fredag den 27. august 2021

Lidt blandede augustbilleder

Her i slutningen af august begynder haven så småt at bære præg af, at ved næste månedsskifte går vi ind i efteråret. Nogle blomster ser lidt visne og triste ud bl.a. storkenæb, Geranium nodosum.


Jeg har flere gange været på vej med saksen for at klippe dem ned, men hver gang har jeg fortrudt, for når man kommer hen til dem, lyder der en summen og brummen fra insekter. Og når man ser nærmere efter, er der fortsat mange blomster.

Der er også blomster, som slet ikke er præget af efteråret, men står ranke og fine og soler sig, fristes man næsten til at sige, da det drejer sig om solbruden, Helenium 'Potters wheel'.


De hvide floks, Phlox paniculata 'Fujiyama' lyser op i et lidt mørkt hjørne af haven.


Nogle af krukkeplanterne er ved at sige farvel og tak for i år. Men det gælder ikke pelargonierne, det er stabile og længeblomstrende planter.


På en nordvendt mur vokser en krybende benved. Hver sommer bliver de nye skud angrebet af meldug. Jeg klipper skuddene af nogle gange i løbet af sommeren. Er der nogen, der har et andet råd?


Sankthansurten er sensommerstauden over dem alle, hvis jeg skal prioritere. Her er en hvid sankthansurt i godt selskab med en lammeøre.


Forleden var jeg en tur i Enemærkets Hostahave. Her så jeg sankthansurt anvendt som bunddækkeplante. Det så rigtig fint ud.


Jeg bor tæt på Hostahaven og har årskort dertil, så jeg følger haven i løbet af sæsonen. Ved sidste besøg var det især en flot gruppe blomstrende hjortetrøst, der tiltrak sig opmærksomheden.


Men også svampene på træstammen måtte lige fotograferes.


De, der følger min blog, ved, at jeg flere gange har vist billeder fra de små fjordhavne, der ligger rundt om Ringkøbing Fjord. Søndagsturen gik til endnu en af disse små havne, Hemmet Gammel Havn. Her åndede alt fred og ro, og det var, som om tiden havde stået stille i lang tid.Mine blandede augustbilleder skal afsluttes med en blandet buket af sensommerens farvestrålende georginer.
 24 kommentarer:

 1. Meldugg er ikke pent å se på, men jeg har ingen erfaring med det her. Jeg googlet at en kan bruke like deler av vann og melk og spraye det på. En kan også bruke grønnsåpeblanding med 1/50 i blandingsforhold. Nydelig dahliabukett!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan prøve at sprøjte med en blanding af vand og mælk og se, om det virker. Det kan da i det mindste ingen skade gøre.
   Jo flere dahliaer man plukker til buketter, jo flere blomster kommer der, så det er bare med at klippe løs.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Jeg tænker på mere vand til efeuen, er det ikke på grund af vandmangel, at mange blomster får meldug? Flotte billeder fra Hemmet gl. havn, man fornemmer roen.
  Jeg har også problemer med at klippe ned, når jeg synes, det trænger, for bierne er ganske rigtigt ikke færdige med blomsterne endnu, selvom vi synes, de er grimme.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg mener også, at meldug kan skyldes, at planterne har det for tørt. Jeg har imidlertid været meget opmærksom på at vande benvedden, og da den vokser lige ved siden af vandhanen, er den let at vande.
   I mit tilfælde vandt bierne også. Vi må vel snart til at overgive os og acceptere, at efteråret er lige på trapperne.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Ja, jeg ville sige som Lisbeth, at din benved mangler vand. Meldug og alt muligt andet skrammel, som f.eks. bladlus, angriber svage planter, og der opad muren får den sikkert ikke meget regn.
  Men ellers er der sandelig god gang i haven stadigvæk! Jeg har samme problem som du, at jeg ikke nænner klippe stauderne ned, hvis de er fulde af insekter, og nogle gange skal man bare lukke øjnene og ørerne og klippe løs:) Jeg tog vores geranier i juli, da de var blevet lange og ranglede, og først nu begynder de at blomstre igen. Man kan også klippe hveranden, hvis man ikke vil rasere det hele samtidig.
  Jeg er så glad for den hvide, kinesiske skt. Hansurt, og har også kombineret den med lammeøre. Meget elegant! Både skt. Hansurt og solbrud er yndlingsstauder netop nu.
  Dejlige billeder fra fjorden! De små bitte havne er altid så dejligt beroligende og hyggelige.
  Til gengæld er der knald på din sensommerbuket, og jeg tænker på hvordan det gik med dit brogede staudebed. - Måske en status senere, eller skal det forbigås i stilhed:)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må have lukket op for vandhanen, så min benved kan få noget vand.
   Den hvide sankthansurt eller kinesisk stenurt, som den vist hedder, er en dejlig sensommerstaude, som man kan have glæde af i lang tid.
   Mit brogede bed er i hvertfald blevet broget. Men helt godt går det ikke, for georginerne er blevet meget høje, og de skjuler nogle af stauderne, og sommerblomsterne har det lidt klemt. Så der skal vist arbejdes videre med bedet til næste år. Men jeg nyder at kunne plukke buketter i mange forskellige farver.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hej Elna
  Din geranium blomstrer flot endnu (flotte blade - jeg kendte den ikke), men jeg kender godt det med, at planterne burde klippes ned. Jeg har det især sådan med min geranium phaeum, som er en total bimagnet. Jeg går møjsommeligt og fjerner stænglerne enkeltvis, når der ikke er flere knopper på, så bierne kan beholde de sidste blomster.
  Jeg har haft ulideligt megen meldug på alt i år, inkl. nogle totalt robuste storkenæb. Jeg er sikker på, at det handler om tørke. Jeg synes også, jeg har vandet, men måske det ikke er det samme. Måske det smitter via luften, og hvis alle haver er angrebet, så spreder det sig formentlig i store mængder.
  Jeg har læst, at hvidløgsekstrakt skulle kunne forebygge, og det har jeg tænkt mig at prøve til næste år. Her er opskriften mod meldug: https://www.havenyt.dk/spoergsmaal/plantesygdomme/8134.html
  Jeg tror, man skal spraye forebyggende med 2-3 ugers mellemrum - og efter regn er virkningen væk. Forhåbentlig kommer haven ikke til at dunste af hvidløg, men jeg vil bestemt prøve. Det er jo da til at holde op, hvis det sker :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Geranium nodosum er en god bunddækkeplante, men den sår desværre sig selv lidt for meget.
   Tak for rådet med hvidløgsekstrakt. Nu er jeg blevet anbefalet hvidløg, mælk og brun sæbe. Hvis jeg blander det hele, må det da kunne blive rigtig godt 😀. Vores egetræer har også meldug, og det har de hvert år. Men de er så store, at det er umuligt at sprøjte.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna!
  Det ser fortsatt fint ut i dina rabatter, Solbruden lyser upp och floxen är fortfarande fin. Det är en växt som jag skaffar fler av. De blommar länge och är fina. Din dahliabukett är helt fantastisk.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er først for nylig, jeg har fået øjnene op for floks. Det er en dejlig staude, som fås i mange forskellige farver. Den lange blomstringstid er absolut et plus. Jeg tror også, jeg skal have anskaffet nogle flere af dem.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Ugh jeg har osse svært med at klippe ned i tide. Netop pga blomsten og bierne. Så mange planter ser netop lidt trætte ud nu.
  Flot din hvide skt. hansurt, min er lidt pisten. Måske er den hvide lidt mere langsom i optrækket end den alm. røde? Og solbrud,, jeg har igen igen købt og plantet en. Og holdt skrapt øje med snegle. Af en eller anden grund elsker matriklens vinbjergsnegle solbrud. Men jeg vil så gerne have solbrud såå,, kampen er ikke opgivet endnu.
  Pragtfuld din sensommer buket.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Her i haven er den hvide sankthansurt ligeså stor og kraftig som de almindelige røde.
   Du må have lavet en lille indhegning til dine vinbjergsnegle. Jeg tror ellers, at solbrud er en nem staude som ikke stiller særlige krav.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Ja man kan se på haven, at efteråret så småt er på vej. Men din have har stadig meget flot at byde kan jeg se. Jeg har også en del meldug i år - underlig så forskelligt det kan være fra år til år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har blæst lidt i et par dage, så der ligger mange visne blade på græsplænen. Jeg synes også, at mange af stauderne begynder at se lidt visne ud. Men vi kan da håbe på et efterår med lune dage, blå himmel og knald på farverne.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Jeg tog lige omkring dit forrige indlæg også. Sådan et indlæg, hvor man ser mere overordnet på sin haves struktur, bliver både ens læser og en selv meget klogere af. Men planterne er selvfølgelig også vigtige, og dem giver du så plads til i det seneste indlæg. Det med Sankt hansurt som bunddække er ikke en mulighed her i haven. Dertil er jorden for god. Det ser ellers fint der, hvor det kan lade sig gøre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man bliver lidt klogere, for nogle gange får man øje på noget, som det virker indlysende ændre, man havde bare ikke tænkt tanken.
   Jeg forestiller mig, at sankthansurterne bliver for høje og tunge og vælter i din have. Jeg har erfaring for, at hvis jeg klipper sankthansurt halvt ned i forsommeren, bliver planterne tættere og blomsterne mindre. Det gør jeg som regel ved nogle af planterne for at forhale blomstringen.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Härliga bilder och även om regnet öser ner just nu utanför fönstret så vet jag att det kommer skönare dagar framöver, hösten är lång :)
  Kram från Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Efteråret kan blive både lun og smuk. Så vi har fortsat haveglæder i vente.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Härliga bilder från vackra miljöer! Vita Hylotelephium är så vackra! Förra hösten blev jag orolig och trodde att de dött här men räddade en planta :) Det var en inspirerande bild där man använt den som marktäckare. Phlox är underbara och även dem älskar insekter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg havde ikke tænkt på sankthansurt som en bunddækkeplante, før jeg så den brugt til bunddække i Hostahaven. Men jeg kan sagtens forestille mig sankthansurt plantet under fx et lille træ.

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Det er nå mye fint i hagen på denne tiden av året også, ønsker meg bare litt regn om natten så jeg slipper å vanne i hele hagen :) Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Her ønsker vi os også regn, så vi kan blive fri for at vande. Hvor ville haven blive frisk, hvis der kom en ordentlig skylle.

   Hilsen Elna

   Slet
 12. Takk for en fin havevandring hos deg Elna,

  Det er som du sier, geranium kan se ganske vissen ut på denne tiden, men den blomstrer og blomstrer og de har alltid besøk av humler og andre insekter :-))

  Ønsker deg fortsatt fine høstdager!
  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt du ville med mig på havevandring. Det er så skønt, når man kan høre insekternes summen i blomsterne.
   Du ønskes også gode sensommerdage.

   Hilsen Elna

   Slet