fredag den 3. maj 2024

Troldel, Fothergilla major, en af havens smukkeste forårsbuske

Et af højdepunkterne i forårshaven er, når troldellen blomstrer, og det gør den lige nu med sine særprægede hvide blomster. Vores troldel vokser lige uden for spisepladsen i stuen, så vi kan glæde os over synet af den gennem vinduet, når vi sidder og spiser.


Troldellen er langsomtvoksende, og den bliver ikke så høj, men den har en meget bred vækstform. Nogle af grenene vokser næsten vandrette. En gang var jeg lige ved at tage livet af den, fordi jeg kom til at give den kalk. Det kunne den ikke lide. Men heldigvis kom den igen.


Det er ikke bare om foråret, troldellen er smuk. Den får nogle meget flotte efterårsfarver. De følgende to billeder er taget en oktoberdag for nogle år siden, da busken ikke var så stor.



Det er tulipantid. Desværre holder blomsterne ikke så mange dage i det varme vejr. 

'Spring Green' er min favorit. Det skyldes blomsternes diskrete hvid/grønne farver og smukke form. Og så er det samtidig en stabil tulipan, der kommer igen år efter år.


For et par år siden fik jeg nogle løg af den gule skovtulipan, Tulipa sylvestris, foræret. Det var en rigtig god gave at få, for de gule "stjerner" er så smukke, når de folder sig ud i solen. Jeg har læst mig til, at den trives på let jord og i sol. Disse vækstkrav kan jeg sagtens opfylde, så jeg glæder mig til at stifte nærmere bekendtskab med den.


Også pinseliljerne blomstrer.


Den blå forglemmigej kan godt lide en lidt fugtig jord. Det kan jeg normalt ikke give den, men i april nåede vi op på 109 mm regn, så i år ser den ud til at trives.


I gårdhaven satses der i år på de varme farver. I krukkerne er plantet røde pelargonier og georginer, gule tagetes, japansk skovgræs, orange stedmorblomster samt husløg.



Det er så dejlig frisk i haven. Aprils regn og majs varme har rigtig sat skub i planterne. Selvom maj er en travl måned, skal vi huske at nyde haven.



11 kommentarer:

  1. Så vakker den Fothergilla major er. Den har jeg aldri sett til salgs noe sted her. Den for åpenbart nydelige høstfarger også ja. Den må være en surjordsplante siden den ikke tåler kalk. Dine pinseliljer er også så vakre. De er så sarte og fine i blomsten.

    Hilsen Marit

    SvarSlet
  2. Da jeg gav troldellen kalk, var jeg ikke klar over, at det var en surbundsplante, det har jeg først læst mig til efterfølgende. Det meste af planten visnede, men heldigvis overlevede den. Jeg er helt enig med dig i, at pinseliljer er sarte og fine i blomsten. Jeg kan bedre lide dem end påskeliljer.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
  3. Der er virkelig noget 'troldet' over din elle-busk i måden den vokser på, og den er jo helt fantastisk når den blomstrer så overdådigt som nu. Godt du ikke tog livet af den, når den vokser så langsomt Elna. Havde været kedeligt at starte helt forfra. Det er nok ikke en busk der ville trives her i vores lerede jord, hvis den foretrækker det sure miljø - desværre.
    Forstår du er tilfreds med det våde forår, som din sandede jord nemt kan bruge, alting strutter jo af velvære. Krukkerne bliver fine i de varme farver - og husløgene kan jo tåle megen varme.
    Tulipanerne er flotte nu, og jeg er lidt misundelig på dine vilde gule tulipaner, som er så elegante. De er ikke nemme at flytte rundt på, og jeg har hørt man nemmest kan etablere dem med frø, men du har haft held med dine løg.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det var godt busken overlevede. Vi har jo sandjord, så jeg giver jævnligt græsplænen og nogle af stauderne kalk, men kom ved en fejl til også at give troldellen. Lerjord er nok ikke dens livret.
      Du gav mig jo en pose tagetesfrø, som jeg har sået og plantet ud i nogle af krukkerne. Da jeg også havde to røde pelargonier, hvoraf den ene kommer fra Præstø, samt nogle georgineknolde, der får røde blomster med gul midte, var farveskalaen dermed bestemt.
      Jeg fik løgene foræret, og jeg satte dem bare i jorden, jeg var ikke klar over, det skulle være svært. Og det lykkedes ;-)

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Hej Elna
    Den troldel havde jeg på Samsø, jeg har også søgt efter den her, men desværre har jeg ikke set den i Nonnebo eller Billigblomst, så jeg har nydt den du viser. Dejlige billeder - jeg holder også meget af efterårsfarverne. Pinseliljer har jeg ikke her, så skulle du komme forbi med en lille tot, bliver jeg meget glad. Hvis du altså kan undvære et par løg og vil lægge vejen forbi igen i år.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg vil da tænke på dig med hensyn til pinseliljeløgene. På nuværende tidspunkt har vi ingen planer om en tur til Fyn, men nye planer kan jo opstå. Men det kan være, I skal en tur i Hostahaven, så kan du selv hente løgene.

      Hilsen Elna

      Slet
    2. Tak skal du have, vi må se, hvordan det går.

      Slet
  5. Sød den troldel. Og så fantastisk om efteråret. Desværre er den som du skriver ikke glad for kalk, så den vil ikke trives her.
    Jeg har Sylvestris et par steder. De sår selv moderat, dog vil de hellere i græsplænen end i bedet. Lidt upraktisk, for løgne er håbløse at få gravet op.
    Jeg elsker osse pinseliljer. Jeg købte en portion nye for et par år side, for at suppelere op. Men dem der kommer er de helt gamle, de nykøbte er der kun blade i. Træls.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Mine sylvestris vokser et sted, hvor jorden er fyldt af forskellige løgplanter og stauder, så jeg er bange for, at jeg kommer til at hakke de små frøplanter op. Men jeg vil prøve at samle frø, som jeg kan så et sted, hvor der ikke vokser andre løg.
      Det er træls, at dine pinseliljer ikke vil blomstre. Jeg har selv prøvet det samme, idet jeg har købt nye pinseliljeløg af flere omgange, men det er altid kun blevet til blade. Men så fik jeg for nogle år siden en pose løg fra en venindes have, og de blomstrer nu på livet løs.

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Det er mye fint nå, og for en flott og dekorativ busk. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er en dejlig årstid i haven. Planterne står så nyudsprungne og friske. Men det er også en travl tid.
      Hav det godt!

      Hilsen Elna

      Slet