fredag den 26. august 2022

Haverejse til Holland

Vi har lige været på en haverejse til Holland med Haveselskabet, Vestjylland afdeling. Det var en fantastisk tur, hvor vi sugede til os af oplevelser, den ene større end den anden. Det primære mål for rejsen var Floriaden, som er en verdensudstilling for havebrug. Den holdes i Holland hvert 10. år. Men med i turen var også besøg i planteskoler, private haver, parker samt på verdens største planteauktion.

I det følgende vil jeg give en lille smagsprøve på nogle af turens oplevelser. Måske vender jeg en anden gang tilbage med mere detaljerede beretninger om turens højdepunkter.

Floriaden er kæmpestor, og man er træt i benene og fyldt op af oplevelser, når man har gået rundt på udstillingen en hel dag. De følgende to billeder er fra Floriaden.


Syd for Amsterdam ligger Royal Flora Holland, der er verdens største blomsterauktion. Her bliver blomster kørt og fløjet ind fra hele verden.



De næste 2 billeder er fra Historisk Have Aalsmeer. Det er et museum, hvor man får indblik i gartneridrift helt tilbage til 1700-tallet.



Proeftuin van Holland er en udstillingshave for og om blomsteravlsektoren.



Rosarium Boskoop er en offentlig park med en dejlig rosenhave. 

 

Og så til de private haver. Vi så 4 meget flotte og meget forskellige haver.

Denne have er omkranset af en smuk mur, som ejerne selv har bygget.



Næste have er inddelt i mange forskellige haverum, omkranset af klippede hække.



I denne have er der smukke sensommerbede.



I den sidste have er der anlagt store staudebede inspireret af den hollandske havedesigner Piet Oudolf.



Endelig besøgte vi også nogle planteskoler. Det resulterede selvfølgelig i en propfyldt bus ;-) På billedet har vi ikke fået vores kufferter i bussen endnu, så vi var spændte på, om de kunne være i bussen på hjemturen. Det gik lige, de sidste planter blev der plads til i bussens toiletrum.



fredag den 12. august 2022

Augusthaven

Augusthaven er varm og tør. Solen brænder fra en skyfri himmel og ikke en vind rører sig. Haveredskaberne hænger på en pæn række i garagen, det er simpelthen for varmt til havearbejde. Havens ejere lever en drivertilværelse, og måltiderne indtages ved cafebordet i egetræets skygge. 


Mellem murene i gårdhaven er der ikke bare varmt, her finder man også varme farver. En tvillingblomst og en pelargonie kæmper om at tiltrække sig mest opmærksomhed.


I den varme ende af farveskalaen finder man også morgenfruerne, Calendula 'Touch of Red Buff'. De er mere diskrete end de gammeldags gule og orange.


Ved hoveddøren vokser hortensia 'The Bride'. Den er desværre blevet lidt ranglet, men den blomstrer overdådigt.


De næste billeder er fra et hjørne af haven, der ligger lidt gemt bag kompostkasserne. Her går en lille flisesti hen til en pilebladet pære, Pyrus salicifolia 'Pendula'.


På hver side af stien vokser 2 kristtorn, Ilex maximowicziana var. kanehirae.


Op ad plankeværket vokser klematis 'Hulddine'

 
samt klematis 'Paul Farges'.


En søjletørst, Rhamnus frangula 'Fine Line', er også at finde i bedet. Det er en dekorativ busk, som kan blive 3-4 m høj. Vi har kun haft vores i 2 sæsoner, så den er ikke ret høj, og det er svært at se søjleformen.


Bunddækket er ikke helt på plads endnu. Jeg har hentet nogle storkenæb, Geranium renardii, et andet sted i haven. Men de har det øjensynligt for tørt, for de ellers så smukke blade får grimme visne pletter.


Nogle grupper med floks, Phlox paniculata 'Fujiyama', lyser op med deres hvide blomster.


De sidste to billeder er en hilsen til norske Marit med bloggen maritshagedagbok.blogspot.com

Marit sendte mig sidste år to stiklinger af sin hvide passionsblomst. Nu er den første blomst sprunget ud, og flere er på vej.



fredag den 5. august 2022

Så kom regnen

Vi har en lille overdækket plads bag garagen. Her sad jeg i går eftermiddag og lyttede til regnen. En dejlig, livgivende regn, der slog mod taget. Åh, hvor vi trænger til regnen, der er alt for mange slatne planter og svedne blade rundt om i haven. Der kom 4 mm i går og 9 mm i forgårs. Det må siges at være en god start på august.

Efter regnen begyndte solen at skinne, og planterne så så friske ud med regndråber på bladene.


Montbretiaen nærmest strålede om kap med solen.


Skærmliljen ville ikke gå glip af solstrålerne, så den strakte sig så langt den kunne.


Mandstroen er meget fotogen, men den stikker fælt.


Den lyserøde dusksalvie prøver at indynde sig. Jeg plejer kun at have den blå, men i år har jeg også inviteret den lyserøde indenfor.


Den hvide fredløs var i særdeleshed glad for regnen. Den bliver helt slatten, når den får det tørt.


Poppelrosen kan lide solen, til gengæld bliver den lidt forpjusket i regnvejr.


 I krukkehjørnet er stedmorplanterne i gang med årets tredje blomstring.


De har selskab af 3 krukker med planter, der viser deres smukke blade frem: pletter i luften, japansk skovgræs og en origanum med gulgrønne blade.


Bjergmynterne var nærmest ligeglade med regnen. De hører til havens mest tørketålende planter.


Den brune blomst har jeg glemt navnet på. Den står rank og stiv, selvom den står et meget tørt sted.


Har man sagt augusthave, må man også sige hortensia. De store tunge blomster er ikke til at komme udenom, så de får det sidste billede.