fredag den 24. september 2021

Det brogede bed

I foråret lavede vi denne lille sti igennem et staudebed. Stien blev primært lavet, fordi det skulle være lettere at komme ind i bedet, når der skulle luges eller plukkes blomster.


Staudebedet var allerede før anlæggelsen af stien lidt rodet. I tørkesommeren 2018 var en del stauder gået ud, og de var fortrinsvis blevet erstattet af sommerblomster, da jeg gerne ville have et blomstrende bed til fryd for øjet og til buketter. Da stien var anlagt, var det derfor nærliggende at flytte lidt rundt på beplantningen og tilføre noget nyt. 

I juni så bedet sådan ud. Til venstre for stien ses snefrytlens hvide blomster samt en salvie med rosa blomster. Til højre er det salvie 'Caradonna'.


Jeg er glad for hvide og patelfarvede blomster, og det bærer vores have tydeligt præg af. Men jeg har i lang tid haft lyst til at prøve at lave et broget bed i alle mulige stærke farver, og det "nye" bed var udset til dette eksperiment.

I juli så bedet sådan ud. De stærke farver begynder så småt at vise sig. Der ses en gul kællingetand samt et par grupper blå dusksalvie. Den rosa salvie blomstrer stadig.


I august var der endnu mere knald på farverne, men jeg vælger at vise et augustbillede af staudehirsen. Den vokser to steder i bedet. Det er en af de mest elegante græsser jeg kender.


Septemberbilledet blev taget for et par dage siden. Nu er det især georginer, man lægger mærke til.


Georginerne er meget høje i år, så de kan ses over hækken, hvilket er til glæde for de forbipasserende.



I bedet blomster forskellige sommerblomster. Her ses løvemund og på billedet nedenunder dusksalvie.



Langs stien har jeg plantet nogle grupper af en lav høstasters. Den blomstrer nu og vil fortsætte blomstringen ind i oktober.


En oregano har blomstret siden starten af juli. 


Som det ses af billederne er ønsket om et broget bed i hele farveskalaen stort set blevet opfyldt, og der har gennem hele sæsonen været mange blomster. De laver planter langs stien vokser fint og er så småt ved at dække flisekanterne.


Så langt, så godt - og dog - for jeg er bare ikke tilfreds. Bedet virker uharmonisk, og det irriterer mig. Jeg har spekuleret på, om det er farvesammensætningerne, jeg ikke kan vænne mig til. Der er jo unægtelig lidt langt fra mine pastelfarvede og hvide bede, til det meget farvestrålende bed i alle mulige farver. Men jeg tror ikke, det er farverne, der irriterer mig. Jeg tror nærmere, det er georginerne, der er for dominerende. Til næste år, vil jeg satse på nogle lavere georginer med mindre blomster. Og så skal de rykkes længere tilbage. Nogle af sommerblomsterne vil jeg erstatte med stauder, da jeg ikke synes, jeg har fået så meget ud af sommerblomsterne. Jeg tror, de har haft det for tørt.


En have bliver man heldigvis aldrig færdig med ...


fredag den 17. september 2021

Indian summer

Når man går ind på ordnet.dk og læser definitionen på indian summer står der: "Periode om efteråret med sommervarme, klar himmel, lav sol og vegetation i gyldne farver". Definitionen passer præcis på septembervejret, og hvor har det været skønt. 

Dahliaerne 'Noordwijk's Glorie', strækker sig efter solen.


Månestråle, Kirengeshoma palmatum, ser derimod helt nedbøjet ud, men den lever også et liv på skyggesiden.


Høstasters er nemme stauder, der ikke gør meget væsen af sig før sidst på sommeren. Så kommer de til gengæld med et væld af blomster, og senere kommer der de yndigste kuglerunde frøstande.


Vi har flere forskellige sankthansurt i haven, men jeg holder mest af den med de lilla blomster. Den kom hertil i en buket, så navnet kender jeg ikke. 


Hvide høstanemoner, Anemone japonica 'Honorine Jobert' i godt selskab med elefantgræs.


Før tørkesommeren i 2018 var jorden foran bambusserne dækket af storkenæb, Geranium 'Rose Claire'. Men tørken tog næsten livet af dem, så vi plantede 5 hostaer, 'June', imellem de sørgelige rester af storkenæbene. Nu gror hostaer og storkenæb i skøn forening. 


I den hvide have vokser planterne tæt, og stien er næsten skjult.


Midt i bedet vokser en pilebladet pære, Pyrus salicifolia 'Pendula'. Den bliver klippet med meget hård hånd hver vinter, men i løbet af sommeren sender den lange skud ud til alle sider, så nu ser den helt uredt ud.

 
Lidt uorden i frisuren er der også hos skovranken.


Perlebusken står med fine grønne frugter. Senere skifter farven til brun.


Hortensiaen, 'The Bride' skifter også farve. Den er hvid i udspring, men om efteråret bliver blomsterne mere og mere rødlige.


Forleden kom der 19 mm regn. Det var lige, hvad haven trængte til. Fluks blev vandslangen rullet sammen og hængt på plads. Men det var vist desværre slut med indian summer for denne gang.



fredag den 10. september 2021

Smukke sensommerbede

I havebøger og -blade læser man af og til om manglende blomstring i efterårshaven. Som begrundelse gives, at havegejsten er størst om foråret, hvorfor det er om foråret, de fleste planter købes. Og vi har størst interesse i at købe planter, der står i blomst eller i det mindste i knop. Det er lidt ærgerligt, for dels er efteråret et godt tidspunkt at plante på, dels er der mange smukke efterårsblomstrende planter, som bliver overset.

I sidste weekend besøgte jeg haven ved Gråsten Slot, og her er de sensommerblomstrende stauder ikke blevet overset - tværtimod. Staudebedene er planlagt, så der er noget at kikke på igennem hele sæsonen, og bedene så forrygende ud på en solbeskinnet septemberdag.

De store staudebede glødede i gule, røde og orange farver.

Indimellem blev de varme farver brudt af en kølig blålilla.



Der var også bede, der var holdt i et mere begrænset udsnit af farvecirklen som bedet nedenunder i de gule og gulgrønne farver.


Som noget nyt blev køkkenhaven ved Gråsten Slot åbnet for offentligheden i 2020. Køkkenhaven havde forud fået et løft, og flere nye bede var blevet anlagt. I køkkenhaven dyrkes foruden grøntsager også bær, frugter og snitblomster. Selvfølgelig havde man også været med på tidens trend og havde anlagt et "vildt" bed, hvor der var sået en blomsterblanding af vilde planter. I sommer har bedet sikkert været et farvestrålende blomsterhav med en summen af insekter. Men nu var glansen gået af vildskaben og insekterne var fløjet deres vej. 


Den Kongelige Køkkenhave havde ellers meget smukt at byde på, og den er allerede blevet en stor attraktion.




I slotshaven ved Gråsten Slot bliver den omkringliggende natur på smukkeste vis inddraget i haven som på billedet herunder, hvor der er en glidende overgang mellem have og landskab.


Det var ingen dårlig ide at tage på forlænget weekend i Sønderjylland, for der er så meget spændende at se. Skulle andre få lyst til at gøre det samme, kan sensommerbedene ved Gråsten Slot anbefales. Det kan nås endnu.



fredag den 3. september 2021

Geografisk Have i Kolding

En af de sidste dage i august kørte vi en tur til Geografisk Have i Kolding. Jeg har tidligere vist billeder og fortalt om haven, men der er så utrolig meget at se, at man sagtens kan lave flere blogindlæg om haven uden at gentage sig selv alt for meget. Så kom med på en rundtur.

Haven kan groft sagt deles op i to afdelinger, den gamle geografiske have, som blev påbegyndt af planteskoleejer Aksel Olsen i 1917, og en nyere del, som består af bl.a. en rosenhave og forskellige temahaver.

I den geografiske del af haven har buske og træer vokset sig endog meget store. Jeg nød at gå rundt på stierne og betragte alle de spændende planter, der er hjembragt fra hele verden.


Hvis bare man venter længe nok, kan en parykbusk, Cotinus coggygria 'Purpureus' blive til dette fantastiske kunstværk.


Hvor der er plads nok, kan bronzeblad være en meget flot bunddækkeplante.


Det samme kan hortensia.


Blodgræs, Imperata cylindrica 'Red baron', gav farve til dette meget smukke staudebed.


Cornus Kousa var. chinensis stod med dekorative røde frugter.


Hvis man trænger til et hvil efter at have vandret "jorden rundt", er der mange forskellige bænke, hvor man kan slå sig ned.


I den nyere del af haven finder man en stor rosenhave. Nogle af roserne så lidt trætte ud efter en lang sæson, mens andre blomstrede på livet løs. Her er det 'Tumbling Waters, der ser sund og frisk ud, som om den slet ikke har tænkt på at overgive sig til efteråret.


I afdelingen med krydderurter var det bronzefenniklen, Foeniculum vulgaro 'Rubra', der tiltrak sig opmærksomheden. Den stod stolt og rank med sine gyldne blomster.


Blandt temahaverne finder man en have med dahliaer. Her var blomstringen i fuld gang, ja det var vel nærmest højsæson. På billedet ses 'Maren'.


Flokshaven er en anden af temahaverne. Her var blomstringen også i fuld gang. Se hvor smukke de to grupper med klippede buksbomkugler er sammen med de farvestrålende floks.


I Geografisk Have skal de have ros for at have styr på navneskiltene. Finder man en plante, som man gerne vil have navnet på, er der skilte med både danske og latinske navne. Jeg faldt over en plante med små lyserøde blomster og blanke lidt tykke blade. På navneskiltet stod ædel-kortlæbe, Teucrium chamaedrys. Så er det jo let at gå hjem og google. Jeg har fundet ud af, at det er en tørketålende halvbusk, og så blev den straks endnu mere interessant, for jeg går (næsten) altid efter tørketålende planter.


I temahaverne er der opsat kort over de enkelte bede med tegning og plantebeskrivelse, så det er let at kopiere et bed eller dele deraf. 


Og her er så et billede af, hvordan bedene så ud i slutningen af august.


Det er altid inspirerende at gå en tur i Geografisk Have i Kolding, og som regel bliver der føjet et par planter til ønskelisten.

Haven rummer også drivhuse, legeplads, cafe samt Kolding miniby.