fredag den 28. august 2020

Billeder fra Trehøje


          Heden, ja, man tror det næppe,
          men kom selv, bese den lidt:
          lyngen er et pragtfuldt tæppe,
          blomster myldre milevidt.
          Skynd dig, kom! om føje år
          heden som en kornmark står.

Sådan skrev H. C. Andersen i 1859 i sangen "Jylland mellem tvende have". Og alle, der har stået på heden og set ud over landskabet med den blomstrende lyng, vil vist give ham ret i, at lyngen er et pragtfuldt tæppe.


Heldigvis er alle hedearealer ikke blevet til kornmarker (eller nåletræsplantager), som H. C. Andersen frygtede. Et af de tilbageværende hedearealer er Trehøje Bakke nord for Videbæk i Vestjylland. Området, der er på ca. 300 ha, blev fredet i 1951. Fra tre bronzealderhøje på bakkens top er der en storslået udsigt ud over heden.


Bevoksningen består overvejende af hedelyng, men andre hedeplanter som tyttebær og revling findes også i området.


Området bliver plejet, så selvsåede træer ikke tager overhånd. Lavere buske får i nogen udstrækning lov til at blive stående.


I området er der fine stier, og der er anlagt en p-plads med toiletbygning samt opstillet borde og bænke.


Trehøje Bakke er et godt mål for søndagsturen …

fredag den 21. august 2020

Augusthaven

Det er næsten en skam, der ikke er lyd på billedet. For når man nærmer sig bjergmynterne, Calamintha nepeta, er der en konstant summen af bier og svirrefluer. Det er den plante i haven, der tiltrækker flest insekter.


Augusts meget varme dage har rigtig sat gang i sommerblomsterne. Frøkenhatten med det lange navn Zinnia marylandica 'Zahara Raspberry Ripple'  har meget holdbare blomster, og den kan levere blomster til mange buketter.


Solsikkerne, Helianthus debilis 'Italian Green Heart' er for længst blevet over 2 meter høje. På frøposen bliver de ellers kaldt minisolsikker, og de skulle kun blive omkring 1 meter høje. De har åbenbart glemt at høre efter.


En tredje sommerblomst, jeg vil vise, er tvillingblomst, Diascia. Jeg køber hvert år et par planter, og det er helt utroligt så stor glæde, man kan have af dem. Man skal huske at vande dem, derudover kræver de ingen pasning, og de kan blomstre til langt ud på efteråret.


I gårdhaven er der knald på de røde farver. Pelargonien og vingetobakken kæmper om førstepladsen. Det er ellers ikke så mange røde blomster, vi har i haven, men lige netop gårdhaven må gerne skille sig lidt ud, fordi den er så isoleret fra resten af haven, og fordi vi har en rød dør.


Blandt augusthavens blomster er det svært at komme uden om georginerne. Her er det 'Noordwijk's Glorie'. Planterne er kraftige og blomsterrige.


Solbrud, Helenium 'Potter's wheel', er en god og stabil plante, og den har en lang blomstringsperiode.


Vi er så langt henne på sommeren, at en del planter står med frøstande. Montbretia, Crocosmia 'Lucifer', har nogle meget dekorative frøstande.


Sankthansurt har jeg vist mange gange, for det er en af de absolutte favoritter, her er den i godt selskab med prydoregano, Origanum laevigatum 'Herrenhausen' og en selvsået matrem.


Vi har mange plettede gråsnegle i haven. Jeg har lige læst, at de æder dræbersnegle, så måske skal jeg være glad for dem. Men de æder vel også planter? Jeg har nu mest ørentvisterne mistænkt for at spise af bispehuens blade.


I går kom der regn - en skøn stille regn. Og efter mange hede dage med over 30 grader blev luften dejlig frisk. Nogle planter begyndte straks at ranke ryggen, men bambusserne bøjede sig i taknemmelighed mod jorden.


Benveddens frugter var så fine med små bitte regndråber.


fredag den 14. august 2020

Medicinhaverne i Tranekær

På vores sommerferie, som i år gik til Svendborg og omegn, besøgte vi Medicinhaverne i Tranekær. Nu er der måske allerede nogle, der står af, fordi de ikke gider se billeder af endeløse rækker med forskellige planter forsynet med grimme navneskilte. Men hold endelig ved, for godt nok er her navneskilte, men planterne står ikke på rækker som i mange botaniske haver, her er virkelig gjort noget ud af grundplanen.
 
 
Først lige et par faktaoplysninger: Medicinhaverne i Tranekær er en botanisk have for medicinske planter. Medicinhaverne består af 5 temahaver, en 6. temahave er tegnet, men endnu ikke anlagt. Temahaverne er alle runde, og hver have er på 800 m2. Imellem temahaverne er anlagt et arboret med 100 træarter med medicinsk betydning. Ca. 50 frivillige arbejder i haverne.
 
 
Tidligere havekonsulent Jann Poulsen er manden bag tegningerne til medicinhaverne. Han har lavet et fremragende stykke arbejde. Haverne er anlagt på en stor mark med klippet græs. Hver have, der er på størrelse med en pæn stor parcelhushave, er anlagt som en selvstændig have med hække, stier, terrasser, pergolaer, vandpartier og mange andre fine detaljer. Haverne er forbundet med stier.
 
 
Planterne er forsynet med et skilt med navn samt en beskrivelse af plantens medicinske betydning. Blandt de mange, mange planter har jeg udvalgt nogle få. De er ikke valgt ud fra deres medicinske betydning, men udelukkende fordi jeg fandt dem smukke og spændende.
 
Polejmynte, Mentha pulegium.
 
 
Isop, Hyssopus officinale.
 
 
Glat lakrids, Glycyrrhiza glabra. 
 
 
Apotekerrose, Rosa officinalis.
 
 
Cypresurt, Santolina chamaecyparisssus.
 
 
Blandt arboretets træer har jeg valgt
 
Virginsk ambratræ, Liquidambar styraciflua.
 
 
Balsamædelgran, Abies balsamea
 
 
Jeg håber, at ovenstående lille smagsprøve kan inspirere til at lægge vejen forbi Medicinhaverne i Tranekær på Langeland. Der venter en stor oplevelse, og alle de frivillige fortjener, at rigtig mange får kendskab til de fine og velholdte haver. Haverne har en god og informativ hjemmeside.