næste billede ses snefrytle til venstre og salvie Caradonna til højre. Sidste år klippede jeg dem begge ned efter afblomstring. I år har jeg ikke nænnet at gøre det, for jeg synes, de visne blomster er ganske dekorative, og de viser, at vi går ind i sensommeren. På en måde virker det jo lidt forkert, når stauder på denne årstid står med nye lysegrønne blade.


Nok om nedklipning af stauder. Hvad har haven ellers at byde på? Lige nu blomstrer lyserøde og hvide brudeslør. Det er tørketålende stauder, der klarer sig godt i vores have. Deres blomster lægger sig som lette skyer over naboplanterne.


Hostaernes blomstring kan strækkes over hele sommeren, hvis man har både tidligt- og sentblomstrende planter.


Fyldt romersk kamille blomstrer med små hvide blomster på det lette løv. Den kender ikke helt sin plads, men lægger sig ud over fliserne. Det får den lov til, det er pænest når planterne dækker flisekanterne


Her er en anden plante, der kravler ud på fliserne. Det er en krybende busk, som jeg har glemt navnet på (Lonicera?) Den har nogle meget dekorative blade.


Limurten blomstrer kun i kort tid, til gengæld er de skrigende pink blomster til at få øje på.


Der er mange lus i år. Jeg ved ikke, om det har noget med tørken at gøre? Vi har mange mejsefugle i haven, og de plejer at spise af lusene, men i år har jeg ikke set dem gøre det.


De hvide hortensiaer, 'The Bride', er i år blevet svagt lyseblå. De vokser ved siden af vores røde dør, og den farvesammensætning er ikke god. Det er der nok ikke så meget at gøre ved i år, men jeg vil give jorden lidt kalk til vinter.


Til gengæld er den røde dør og petuniaerne fine sammen.


I august klipper vi stedsegrønne buske og hække. Vi har haft et par dage med overskyet vejr, så jeg er så småt gået i gang.