fredag den 13. august 2021

Augusthaven

Siden mit sidste indlæg har vi fået 54 mm regn. Det var lige hvad haven trængte til, og man kan allerede se det på græsplænen. 

I augusthaven kan man ikke komme uden om hortensiaerne, som nu står i fuldt flor. Her er det Hydrangea paniculata 'Limelight'. Blomsterne er kæmpestore og skjuler næsten bladene. Det er lige ved at være for meget af det gode.

 
På næste billede er det lillesøsteren Hydrangea paniculata 'Jane' Little Lime.


En busk, der altid fanger min opmærksom, når solen skinner, er Viburnum burkwoodii 'Conoy'. Jeg kender ingen anden plante, der har så blanke blade, og når solen skinner på dem, ser de helt hvide og lysende ud, så man må knibe øjnene sammen.


Gederamsen, Epilobium angustifolium 'Album' har blomstret i utrolig lang tid. Blomsterstanden er en lang klase og blomsterne springer først ud nederst og sidst i toppen. Planten når en anselig højde vel omkring et par meter, inden de øverste blomster i klasen er sprunget ud.Bjergmynten er også en længeblomstrende staude. Det er nok havens største insektmagnet, og der er en konstant summen, når man går forbi. 


Blandt sommerblomsterne hitter morgenfruerne. Jeg er ikke så begejstret for orangefarvede blomster, men Calendula 'Snow Princess' har helt sart lysegule blomster med en brun midte. Den passer i farve til det meste.


Stedmorblomster er gode krukkeplanter - også om sommeren. Mange forbinder nok stedmoderblomster med det tidlige forår, hvor de kommer frem i butikkerne. I England forbindes de derimod med efteråret, og holder man efterårsferie i England møder man dem overalt i krukker. Men i naturen blomstrer stedmoderne i maj-september. Så hvorfor ikke have dem som krukkeplanter om sommeren? 


Staudehirsen blomstrer. Den er fin sammen med georginer, hvis tunge blomsterhoveder er en god kontrast til hirsens lette og elegante aks. Det gælder for øvrigt også i buketter.


Rønnetræerne står tunge og bøjede af vægten af de mange bær, der er ekstra store i år. 


Bærrene er allerede orangefarvede, så det varer ikke længe, før solsortene holder fest i træerne.
24 kommentarer:

 1. Rønnebærrene er fine lige nu, lige noget for fuglene. Jeg kendte ikke Viburnum burkwoodii 'Conoy', den ser fin ud. Jeg har ikke morgenfruer, men jeg forstår godt, at du hellere vil have den hvide variant Snow Princess, den ser fin ud. 54 mm regn hold da op I er heldige. Vi har fået 11 mm, det er lige så lidt som ingenting, men det er jer vel undt, jeg håber bare, at det snart er vores tur, men jeg tvivler nu.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Rønnebærrene er fuglene vel undt, men bærrene er så flotte, når de hænger på træerne, så fuglene må gerne vente lidt.
   Jeg er meget glad for de 54 mm. Det betyder at havevanderen kan holde pause, og hvor er det dog en lettelse. Jeg håber, der snart kommer regn hos jer.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hold da op - I har fået godt 50 mm mere regn, end vi har, og dine hortensiaer ser fabelagtige ud.
  Bjergmynte som insektmagnet lyder godt, men spreder den sig og skal styres som alle mynter?
  Der er godt nok mange rønnebær. Dit foto er helt orange. Jeg har indtryk af, at der er mange bær i år - men vist ikke mange æbler-pærer. Vi har i hvert fald haft kolossalt mange surbær og blåbær.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hos os sår bjergmynten ikke sig selv, og buskene breder sig næsten ikke. Det er en utrolig nem staude. Den visner ned om vinteren, og om foråret er de visne toppe meget lette at brække af. Det er havens mest tørketålende staude 😀.
   Der har været rigtig mange bær på vores bærmispler, så jeg tror, du har ret i, at det er et godt bærår.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Så mange flotte syrinhortensia du har! Jeg synes at blomstene på mine i år er også uvanlig store.
  Det kan jo skyldes at de først fikk mye regn i mai, og så en lang varm periode i juli hvor de fikk vokst mye.
  Den 'Snow Princess' var også veldig fin med den hvite blomsten. Jeg skrev et langt svar til deg på bloggen min angående det du spurte om 😊

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi kan konkludere, at det er et godt hortensiaår.
   Jeg tror, mange har det lidt svært med de gule og orange morgenfruer, og så er ‘Snow Princess’ et godt alternativ.
   Jeg har læst dit svar og kommenteret på din blog. Håber det lykkes for dig.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Det blommar vackert hos dig men jag håller med om att det kan bli för mycket av en del hortensior. Jag tittade i plantskolan idag - jag vill hitta en sort som har lite mindre blombollar. Tycker det är snyggare och sen vill jag kunna ha dem i buketter.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hortensiablomsterne er meget store i år. Jeg ville også have foretrukket, at de havde været lidt mindre. Men flotte er de.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Din augusthage er vakker og frodig. Det er så deilig at hagen er full flor på denne tiden. I fjor var jeg på jakt etter rognebær til gelé uten å finne noe, men i år er det mengder. Leste at det var et rognebærår i 2019, så kanskje det er annet hvert år de bærer frukt. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Frugttræer kan jo gå i vekselbæring, men jeg ved ikke om rønnetræer kan. Jeg har ikke nogen forklaring på, hvorfor der er mange rønnebær i år. At bærrene er store kan vel skyldes, at vi har en varm sommer.
   Du må også have en varm sommer!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna

  Sikken masse flotte frodige sager - Den hvide gederams er nu flot - breder den sig ligeså meget som sin lyslilla version?

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Den breder sig lidt ved rodskud, men det er ikke noget problem. Jeg hugger skuddene af med spaden. Til gengæld sår den sig ikke.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Det må være dejligt haven er kommet godt i gang igen efter regnen, og man kan da virkelig se det hele trives! Jeg har altid holdt så meget af gederams og kendte ikke den hvide. Sår den sig selv som den vilde?
  Her forsøger jeg også at genoplive forårets hornvioler og det lykkes til en vis grad. Jeg har klippet dem ned og givet dem lidt gødning, og nogen af dem ser nu meget godt ud. Bjergmynten har vi også her, og sammen med merian er de garanter for insekter i haven, men også vintersar og citronmelisse skæpper i kassen.
  Det er en meget elegant staudehirse, og græsser er jo alt i alt en gevinst, som kontrast til alt det brogede. Vores røn er endnu ikke nået til at sætte blomster og bær, men jeg håber på næste år! I mellemtiden må solsorten klare sig med hyld og anden frugt:)

  Herligt med lidt gyng-gang i skyggen!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så godt med regnen, og det er en lettelse ikke at skulle vande.
   Den hvide gederams sår ikke sig selv. Den breder sig lidt ved rodskud, men så hugger jeg dem af med spaden.
   Jeg gør det samme med mine hornvioler. De planter, der vokser i krukker, kommer fint igen, men hvis jeg planter hornvioler ud i bedene, bliver de som regel overgroet af andre planter, og så bliver de ikke rigtig til noget.
   Merian og vintersar er også populære blandt insekterne her i haven. Jeg er så glad for vintersar. Den sår ret villig sig selv, og om foråret planter jeg nogle af frøplanterne ud.
   Det er dejligt, når børnebørnene kommer hjem og leger i haven. Så giver det mening at have en græsplæne.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Det er et par superfrodige hortensier, du viser. Dine buske holder blomsterne nydeligt, men jeg har da set flere eksemplarer, hvor de hænger ned på grund af vægten. Er rønnebærtræet ikke tidlig til at have bær? Heromkring har jeg i hvert fald ikke bemærket dem endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den lille hortensia plantede vi sidste efterår, så den er vokset godt. Men den må helst ikke blive for stor, så får den pladsmangel.
   Så vidt jeg husker, plejer rønnebærrene at blive spist af fuglene sidst i august. Vi har også 3 rønnetræer af sorten ‘Dodong’. Deres bær modner senere, de er helt grønne endnu.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Bjergmynte er så fin. PÅ billeder se den altid hvid ud? Men den jeg købte forrige år er lyseblå.
  Flotte hortensia,, trods tørke.
  Vores rønnebær er osse ligeved at være modne. jeg syntes de bliver tidligere og tidligere. Engang var det da i september de modnede? Eller er det mig der ikke kan huske mere?
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores bjergmynter har lyslilla blomster. Jeg har i sommer købt en hedemynte ‘Marvelette White’. Den har, som navnet siger, hvide blomster.
   Vores rønnebær plejer at være modne, når høstanemonerne blomstrer. Vi har en stor gruppe lyserøde høstanemoner under rønnetræerne, og de lyserøde blomster og de orange bær passer overhovedet ikke sammen, men jeg har ikke orket at flytte høstanemonerne 🤨.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Dine hortensia er meget fine. Jeg har ikke set en hvis gederams før - den er virkelig flot. Din bjergmynte en masse ser fantastisk ud. Jeg har en enkelt på prøve for at se om den trives. Jeg kunne også tænke mig en stor gruppe, som du har.

  SvarSlet
  Svar
  1. Bjergmynter er flotte, når der er mange af dem. Her i haven sår de ikke sig selv, men man kan godt dele planterne. Den 29. januar 2016 (se mit blok-arkiv øverst til højre) lavede jeg et indlæg udelukkende om bjergmynter.

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Vilka härliga bilder! Sensommaren är helt fantastisk tycker jag...
  Mycket rönnbär här också, undrar om det blir en sträng och kall vinter i år??
  Kram från Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er i sensommeren, man får belønningen af forårets og forsommerens havearbejde.
   Jeg ved ikke, om der er en sammenhæng mellem en hård vinter og et stort forråd af bær i naturen. Men det vil da være godt for fuglene, hvis det hænger sådan sammen.

   Hilsen Elna

   Slet
 12. Hej Elna!
  Så fina dina hortensior är. Har äntligen hittat en plats för en Limelight. Rönnarna är fulla av rönnbär här också. Förr skulle det bli en kall vinter om det var mycket rönnbär, men tror inte de gamla ordspråken stämmer mera.
  Ha det bra /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er dejligt at have hortensiablomster i haven sidst på sommeren, hvor de fleste andre buske har afsluttet blomstringen.
   Jeg kendte ikke ordsproget om rønnebærrene. Vi får se, om det er rigtigt. Men jeg ønsker mig en mild vinter.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet