fredag den 23. maj 2025

Travlhed

I maj kan det være svært at nå det hele, og i sidste uge nåede jeg ikke engang at lave er indlæg til havesysler. Der sker så meget i haven, som man skal følge med i, man vil jo nødigt gå glip af noget. Ukrudtet gror, som var det betalt for det, så det kræver en indsats at holde det nede. Og desuden skulle jeg også have tid til at fejre min halvrunde fødselsdag. 

Denne smukke hortensia, Hydrangea macrophylla 'Runaway Bride' fik jeg i fødselsdagsgave. Jeg har foreløbig plantet den i en krukke.

Hvis jeg skal fremhæve nogle af majhavens blomster, må rønnetræerne komme ind på førstepladsen. De står med hvide blomster og udsender den karakteristiske duft. Både de almindelige røn og 'Dodong' blomstrer. Om efteråret vinder 'Dodong' på grund af de smukke høstfarver, men resten af året vinder den almindelige røn, da den har en smukkere vækstform end Dodong.

Syrenerne hører også til blandt mine forårsfavoritter. Selvom man er en dværgsyren, kan man godt vokse sig stor.

Japansk snebolle, Viburnum plicatum 'Watanabe' blomstrer overdådigt. I nederste højre hjørne ses en bronzeblad.

Selvom det er tørt, har jeg vist aldrig før set så store blade på bronzeblad.

Hostaerne gror også godt. På billedet er det 'June'.


Maj har budt på en lang række solskinsdage med en skyfri blå himmel. Nu er der omslag i vejret med lavere temperaturer og enkelte regnbyger.


Storkenæb, Geranium renardii 'Philippe Vapelle' er lige sprunget ud. De lilla blomster er så fine med de tydelige mørke årer i kronbladene.


Kobjælderne har afblomstret, men frøstandene er dekorative.


Jeg har været til plantemarked i vores lokale haveselskab. Det er altid hyggeligt. Man møder så mange, man kender, og der bliver udvekslet gode råd om planter. Og man kommer selvfølgelig ikke tomhændet hjem. Det er dog ikke altid, man er helt klar over, hvad det er man kommer hjem med. Nogle af sælgerne har sat fine navneskilte med både danske og latinske navne ved planterne, mens andre har glemt navnet på lige netop den plante, der ser så spændende ud.

Jeg købte 2 bjerghulsvøb, en raketblomst 'Poco citron', en kobjælde og en lille geranium, som sælgeren ikke havde navnet på. Det er de to bjerghulsvøb, Chaerophyllum hirsutum 'Roseum', der ses på billedet herunder.




fredag den 9. maj 2025

Majhaven

Det står så friskt og grønt i majhaven, og det kan næsten ikke blive smukkere, end det er lige præcis nu. Blandt de nyudsprungne træer er det papegøjetræet, der tiltrækker sig mest opmærksomhed. Bladene ligner nyudsprungne bøgeblade både i farve og form. Men hermed hører ligheden op, for hvor bøgen har en lige stamme og en regelmæssig krone, har papegøjetræet en mere kroget stamme og en vækstform, der breder sig meget til siderne, så det er et pladskrævende træ.


 På billedet herunder har papegøjetræet bredt sine grene ud over stien

Hvis man mener, at de stedsegrønne er kedelige, fordi de er ens året rundt, er det lige nu meget tydeligt, at man tager fejl. De stedsegrønne står med de flotteste nye skud i lysende grønne og gule farver. Billedet er taget hen over takshækken, som er tæt besat af gulgrønne skud.

Er der nogen, der har et bud på, hvorfor vores syren af sorten 'Fynsk forår' ikke vil blomstre i år. Den blev plantet for 4-5 år siden og har efterhånden nået en højde på et par meter. Den vokser i sol og ser ud til at trives godt, men den har desværre kun et par blomster. Sidste år havde den mange.

Sidste år var sneglene hårde ved georginerne. Jeg har hørt, at snegle ikke kan lide mos, så i år har jeg revet noget mos sammen på græsplænen og lagt det omkring georginerne. Det er spændende, om det virker.

Jeg havde overvintret en hvid passionsblomst indenfor. Den er nu plantet ud i haven, hvor den har fået en lun plads ved husets sydmur. En anden passionsblomst har overvintret i haven, så de tåler åbenbart lidt frost.

Forårshaven er fyldt med sjove detaljer.

Vortemælken, som jeg har fået af Ulla, har flere nye skud og en enkelt blomst. Jeg har glemt navnet på den, men efter blomstens farve at dømme kunne det være en ildvortemælk, 'Fireglow'.

De små gule tulipaner, 'Batalinii Bright Gem' er så fine. De bliver kun omkring 10-15 cm høje.

Perlebusken får det sidste billede.



fredag den 2. maj 2025

Haven folder sig ud og bliver grøn og tæt

Om vinteren og i det tidlige forår, hvor buske og træer står uden blade, bliver haven så "gennemsigtig". Der er mest kun de stedsegrønne, samt mure og læhegn til at bremse blikket. Nu er træer og buske imidlertid ved at have så tæt løv, at haven igen får karakter af en have med både rum og lange kik.

Egetræerne er nogle af de sidste træer, der springer ud. Men snart vil den store rødeg midt på græsplænen folde bladene ud, og bladene vil danne tag over en del af græsplænen, så man kan sidde i skygge. Billedet er taget gennem et vindue på 1. sal.

Bare det, at træerne kaster skygger på plænen, er med til at give dybde til haven. Bøgehækken bagerst i billedet er endnu ikke sprunget ud, så den står med de brune blade. Den markerer skellet mellem vores og naboens have.  

Træer og buske er med til at klæde huset på, og de to hække, avnbøgehækken forrest til venstre og takshækken nederst til højre deler haven op.

Vejtræerne er på en måde også med til at skabe rum, da de bryder den lange lige vej. Vejtræerne består af rødbladet ahorn, der på denne årstid nærmest lyser i forårssolen.

Det næste billede er taget fra indkørslen og viser forhaven, som den ser ud, når man går om bag hækken.

I sydhaven har rønnetræerne og buskene foldet deres blade ud, og det føles næsten, som om sydhaven er en lille have i den store have.


Forhaven og sydhaven forbindes af en lille græssti.


Så til noget helt andet. Bagerst i haven er en lille kompostplads. Den består af nogle sammenhængende kompostkasser af træ samt en tønde med kompostorm. Tønden og ormene fik vi for snart mange år siden af kommunen til kompostering af grønt husholdningsaffald samt haveaffald. Det er virkelig en effektiv måde at kompostere på. Ormene er utrolig sultne og fortærer alt vores grønne husholdningsaffald, og desuden bliver der også plads til en del haveaffald. Når vi tømmer tønden for komposteret affald er der fyldt af kompostorm. 


Intet indlæg uden blomster. Først de søde små forglemmigej. De lever deres helt eget liv og sår sig forskellige steder. Det får de lov til, men hvis foråret er tørt får de altid meldug, og så bliver der gjort kort proces.


Pinseliljerne ville ikke vente til pinse.


Bronzeblad skal nydes, mens den endnu lever op til sit navn. Snart bliver bladene næsten helt grønne.


Skal - skal ikke. Det er altid svært at finde ud af, hvornår krukkerne kan tilplantes, for hvornår har vi den sidste frostnat? Med bellis, stedmorblomster og japansk skovgræs kan det aldrig gå helt galt, de kan sagtens tåle lidt nattefrost.


God arbejdslyst til alle jer, der skal i haven i weekenden!