fredag den 27. oktober 2017

Efterårsvejr

Det er da vist blevet det, vi kalder "rigtig" efterår med alt, hvad det indebærer af blæst og regn. Vi har familiebesøg fra København, så vi skulle ud at kikke lidt på den vestjyske natur. Men bare det at komme ud af bilen kan have sine besværligheder, når parkeringspladsen ser sådan ud!


Uden for var det med at holde på hat og briller, for blæsten havde godt fat. Vi gik en tur i området omkring Lyngvig Fyr.


De mange hybenroser, Rosa rugosa, stod med gule efterårsblade. Roserne breder sig meget, og de er blacklistet som invasive.


I haven gløder efteråret, især når solen kommer frem og skinner i bladene. Her er det birkebladet spiræa, Spiraea betulifolia.


Hjortetaktræ, Rhus typhina mod en regntung himmel.


Troldnøddens blade er ved at skifte farve.


Hostaernes gule blade kanter stien.


Også slangeurtens blade, Persicaria bistorta, er gået i forfald.


Koreansk røn, Sorbus 'Dodong', er en af havens favoritter. Den er smuk, både når den blomstrer, når den står med skinnende orangerøde bær, og når den skifter til efterårsfarver.Papegøjebusken, Parrotia persica kan godt være med.


I bedet ved fordøren er der også knald på farverne. Dahliaer og Zinniaer er trofaste. De har blomstret i månedsvis, og de lader sig ikke gå på af vejret.


Oktober er på ingen måde farveløs. Men nogle gange kan det være påkrævet at trække i regntøj og gummistøvler, inden man bevæger sig ud i efterårsvejret.

21 kommentarer:

 1. Farver er der bestemt masser af i oktober, selv bladene på ellers undselige planter kan pludselig blive et studium værd.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du bestemt ret i. Jeg blev selv helt fascineret over at se slangeurtens prikkede blade samt over farvespillet i den blodrøde storkenæbs blade.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. En noget våd parkeringsplads, så er det bedst med gummistøvler.
  Det undrer mig, at du har så meget løv på træerne endnu, min troldnød har ikke mange tilbage, det er også ved at være sket med Sorbus dodong og hjortetakstræets blade.

  God weekend
  hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis de tre planter, du nævner, har de fleste blade i behold, men de står også i læ. Vores store vejtræer er derimod næsten bladløse, men de står også mere vindomsuste. Jeg tror simpelthen bladene er revet af. Vi har endnu ikke haft frost, når først vi får det, begynder det store løvfald sikkert.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Det var litt av en parkeringsplass, ja! Samme været her, for det har egetlig regnet i omtrent hele oktober. Flotte farger på dine dahlia! Bare ikke frosten tar de kan de holde på lenge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Frosten må godt lade vente på sig, men som regel har vi den første frostnat i slutningen af oktober eller starten af november. Jeg plejer af lade dahliaknoldene blive i jorden, til vi har haft den første frost. Det er skønt med den slags planter, der bar bliver ved og ved med at blomstre.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Oktober er fuld af fine farver! Og regn- og blæsevejr skal man bare ud i; så føles det ikke så slemt som når man ser det indefra :-) Vi må håbe at frosten venter længe med at komme, så vi kan blive ved med at have glæde af vores georginer!
  God fredag til dig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du fuldstændig ret i, og efter en tur ude i regn- og blæsevejret er det så dejligt at komme ind i varmen igen.
   Du må også have en god fredag!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Den här årstiden tycker jag också det är väldigt trevligt att se hur det ser ut på andra ställen. Är ganska trött på min blöta och kladdiga trädgård just nu.
  //Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores jord er meget sandet og bliver ikke våd og klæbrig. Men jeg tænker, at det ville være skønt, om vi kunne gemme noget af regnvandet til maj, hvor vi altid har det for tørt - men det lader sig jo desværre ikke gøre.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna

  Flotte efterårsfarver - Nu lover de jo storm, det bliver spændende at se hvor meget der bliver tilbage!
  Vi håber det bedste:)

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Tænker at græsplænen skal rives for blade efter stormen.😒
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hei Elna!
  Fascinerende bilder av høsten. Her er vi nok nærmere vinteren med frost og glatte veier. Det liker jeg svært dårlig.
  Ha en god helg! Anne

  SvarSlet
 8. Glatte veje bryder jeg mig heller ikke om. Jeg tror, der er frost på vej her, så visner de sidste blomster nok, og georginer og sommerblomster skal tages op. Men det er jo årets gang, i weekenden går vi på vintertid.
  Du må også have en god weekend!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 9. Flotte bilder fra "høsthagen" ! Det meste av bladene på trærne er falt av her, men så har vi også hatt mange frostnetter. Snart på tide å starte med å rake:-)
  Her er vi lovet en uke med fint vær, så det ser vi fram til.
  Ha en fin uke/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi havde storm i nat, så nu er der også faldet mange af bladene af her i haven. Så nu skal vi vist også ud at rive græsplænen.
   I må også have en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Høstværet kan virkelig være kontrastfyllt. Fra det slemmeste til det vakreste, på kort tid. Så fint det var å se Hjortetakktreet. Jeg fikk en liten avlegger av en nabo i fjor og gleder meg stort til det blir så fint som ditt. Veldig dekorativt.

  Ha en god ny uke Elna.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan glæde dig, til dit hjortetaktræ vokser sig større, for det er et smukt træ. Eneste ulempe er, at det kommer med mange rodskud, som skal rykkes op. De rodskud, der kommer i græsplænen, klarer plæneklipperen.
   Du må også have en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Hei hei! Fremdeles mye å glede seg over i hagen :-)) Her er det også vått og vindfylt men jeg synes tiden går fort nå frem mot jul, og så er det jo plutselig vår igjen :-)) Fin uke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tja, når jeg går i butikker, kan jeg jo godt se, at vi nærmer os jul. Men som du skriver, der er fortsat meget at glæde sig over derude, så lad os nyde den sidste efterårsmåned.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 12. fascinating photos of the fall. Here we are probably closer to winter with frost and slippery roads. I like that very badly.

  ดูหนัง

  SvarSlet