onsdag den 31. marts 2021

God påske!

Solskin, sommertid og stribede krokus.

Det er ikke bare krokusserne, der strækker sig mod solen. Græsplænen er begyndt at gro, buske og træer viser grønne knopper, bierne summer, ja selv havefolket har fået en rankere holdning.

Med denne serie solskinsbilleder fra haven vil jeg gerne ønske jer alle en god påske.



















fredag den 19. marts 2021

Martshaven

Man skal lede lidt efter motiverne, når man går rundt i haven med kameraet i denne tid. Græsplænen er blevet en anelse grønnere de seneste dage, men buske og træer lader vente på sig. Stauderne er der heller ikke meget liv i, dog er nogle af dem begyndt at skyde. Men så er der heldigvis løgblomsterne, som giver farve til haven. Der springer flere og flere krokus ud dag for dag.




Hvide scillaer i blomst.


Balkananemonerne er så småt begyndt at springe ud. 


Påskeliljerne når det til påske i år. De første er næsten helt udsprungne.


Hyacinterne har jeg snydt med og købt dem i knop.


Sidste forår købte vi 4 små kristtorn af sorten Ilex maximowicziana var. kanehirae. Den beskrives som hurtigtvoksende, og planterne skød også mange nye skud sidste år. De er kommet godt igennem vinteren.


De små blanke blade lyser så fint op i alt det brune. 


Selvom vi har haft en del barfrost, ser det ikke ud til, at roserne har taget skade. De har alle nye skud. Jeg har givet dem et lag komposteret kogødning fra Simontorp.


I vindueskarmene er der allerede ved at blive trængsel. Hvordan vil det ikke gå, inden vi når til maj, og planterne kan plantes ud i haven? Sådan plejer det jo også at være, så jeg burde snart lære det.



fredag den 12. marts 2021

Foråret er laaangsomt på vej

Vinteren vil ikke rigtig slippe sit tag, og i går var vejret nærmest efterårsagtigt. Blæsten rev og sled i planterne, og regnen stod ned i stænger. På et enkelt døgn fik vi mere regn end i hele februar.

De små dorthealiljer, Leucojum vernum, fik våde tæer og så helt forfrosne ud. Vi har haft dorthealiljer i haven i mange år, de kommer troligt år efter år, men de breder sig ikke ret meget, jeg ved ikke hvorfor.

Brogetbladet benved, Euonymus fortunei, lyste op i regnen. Det er en udmærket krukkeplante. Den beholder bladene om vinteren, den kan formklippes, og den kan vokse i den samme krukke i flere år uden omplantning.

Efter en hurtig tur rundt i haven var det godt at komme ind i varmen. Heldigvis lå der en god havebog på sofabordet. Bibliotekerne har jo lukket for besøg, men man kan heldigvis bestille bøger. På vores bibliotek afhenter vi bøgerne ved at banke på en rude, og så bliver bøgerne stukket ud gennem vinduet. Det fungerer fint, men det må være lidt koldt at arbejde inde bag et åbent vindue.

Den engelske have er fra 2006, på dansk i 2007. Den er skrevet af Ursula Buchan og med fotos af Andrew Lawson.

I bogen fortælles der om en række engelske haver, som alle er åbne for besøg. Der beskrives forskellige typer af haver, og teksten er understøttet af over 300 meget smukke fotos. Det er en bog, som jeg varmt kan anbefale. Jeg har lånt den på biblioteket flere gange 😀.

Foråret er ikke ret langt fremme i år sammenlignet med sidste år. Jeg har siddet og kikket i mit fotoarkiv, og deraf fremgår det, at der er stor forskel på, hvornår forårstegnene viser sig de enkelte år. Jeg har fundet nogle eksempler fra midten af marts i forskellige år.

Den 13.03.2013 så der sådan ud i vores have:

Den 09.03.2017 lyste erantisserne i solskinnet.

Den 08.03.2018 var der et fint drys af sne:

Den 11.03.2020, ja datoen husker vi vist alle, men husker vi også at påskeliljerne stod i blomst?

Giv tid! Foråret så sagte kommer - også i år.

fredag den 5. marts 2021

Marts

Vejret har vekslet en del i den forløbne uge. Nogle dage skinner solen fra en skyfri himmel, og andre dage ligger tågen tæt som forleden dag, da vi gik vores sædvanlige morgentur. 



 Bøgehækkene står med en smuk varm brun farve og lyser op på en diset morgen.


I år går vinteren langsomt over i foråret, og det føles rigtigt, i forhold til sidste år, da vi nærmest sprang vinteren over. I år kan vi glæde os over årstidernes skiften, og her i starten af marts kan vi følge forårstegnene, der udfolder sig dag for dag.

Havens korneller står med små runde knopper. De ser så fine ud.


Gartneren har beskåret vores gamle æbletræ, så nu kan det lidt igen. Træet er en rød ananas.


Grenene er krogede og mosbegroede - og meget dekorative.


Hvis jeg havde en meget lille have, hvor der kun var plads til et træ, tror jeg, jeg ville vælge et æbletræ. Det er et smukt træ, og det tåler beskæring, så man til dels kan forme det. Endelig kan man jo købe et træ, der er podet på en ikke for kraftigt voksende grundstamme. 

Et blomstrende æbletræ i maj er et skønt syn.


Og endelig kan man jo glæde sig over æblerne, både når de pynter på træet, og når de er spisemodne.


Jeg har haft den langskaftede beskærersaks i sving og beskåret pilebladet pære. Nu ser træet ikke ud af ret meget, men det plejer at vokse godt i løbet af en sæson, og det skal ikke blive så stort, at det skygger.


Forårsvinden er kølig, så der er god grund til at glæde sig over de stedsegrønne, der både giver læ og fylde i bedene.


Vintergækkerne blomstrer endnu, men snart tager forårsløgene over. Narcisser, skillaer og tulipaner myldrer op af jorden. Det er en skøn tid, vi går i møde.