fredag den 26. juli 2019

Varme dage

Så er sommervarmen over os, og både mennesker og planter tager en slapper. Der er vist ingen tvivl om, at det er bedst at opholde sig i skyggen, når termometret bevæger sig over 30 grader. De planter, der står lige i solen, lider under varmen og manglen på vand. Vores "parasol" er det store egetræ, der står midt på græsplænen, og på de varme dage rykker vi havemøblerne ind i skyggen.


Rosa 'Salita' bliver helt selvlysende i solen.


Haven kan ikke fremvise det blomsterflor, som den kunne tidligere i sommer. Men margeritterne blomstrer på livet løs.


Nogle af stauderne er klippet ned, og de begynder nok først for alvor at skyde igen, når vi får regn. Sommerblomsterne er i gang med blomstringen, de kan lide solen og varmen.

Løvemund, Antirrhinum 'Potomac Crimson'.


Phlox drummondii 'Cherry Caramel'


Georginerne er så småt ved at komme i blomst. Her er det Dahlia 'Creme de Cassis'.


I krukkerne på terrassen blomstrer pelargonierne. Jeg kender ikke navnet på dem, vi har haft dem i mange år.


Poppelrosen, Lavetera olbia 'Barnsley' har jeg vist tidligere, men jeg kan ikke lade være at vise den igen. Den er så sart og og fin.


Når man bærer navnet solbrud, Helenium 'Potter's Wheel', må man være solelsker. Det ser også sådan ud, planten ligefrem strækker "armene" ud efter solen.


Hortensia, Hydrangea Paniculata 'Limelight' ser også ud til at strække sig efter solen.


I dag har vi haft besøg i haven af Eirin og Lars, der har bloggen Hageidyll i Sponvika. Det var hyggeligt at møde dem, og efter en tur rundt i haven blev det til en havesnak i skyggen under egetræet.

fredag den 12. juli 2019

Jeg ved, hvor der findes en have så skøn

Der findes mange skønne haver rundt om i landet, og i årenes løb har forskellige magasiner kåret Danmarks smukkeste have. Det skal jeg nok afholde mig fra at gøre, for det mener jeg ikke, man kan. Haver er så forskellige og kan derfor ikke sammenlignes.

En af Danmarks skønne haver ligger lidt uden for Ribe og 4 km fra Vadehavet. Det er "Haven på Skønager". Her er tale om en 5000 m2 stor have, der omkranser et gammelt hus fra 1856.


Når man kører op til huset, kommer man til en lille lund af birketræer. Pladsen på denne side af huset er ellers ret åben, og der er udsigt til Ribe Domkirke


Langs den anden side af huset er en såkaldt walled garden, og inden for muren er haven opdelt i tre store haverum. I det første haverum vokser en del planter, som kendes fra middelhavsområdet. Her er også flere hyggelige siddepladser, samt indgang til et orangeri.


Fra den middelhavsinspirerede have er der et fint kik til det næste rum, som er en rosenhave.


Da vi besøgte haven sidst i juni, stod roserne i fuldt flor.


Det var betagende at gå i rosenhaven og nyde synet og duften af alle roserne.




Hvis man kan løsrive sig fra roserne kommer man ind i det bagerste rum, hvor køkkenhaven er. Her er gjort meget ud af indretningen. Køkkenhaven er symmetrisk anlagt med et rundt bed i midten.


Fra køkkenhaven er der indgang til et drivhus. Det er bygget sammen med havemuren og har tre murede sider. Drivhuset er indrettet med et hyggeligt cafehjørne, et langt arbejdsbord samt med mange potter og krukker med blomster og spiselige afgrøder.


Uden for havemuren er anlagt en lang havegang. På begge sider af gangen er en frodig beplantning med buske og stauder, og op ad muren vokser bl.a. roser og espalierede frugttræer.


En smuk detalje er åbningen i havemuren. Her er anlagt et lille bed omsluttet af en buet hæk.


Haven uden for muren rummer også mange fine beplantninger, havehuse og små hyggekroge.




Haven på Skønager er en have, som det er svært at løsrive sig fra, og man skal afsætte god tid til et besøg. Jeg har tidligere besøgt haven og skrevet om den her.

fredag den 5. juli 2019

Julihaven

Juli er kommet med blæst, kulde, gråvejr, men også med strejf af varme og solskin. Kort sagt er juli vist, som juli er de fleste år. Haven er tørkeramt, men sådan plejer det vist også at være på denne tid.


Haven kan fortsat fremvise mange blomster, selvom en del af stauderne er ved at være lidt "trætte". De skal snart klippes ned til sokkeholderne, så vil de kvittere med nye, friske blade, og for fleres vedkommende også med nye blomster.

I sydbedet er det navnlig rosen 'Geoff Hamilton' der påkalder sig opmærksomhed. Blomsterne kan ikke så godt lide at blive våde, så hænger de med deres tunge hoveder. Den tørre sommer har derfor passet dem godt. Vand har de ikke manglet, da de er blevet vandet ved jorden med vandslangen.


Omkring fuglebadet blomstrer den hvide bakkenellike, Dianthus deltoides 'Albus'. En sød og nem lille staude, der villigt sår sig selv.


I det haverum, vi kalder 'Marlenes have', blomstrer kamferbalsam og moskuskatost. Begge klarer en tør sommer i fin stil.


Kamferbalsam, Tanacetum balsamita er fyldt med små margeritlignende blomster. Bladene har en meget smuk grågrøn farve. Planten bliver høj, men den kræver ingen opbinding, hvilket er en stor fordel i disse blæsende dage.


Moskuskatosten, Malva moschata 'Alba' er smuk både i knop og i blomst.


Denne har jeg ikke navnet på, men mon ikke den er i samme familie som moskuskatosten?


Hvis man ikke er så meget til orangefarvede morgenfruer, kan man i stedet så Calendula 'Snow Princess'. Den har en yndig cremegul farve.


Jeg er ikke så meget for de stærke røde farver. En af undtagelserne er montbretia, Crocosmia 'Lucifer'. Den kom til haven som en foræring, og jeg er efterhånden blev meget glad for den. De store grønne blade og de røde blomster understreger hinanden på en fin måde. Ikke bare blomsterne, men også knopper og frøstande er elegante, så man har glæde af planten over lang tid.


Den næste blomst er mere diskret i farverne. Det er en poppelrose, Lavetera olbia 'Barnsley'. Det er en yndig busk med lang blomstringstid. Med Vesterhavet som nabo har vi milde vintre, så her i haven er den fuld hårdfør.


I den hvide have er der lige nu mange blomster, og de lyser så smukt om aftenen, når mørket falder på.


Jeg vil slutte med at vise en af havens krukkeplanter. Det er brogetbladet salvie, Salvia officinalis 'Tricolor'. Jeg købte den i foråret på Vitskøl Kloster, de har et stort udvalg af krydderurter. Planten har smukke blade og en elegant vækstform.