Sidste indlæg handlede om stauder. Dette emne vil jeg tage op igen, for lige nu sker der en masse i staudebedene. Nye stauder springer ud fra dag til dag, så der kommer mere og mere farve i bedene.
Det næste billeder er fra den tørketålende have. Dette haverum ligger lidt gemt bag en hæk og er derfor ikke så synlig fra resten af haven. Flethegnet står i skellet til naboen.
Elefantgræsserne er ved at få højde, så de hæver sig over stauderne. Katteurt og forskellige slags storkenæb er i blomst.
Længst til venstre ses de første blomster på den hvide salvie, Salvia nemorosa 'Schneehügel', derefter skotsk lostilk, Ligusticum scoticum, og til højre blodrød storkenæb, Geranium sanguineum.
Skotsk lostilk står med flotte hvide skærmblomster, der har et strejf af lyserødt, og blanke grønne blade. Blomsterne er meget holdbare.
Knudret storkenæb, Geranium nodosum, har fået sit eget lille bed. Det er en smuk bunddækkeplante, der kan holde stort set alt ukrudt væk. Den blomstrer hele sommeren, men jeg plejer at klippe den ned inden den smider frøene, da den sår sig irriterende meget.
Det næste billede er taget syd for huset. Bedet ligger badet i sol det meste af dagen, så der er for alvor brug for de tørketålende stauder. Her er det igen forskellige slags storkenæb samt katteurt, der blomstrer. Den høje staude med de lyseblå blomster, der ses i baggrunden, er en jakobsstige, Polemonium.
Jakobsstigen lever lidt sit eget liv. Den sår sig selv og dukker op hist og her. Det er den for det meste velkommen til. Bliver det for meget, er den let at luge op.
En farvebælg, Baptisia australis, vokser ved foden af et rønnetræ. Farvebælgen vælter let, så den er bundet fast til træet.
Bag takshækken blomstrer også en smuk lyserød salvie.
De første hostablomster er sprunget ud. Hostablomster deler vandene, nogle synes, de er smukke, mens andre ikke bryder sig om dem og klipper dem af. Jeg hører til de første, men jeg synes næsten, at knopperne er endnu finere end blomsterne.
Man kan godt sige, at juni er staudernes måned. De fylder efterhånden godt i bedene, og de beriger haven med farvestrålende blomster. I juni står de så nye og friske, og de er endnu ikke begyndt at vælte. Mange af junis blomstrende stauder er lette og fine i buketter.
God pinse! Håber det bliver havevejr.
Jeg er så imponert over alle dine flotte stauder, og juni er virkelig den måneden hvor alt eksploderer i hagen ja. Ditt pausebed er helt fantastisk, og det er også de lyserøde salvie. Fargen er veldig fin.
SvarSletHilsen Marit
Tak! Pausebedet er jeg også selv glad for, og så er det så nemt. Løvefoden kommer op og skjuler løgplanternes visne blade, samtidig med at den holder alt ukrudt væk. Det eneste jeg gør er at klippe løvefoden helt ned med en hæksaks inden de smider frøene, for at de ikke skal selvså, og så kommer der ofte lidt efterblomstring.
SletHilsen Elna
Din have tager sig virkelig godt ud her i den tidlige sommer, og du er jo som altid et mulehår foran med blomstringen i forhold til her. Bedene er tætte og blomstringen dejlig her på denne årstid inden man begynder at klippe de ranglede stauder ned. Skotsk lostilk har virkelig et fint blankt bladværk. Her har jeg ladet nogle vilde skærmblomster stå rundt omkring i bedene og de giver en dejlig lethed til stauderne. Geranier, katteurt og salvie klæder hinanden så godt og dit gulgrønne pausebed er bare en god idé!
SvarSletEt nærbillede af den gule ukendte kunne måske bringe et navn på banen fra en af de andre bloggere? Gult er slet ikke tosset mellem alle de rosa og blå nuancer.
Smuk buket Elna!
Hilsner fra Ulla
Tak. Det er lidt underligt, for nogle planter fx hortensiaerne er kommet tidligt i blomst, mens andre er bagefter i forhold til, hvad de plejer. Skærmblomster er skønne. Jeg har somme tider tænkt på at smide nogle frø af den vilde kørvel, for den blomstrer så tidligt i forhold til andre skærmblomster, men jeg har ikke turdet gøre det af frygt for, at de vil tage overhånd. Men jeg tror, jeg gør det i år ;-)
SletGeranier, katteurt og salvier er grundstammen i vores staudebede. Disse tre skuffer aldrig, hverken i en våd eller en tør sommer.
Jeg har faktisk prøvet at efterlyse navnet på den gule staude på Havesysler, men det kom der ikke noget ud af. Jeg har netop prøvet at finde den på PlantNet, og jeg tror det er en asiatisk stenurt, Phedemus aizoon
Hilsen Elna
Ja, den mindede også mig om en gul Sedum jeg havde engang, og den blomstrede netop i juni, men jeg kunne ikke se din så nøje på billedet.
SletOjj skønne farver og bede. Du er noget længere fremme end her. "skotten" er en af dem jeg har kikket efter på Planteforum, men indtil nu uden held. Jeg har flere andre skærmplanter , halvvilde, der giver skærmvirkningen. Men de bliver klippet ned straks efter blomstringen.
SvarSletJa pausebede eller tidspunkter i blomstringen er en god ide. Og løvefod er super til det.
hilsner Gunvor
Foråret kommer altid tidligt i vores have, men resten af haveåret er vi ikke længere fremme end andre steder, vel nærmest tværtimod. Jeg kender ikke Planteforum, så jeg googlede og fandt Ringsted Plante forum. Jeg forestiller mig, at det er dit lokale havecenter. Jeg kan se, at Staudemarken har skotsk lostilk. Du er også velkommen til at komme forbi vores have efter en plante :-)
SletLøvefod er på mange måder en super plante.
Hilsen Elna
For en nydelig hage du har.
SvarSletTak Lillian!
SletHilsen Elna
Sikke mange flotte stauder. Ja jakobsstige er dejlig til at finde små ledige pladser rundt omkring. Du har mange fine storkenæb. De er så gode som bunddække også i de tørre pladser. Sjovt at nogle sorter selvsår helt vildt. Jeg har nogle som aldrig smider frø.
SvarSletJa har man et "hul" kan man altid fylde det ud med storkenæb, for der fås så mange forskellige at vælge imellem. Det kan godt blive rigeligt med selvsåning hos nogle af sorternes vedkommende. Knudret storkenæb er lidt for ivrig med at selvså, og de små frøplanter er ikke så nemme at rykke op. Men det er en dejlig staude, og man kan jo klippe den ned, inden de første frø er modne. Rozanne smider ikke frø, men den kan vist deles, hvis man vil have flere planter.
SletHilsen Elna
Du har mange stauder og meget bunddække. Dine stauder er helt anderledes end mine, spændende at se nogle andre. Jeg har Verbena Bampton, den sår sig selv helt vildt, så de er snart overalt, den er sådan set fin, men så mange rundt omkring bryder jeg mig ikke om. Der må jo gerne være andet. Jeg havde lidt med fra Samsø, nu er her mange.
SvarSletHilsen Lisbeth
Jeg går nok mere efter tørketålende stauder, end du gør. Verbena har jeg også haft mange af, og jeg havde det som dig, de er fine nok, men man kan også få for mange. Men jeg tror, jeg er kommet til at luge dem alle væk, for jeg så ingen sidste sommer.
SletHilsen Elna
Der er fint gang i dine stauder. Tørketålende bede er vældigt oppe i tiden, men med vores lerjord og ret korte tørkeperioder er det ikke noget, der er så væsentligt for os. Alligevel er det selvfølgeligt en fordel at have nogle stauder, der er robuste og dækker jorden godt, samtidig med at de blomstrer fint, og dem har du jo mange af.
SvarSlet