fredag den 31. maj 2024

Et udsnit af blomster i forsommerhaven

Efter en spændende haverejse til Bremen var det dejligt at komme hjem og konstatere, at de tørkeramte planter, vi tog fra, havde rejst sig og nu stod så friske. Det skyldtes, at der var kommet 15 mm regn. Efter vi er kommet hjem, er der yderligere kommet 44 mm, så det er helt perfekt.

Der er fortsat tekniske problemer. Jeg fotograferer med min telefon og lægger billederne over på en pc, som jeg også bruger, når jeg laver indlæg. Det plejer ikke at give problemer, men efter at jeg har skiftet min gamle iPhone ud med en iPhone 15, driller det. Og er der noget, jeg ikke gider, så er det computerproblemer :-(  Nu er det dog lykkedes med sagkyndig bistand, at få samlet en serie blomsterbilleder, og de kommer her:

Årstiden forbinder jeg især med pæonernes blomstring. De store statelige blomster i smukke farver tiltrækker sig altid opmærksomhed. Nedenunder ses Paeonia lactiflora 'Immaculee.


En anden blomst, der også altid får opmærksomhed er fingerbøl, Digitalis. Der kommer mange nye sorter, men jeg foretrækker den gammeldags slags, som jeg forbinder med min barndoms have. De viste fingerbøl har alle sået sig selv. Der var blevet rodet i jorden i forbindelse med, at en række buske var blevet gravet op, og der må have ligget nogle frø. I det hele taget er fingerbøl gode til at dukke op forskellige steder i haven, hvor der lige er en bar plet. Bliver det for meget med fingerbøl, er de lette at hakke op, mens planterne endnu er små.


Knudret storkenæb, Geranium nodosum, fylder et helt bed, og det ser så yndigt ud med alle de små lilla blomster.


Blomstringen varer hele sommeren, men i år vil jeg prøve at huske at klippe den ned, inden den spreder alle sine frø, for de små frøplanter er ikke så lette at luge op.


Farvebælgen, Baptista australis, minder lidt om lupinen, men den er lettere og mere elegant end lupinen, og så får den dekorative sorte frøstande. Planten har pælerod, og som så mange andre planter med pælerod er den tørketålende.


Husløgene, Sempervivum, vokser i en skål på havebordet. Her kan vi rigtig iagttage de små stjerneformede blomster. Husløg vil gerne have det tørt, så skålen er placeret for enden af bordet, som står under et tagudhæng.


De næste blomster har det til fælles at de vokser i den del af haven, vi kalder den hvide have. Den første, jeg vil vise, er denne lille røllike, Achillea kellereri. Den er plantet for en del år siden, men den har aldrig vokset sig stor. Jeg skal måske prøve at give den lidt opmærksomhed, så den ikke bliver overgroet af naboplanterne, for den er værd at have i haven. Den har de yndigste grå blade og fine hvide blomster.


Dagpragtstjerne, Silene fimbriata, har brug for lidt støtte, det får den af ædelcypresserne, som den væver sig ind imellem.


Skærmplanter er altid gode til at give lethed i bedene. Hertil bidrager Bjørnerod, Meum athamanticum, dobbelt, for både blomster og blade er fine og lette.


Bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum 'Album' er gode til at fylde huller ud. De spreder sig både ved frø og ved udløbere, men bliver det for meget, er de lette at rykke op. Det er en staude, jeg holder meget af. 


Den lille vedbendtorskemund, Cymbalaria muralis 'Alba', kryber rundt som bunddække. Den er helt sin egen og vil ingen regler indordne sig under. Den får som regel lov, men bliver den for næsvis rykker jeg et par håndfulde op.


Tak til jer der kommenterede på mit sidste indlæg og ønskede en god haverejse. Det blev en på alle måder vellykket tur til Bremen og omegn. Jeg vender tilbage med billeder på et senere tidspunkt.


onsdag den 22. maj 2024

Lige et lille pip herfra

Lige et lille pip herfra blot for at fortælle, at jeg fortsat er med :-) 

Jeg fik ikke lagt indlæg på i fredags, fordi elektronikken drillede. Det er der kommet styr på nu, men i morgen tager vi med haveselskabet på haverejse til Bremen. Altså kommer der heller ingen indlæg på fredag. Men forhåbentlig kommer jeg hjem med en serie billeder, så der bliver noget at vise i kommende indlæg.

God arbejdslyst i haven, ønsker jeg alle jer, der "kikker" forbi på min blog.


fredag den 10. maj 2024

Som tiden dog flyver

Vi ved det jo godt, maj er en travl havemåned. Alligevel bliver jeg hvert år forbavset over, hvor mange gøremål der er på denne tid. Vi har rigtig mange løgplanter, så det er svært at komme til, og derfor får ukrudtet lov at gro, men nu skal der ryddes op i bedene, så stauderne ikke bliver kvalt. Desuden skal der hugges kanter af græsplænen, huller skal fyldes ud med stiklinger og frøplanter, stauder skal deles og meget andet. Jeg nyder, at haven ikke er tørkeramt i år. Det gør havearbejdet meget sjovere.


Takket være regnen, er der virkelig grøde i planterne, og det hele går så hurtigt. Der er allerede knopper i hortensiaerne. Det er ellers buske, jeg mest forbinder med sensommeren, så jeg håber, det var lang tid, før blomsterne springer ud.

 
Perlebusken er så flot, når den står i knop,


men lige pludselig var "perlerne" sprunget ud, og busken stod i blomst.


 Også rønnetræerne blomstrer.


Kamæleonbusken, der ses til venstre i billedet, har fået hvide blade.



Hostaerne, som for ikke ret lang tid siden stod med blade, der lignede kræmmerhuse, har nu foldet bladene helt ud.


Her er det en taks, der har fået fodpose af hostaer.


Avnbøgehækkene, som blev plantet for 4 år siden, er allerede blevet så store, at de begynder at ligne "rigtige" hække. 


Skjult mellem en gruppe tulipaner var den lille trillium i al ubemærkethed sprunget ud. Blomsterne har en meget ren hvid farve.


Men heldigvis tager den store rødeg det med ro. Det er først nu, hvor havens træer er ved at skifte farve fra den sarte lysegrønne til den sommergrønne, at rødegen er ved at vågne op fra vintersøvnen. Den står med små bitte lysegrønne blade. Jeg måtte op på førte sal og tage et billede ud af vinduet.


Og se nu her - husbonden har lavet en ny bænk i stedet for den gamle, der blev slidt op :-)




fredag den 3. maj 2024

Troldel, Fothergilla major, en af havens smukkeste forårsbuske

Et af højdepunkterne i forårshaven er, når troldellen blomstrer, og det gør den lige nu med sine særprægede hvide blomster. Vores troldel vokser lige uden for spisepladsen i stuen, så vi kan glæde os over synet af den gennem vinduet, når vi sidder og spiser.


Troldellen er langsomtvoksende, og den bliver ikke så høj, men den har en meget bred vækstform. Nogle af grenene vokser næsten vandrette. En gang var jeg lige ved at tage livet af den, fordi jeg kom til at give den kalk. Det kunne den ikke lide. Men heldigvis kom den igen.


Det er ikke bare om foråret, troldellen er smuk. Den får nogle meget flotte efterårsfarver. De følgende to billeder er taget en oktoberdag for nogle år siden, da busken ikke var så stor.



Det er tulipantid. Desværre holder blomsterne ikke så mange dage i det varme vejr. 

'Spring Green' er min favorit. Det skyldes blomsternes diskrete hvid/grønne farver og smukke form. Og så er det samtidig en stabil tulipan, der kommer igen år efter år.


For et par år siden fik jeg nogle løg af den gule skovtulipan, Tulipa sylvestris, foræret. Det var en rigtig god gave at få, for de gule "stjerner" er så smukke, når de folder sig ud i solen. Jeg har læst mig til, at den trives på let jord og i sol. Disse vækstkrav kan jeg sagtens opfylde, så jeg glæder mig til at stifte nærmere bekendtskab med den.


Også pinseliljerne blomstrer.


Den blå forglemmigej kan godt lide en lidt fugtig jord. Det kan jeg normalt ikke give den, men i april nåede vi op på 109 mm regn, så i år ser den ud til at trives.


I gårdhaven satses der i år på de varme farver. I krukkerne er plantet røde pelargonier og georginer, gule tagetes, japansk skovgræs, orange stedmorblomster samt husløg.



Det er så dejlig frisk i haven. Aprils regn og majs varme har rigtig sat skub i planterne. Selvom maj er en travl måned, skal vi huske at nyde haven.