fredag den 28. april 2023

Aprilhaven

Så fik vi lige en prøve på, hvor lunefuldt aprilvejret kan være. Vi har vist det, der i vejrudsigten kaldes ustadigt vejr. Bedst som man tror, at man står op til en dag med blå himmel og solskin, kan man høre blæsten suse, og haglbygerne slå mod ruderne.

Men planterne er heldigvis ret upåvirkede af vejret. Nattemperaturerne har ikke været under frysepunktet de sidste uger, så nu kan man for alvor se, det grønnes og blomstrer. 

Bærmisplens blomster, Amelanchier laevis, ses som en hvid sky på himlen. Det lille træ med de hvide blomster, der ses til venstre bag bærmisplen, er en pilebladet pære, Pyrus salicifolia 'Pendula'.

Her ses bærmisplens blomster tættere på.

Vi har bærmispler flere steder i haven. Her skinner aftensolen på en række bærmispler, der har været skåret helt ned, så de nærmest har en vækstform som buske.

En anden busk, der blomstrer lige nu, er troldellen, Fothergilla major.


Der er fortsat narcisser i blomst. Her er det 'Sailboat'. Det er en lille narcis, der kun bliver omkring 25 cm høj. Den er meget blomsterrig.


Pinselilje, Narcissus 'Actaea'


Hostaerne er så småt begyndt at rulle bladene ud. De må gerne hurtigt vokse sig store, så de kan dække over de visnende blade fra løgplanterne.


En af mine favoritter blandt de forårsblomstrende stauder er kærmindesøster, Brunnera macrophylla. De små blomster har den yndigste himmelblå farve.


Vårfladbælg, Lathyrus vernus, er en anden af forårsfavoritterne.


Nogle af forårsstauderne har det med at forsvinde fra jordens overflade efter blomstring. Det gælder bl.a. den dobbelte blodurt, Sanguinaria canadensis 'Flora Plena'. Jeg bliver hvert år forbavset, når jeg ser dem i blomst, for når de visner ned, glemmer jeg helt, de er der.


I en af krukkerne står en flok stedmødre og kæmper om at komme med på det sidste billede.


fredag den 21. april 2023

En god krukkeplante - Origanum vulgare Aureum

Lige nu står en af havens krukkeplanter med spæde skud i en lysende gulgrøn farve. Det drejer sig om Origanum vulgare Aureum. 

Stauden blev købt sidste sommer og plantet i en krukke. Krukken står i gårdhaven, hvor vi opholder os mange timer, og vi nyder dens fine løv.

Krukken har stået ude hele vinteren, og den har ikke være dækket. Vi har ingen hård vinter haft, men vi har haft enkelte frostdøgn og temmelig meget nattefrost. Det til trods har planten klaret sig godt. De visne blade blev klippet af i marts, og hurtigt derefter, kom de nye skud.

Planten er nem at stiklingeformere. Jeg har haft små potter med stiklinger stående i garagen vinteren over, og nu er planterne klar til udplantning. De skal plantes mellem nogle dahliaer.

Origanum vulgare Aureum er købt hos Staudemarken, og ifølge deres beskrivelse bliver den ca. 40 cm høj. Den blomstrer i juni-august, og den tiltrækker bier og sommerfugle. Den trives i både sol og halvskygge. Planten er effektiv som bunddække evt. i stenbed samt god som krukkeplante. Og så kan den spises.

Billedet nedenfor er taget i slutningen af august. Her ses de yndige små blomster, der nærmest er sart lyserøde.

Som naboplanter står krukker med japansk skovgræs, Hakonechloa macra 'Aureola' og pletter i luften, Muehlenbeckia complexa. De tre planter danner en lille krukkegruppe, der klæder hinanden med deres forskellige blade og vækstformer. Krukkeplanter behøver ikke altid at have prangende blomster.

Og så til noget helt andet. Til slut vil jeg vise en lille billedserie fra vores daglige morgentur, der går forbi byens park. Det er lige nu så smukt med blomstrende lærkesporer, anemoner og vorterod.







fredag den 14. april 2023

Forårshaven - samt en hyldest til Sorbus 'Dodong'

Nu kan man for alvor se, hvordan det grønnes derude. De varme påskedage efterfulgt af et par regnvejrsdage var lige, hvad planterne kunne lide.

Træerne forrest i billedet er koreansk røn, Sorbus 'Dodong'. De er allerede næsten sprunget ud, hvorimod de almindelige rønnetræer ikke viser tegn på grønt endnu.


Koreansk røn er en af mine favorittræer. En af dens fordele er, at den ikke bliver så stor, så det er nemt at finde en plads til den i haven. Det er et sundt træ, som trives i vores tørre, sandede jord. Den lader sig ikke gå på af vestenvinden, som ellers kan være ret voldsom herude tæt på Vesterhavet. Den har en lang sæson med tidligt udspring og smukke hvide blomster om foråret. Om sommeren kan man nyde de orange bær, indtil de forsvinder i fuglenes maver. Og om efteråret slutter den af med et sandt festfyrværkeri i gule, orange og røde farver. 


Er den ikke fin op mod en blå aprilhimmel?

Påskeliljerne har haft en utrolig lang blomstringstid i år. Den 17. februar lagde jeg et billede af udsprungne påskeliljer på Havesysler. Blomsterne holdt i 1½ måned. Det var imponerende, men det skyldes vel især det kølige vejr. Der er fortsat påskeliljer af forskellige sorter i blomst i haven.


Den mørkegrønne takshæk og de lysende gule påskeliljer klæder hinanden. Påskeklokkerne ser altid så triste ud med deres bøjede hoveder.


I forhaven er det løgplanterne, der dominerer, men stauderne er på vej,


og blomsterne på et par af de stedsegrønne buske er parat til at springe ud.


Duftsnebolle


Buksbom


Til slut en serie billeder af blomster i aprilhaven:

Vinca


Hyacinter


Vibeæg


Perlehyacinter


Tulipaner