fredag den 3. november 2017

Novemberhaven

Der var lagt op til, at haven ved indgangen til november ville tage sig ud fra sin bedste side med glødende efterårsfarver og en del blomster. Men så kom stormen Ingolf forbi, og så gik glansen af det meste. Men heldigvis forrettede stormen ingen skader.

Lidt blade er der heldigvis tilbage.


Blomster er det småt med, men storkenæb, Geranium 'Rozanne' er en sikker vinder. Den har blomstret uafbrudt siden juni, og den har ikke tænkt sig at give op. 'Rozanne' er en god krukkeplante. Forleden gik jeg på gågaden i Herning. Her så jeg nogle store blomsterkasser tilplantet med dem. De blomstrede helt overdådigt samtidig med, at de på en yderst elegant måde bredte sig ud over kassernes sider.


Prydjordbær, Fragaria vesca 'Rügen' har også den egenskab, at de blomstrer fra juni til november. De er tilmed glimrende bunddækkeplanter, så de er gode at have i haven.


Kæmpejernurt, Verbena bonariensis, er ikke sådan at blæse omkuld, ikke engang en Ingolf kunne lægge dem ned. De sår flittigt sig selv, og det er de velkomne til.


De ovennævnte planter har alle beriget os med blomster fra sommer til efterår. Vinterjasminen, Jasminum nudiflorum, starter derimod blomstringen nu og fortsætter vinteren igennem.


Her i haven bliver stauderne som hovedregel ikke klippet ned om efteråret, da jeg mener, at staudetoppene kan beskytte rødderne samtidig med, at de kan give læ og frø til havens fugle. I milde vintre klipper jeg ned i februar, ellers venter jeg til foråret. Mange stauder har jo også dekorative frøstande.


Når jeg handler i mit lokale supermarked, er jeg slet ikke i tvivl om, at julen nærmer sig. Jeg synes, det er alt for tidligt med glimmer og bjældeklang. Ikke desto mindre er det nu, man skal ud at finde materialer til julens dekorationer, og her kan man sagtens finde dekorative staudetoppe.


Nu hvor træer og buske smider bladene, træder de stedsegrønne i karakter. De skal bære haven igennem vinteren. Her er det rynkeblad, Virburnum rhytidophyllum, der pynter i gårdhaven. Den har åbenbart bestemt sig for at blomstre i november.


Det er ved at være lidt koldt at sidde i haven, så nogle af havemøblerne er sat i garagen. Men så er det jo godt, at haven også kan nydes indefra. Fra vinduespartiet i stuen er der udsigt til pelargonierne på terrassen. De startede blomstringen i foråret, og de har åbenbart ikke lige tænkt sig at give op.


Fortsætter det milde vejr, er der lagt op til mange skønne haveoplevelser i november.

19 kommentarer:

 1. Vakre bilder fra hagen din! Geranium 'Rozanne' har jeg også. Det er en flott og utholdene staude som har veldig lang blomstringstid. Det høres flott ut å bruke den i beplantinger og blomsterkasser. Den skulle vært mer brukt tror jeg :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg holder meget af Rozanne. Desværre visner løvet om sommeren, for da bliver vores jord altid meget tør. Men når efterårsregnen falder, skyder den nye friske skud og sætter mange blomster.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Fina bilder hos dig. Jag har lite hatkärlek till Rozanne; ibland älskar jag den och ibland hatar jag den för att den lägger sig över allt annat.
  Jag hade också V. rhytidophyllum, men jag tog ner dem för att jag fick problem varje gång jag rörde vid den, som t.ex beskärning eller när jag råkade röra vid den av andra skäl. Den har små, fibrer som far upp i luften då och jag fick problem med luftrören. Kändes som om det kom ner i halsen och lungorna. Läste sedan på nätet att den kan orsaka sådana allergier. Jag är normalt inte allergisk annars. Så var försiktig när du rör vid den.
  //Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for oplysningen. Vi har haft den i haven i mange år, og jeg har aldrig følt ubehag. Men nu vil jeg da være mere forsigtig, når jeg beskærer den..

   Hilsen Elna

   Slet
 3. På en eller anden måde gik det ikke så godt med de skønne efterårsfarver, hos os var det ikke kun stormen, der var skyld i det. Jeg skal heller ikke klage, jeg har haft og har stadig masser af skønne farver i haven, omend de er på retur nu. Men mine azalier fik slet ikke den skønne farve, som de plejer. Jeg kan også se rundt om på øen, at det ikke er helt så flot, som det plejer at være. Heldigvis kan de stedsegrønne nu træde i karakter, det må vi glæde os over.
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Ikke 2 haveår er ens, og det er vel i grunden noget af det, der gør havelivet spændende. Det forudsigelige kan blive ensformigt i længden. Men der er nu meget at glædes over derude, og det bliver der jo heldigvis ved med at være, selvom vi går mod vinter.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hej Elna

  Når man kigger nærmere har du da alligevel en hel del i blomst, årstiden har da sat sine spor, og sådan er det jo.
  Efterårsfarverene blæste hurtigt af - måske der kommer nyt med nye kulører i de næste dage?

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jo være, at nogle af knopperne på roserne og georginerne kan nå at springe ud, der meldes vist ikke lige om frost.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Jeg synes jo, der er masser af farver i din novemberhave. Det, vi godt kunne bruge mere af, er noget solskin, synes jeg. Når man går ind i Plantorama, er man tvangsindlagt til at gå igennem en stor afdeling med julepynt. Det er direkte frastødende efter min mening.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg holder meget af jul, men jeg vil gerne vente til december med diverse juleudstillinger. Jeg gik engang ind i en butik 3 dage før juleaften for at købe en pose pebernødder. Der var udsolgt, og jeg fik at vide, at jeg kunne ikke regne med andet, for de havde haft dem i butikken siden efterårsferien🙁!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna!

  Ja, nog närmar vi oss slutet på säsongen, mera här i norr än hos dig. G. `Rozanne´ är nog en riktigt långlivad blommar som står ut med det mesta. Inte konstigt att den blivit så populär i trädgårdarna.

  Gott att du tänker på småfåglarna och deras föda inför vintern.

  Än kan du njuta av din trädgård ser jag från bilderna.

  Trevlig helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Når man har en have, er der året rundt noget at nyde. I november er der de stedsegrønne, de smukke frøstande, og ikke mindst græsplænen, der er mere grøn nu, end i de tørre sommermåneder. Det er også spændende at betragte fuglene, når de flokkes om foderpladsen.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Din trädgård ser ut att ha mycket att bjuda på fortfarande :) Förstår att du har planerat klokt. Intressant kommentar om rynkolvonet... ..jag har sått frön för jag tycker bladen och busken är så vackra. November har mycket att bjuda på.

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar! Nu fandt jeg også din blog, den ser spændende ud. Rynkeblad er en dejlig busk, men desværre skriver Helene i sin kommentar, at den kan give allergi. Det lyder spændende, at du har prøvet at så den.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Skønne billeder fra din novemberhave. Smukt:)

  SvarSlet
 9. Hei Elna.
  Det er fortsatt fint i novemberhagen din, med mye som blomstrer enda :-)
  Jeg pleier alltid å klippe ned alle dagliljer på høsten, mens de fleste staudene får stå til våren, men i år har jeg tatt en hagepause nå. Egentlig ganske godt å gjøre litt andre ting, og nyte hagen innenfra...Vi har hatt det ganske kaldt en periode.
  Ha en fin uke/Eirin

  SvarSlet
 10. Vi er jo så langt henne på året, at man kan tage en havepause, uden at haven bliver forsømt af den grund. Det er der også noget afslappende ved. Jeg går i haven, når vejret er til det, ellers nyder jeg også at betragte haven indefra, det kan der forøvrigt komme gode ideer ud af.
  I må også have en god uge!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 11. beautiful pictures from your garden! geranium 'rozanne' I also have. It is a beautiful and staminaous perennial that has a very long flowering time. It's great to use it in plantations and flower boxes. it should have been more used i think :)

  ดูหนัง

  SvarSlet