fredag den 9. august 2024

De vilde og de tamme blomster

For nogle år siden startede en havetrend, der kaldes vild med vilje. Nogle haveejere gravede hele haven op og såede blomsterblandinger med vilde blomster. Andre lod stå til og ventede på, at naturen af sig selv ville tage over. I nogle haver blev det meget vildt, og man kunne have en lumsk anelse om, at det ikke var haveejernes vilje, der slog igennem, men derimod et udtryk for dovenskab. 

Jeg er ikke med på trenden, min have skal ikke være vild, den skal dyrkes, og jeg vil gerne selv bestemme, hvad der skal gro, og hvor bedene skal være. Jeg elsker de vilde blomster, men jeg vil helst se dem, når de gror på deres naturlige voksepladser i enge, på marker og grøftekanter. Men hvorfor skal det være enten eller? Jeg har plantet nogle vilde blomster ind i havens bede mellem de tamme eller forædlede, hvis man hellere vil bruge det udtryk. Det har jeg gjort, fordi der er så mange smukke vilde blomster, der kan tilføre haven både skønhed og øget biodiversitet.

Billederne af de vilde blomster har jeg fotograferet i Naturkraft, som er en oplevelsespark i Ringkøbing. Her er der både anlagte bede med tamme blomster og områder, hvor de vilde blomster får lov at gro. 


Det er tilladt at samle frø, så jeg har tænkt mig at tage nogle poser i lommen, næste gang jeg besøger Naturkraft. Jeg vil bl.a. samle frø af den vilde knopurt, der ses på billedet herunder.


Også af den vilde gulerod skal der nogle frø med hjem.


Forleden lå Haveselskabets medlemsblad Haven i postkassen. Der var fortalt om nogle af de nye havetrends fra Chelsea Flower Show. En af de nye trends går ud på at plante vilde og tamme planter sammen, hvilket ifølge bladet vil give bedene et mere kultiveret udtryk, end hvis man udelukkende bruger vilde blomster. Det er lige præcis, hvad jeg har tænkt at gøre.

Det sidste billeder er fra min tørketålende have, hvor både vild merian og blåhat blander sig med de tamme planter.




19 kommentarer:

  1. Den samme trenden har vært her i Norge også. Jeg er enig med deg, at jeg vil heller dyrke blomster som insektene liker. Jeg har et område hvor jeg lar det være litt vilt, og der dyrker jeg valmuer. Å dyrke det ville er jo helt ok, men da må en ha kontroll på det. Blåhatt er en nydelig blomst, og den finnes her også.

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi er meget enige. Jeg slipper heller ikke kontrollen helt. Det er en berigelse at have insekter i haven, og i år har der været flere, end der plejer.

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Hej Elna!
    Det finns en hel del vilda blommor som är riktigt fina, men jag vill nog helst bestämma själv vad som skall växa i min trädgård. Den sista bilden på Scabiosan är fin. Det är en vacker växt.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Nogle planter sår sig lidt for villigt, og det gælder vel både de vilde og de tamme. Så er det med at komme ud i tide, og få frøene klippet af. Blåhatten lukker jeg gerne ind, det er en flot blomst.

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Jeg siger som du, noget vil jeg ha lov at bestemme. Men sådan en som cikorie er inviteret ind i haven. Jeg syntes den blå er så fin. Nu får vi se om den vil blive. Haven er jo ret tilvokset, dvs. skygget, så det er egentlig begrænset hvor mange af de smukke vilde blomster der vil-kan vokse her. Selv digetalis har svært ved at brede sig selv. Jeg må hjælpe til. Osse fordi sneglene åbenbart ikke ved den er giftig. De æder alle de små nye spirer. Jeg håber de får mavepine.
    Der er forskel på "vild med vilje" og uplejet,, Bedene kan godt være vilde, bare græs og kanter er klippet. Så ser det straks rigtig ud.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Cikorie har jeg haft i haven, men den forsvandt af sig selv. Jeg håber, du er mere heldig, for du har ret i, at blomsterne har en ualmindelig flot farve.
      Ja det hjælper godt, hvis man strammer op med afskårne kanter og klippede stier. Hvis man også sørger for at plante tæt, så planterne kan støtte hinanden, ser det mere ordentlig ud, end hvis de ligger og roder rundt imellem hinanden.

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Vi er helt enige, det må gerne være vildt, men det skal ikke være pga. dovenskab, og det er der mange af de vilde haver, der er. Men skiltet med vild med vilje skal de nok få sat op. Vild gulerod havde jeg på Samsø, jeg vil så vidt muligt have den her også. Jeg har bragt frø hjem af dem fra grøftekanten, så nu må det prøves.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har også en fornemmelse af, at der nogle gange er dovenskab med indover, men det må man jo ikke sige højt. Der er sikkert også nogle, der tror, at en vild have ikke kræver ret meget pasning, men jeg er bange for, de bliver skuffede.

      Hilsen Elna

      Slet
    2. Ja dovenskab og uforstand. Jeg tænker også, de bliver skuffede.

      Slet
  5. På en stille villavej i Skive ligger der en have, som skiller sig ud fra resten, fordi den er en ægte vild med vilje have. Når jeg husker det, kører jeg altid den vej for at se, hvordan haven udvikler sig henover sæsonen. I år har de som noget nyt sået nærmest en hæk af solsikker op mod nabohuset. Sidst på året taber den ligesom pusten; men det kunne ejerne sikkert gøre noget for at forhindre, hvis det var vigtigt for dem.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kunne være spændende at se den have. Jeg har ledt efter vilde haver, der er åbne til havefestivalen den 17. og 18. august, men jeg kan ingen finde.

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Enig! Haven skal dyrkes, men derfor kan vi hente inspiration i naturen og finde nogle kønne planter som vil spille godt sammen med de forædlede. Og det hænder at enkelte "selvsåede" får lov til at pynte en sæson.

    SvarSlet
    Svar
    1. Man kan jo lige netop invitere nogle af de vilde planter ind i haven i en sæson, for at lære dem at kende. Falder de ikke heldige ud, kan man jo rykke dem op, inden de sætter modne frø.

      Hilsen Elna

      Slet
  7. Jeg er også en stor-nyder af vilde blomster - og græsser, mosser, bregner og alt hvad der ellers vokser på de steder hvor vi endnu ikke har 'kultiveret' det hele, men min have er et dyrket område, hvor jeg bestemmer så meget jeg kan, og her er også plads til både og. Det er så dejlige billeder du viser fra både Naturkraft og din egen have Elna! God idé at samle frø af de arter der vil passe ind hos dig - uden at overtage det hele. Din tørre have er lige så smuk som de vilde områder, og dine vilde arter passer så fint ind. Tænk at du oven i købet kan være foregangs-kvinde og trendsætter ved samme lejlighed:-)
    Her har jeg i flere år brugt den prikbladede perikon i de tørre bede og jeg vil jo også gerne have den vilde gulerod, men den har ikke været villig hidtil. Knopurt og merian er også gode planter som kan tåle meget, som man måske ikke kan byde de 'tamme'.
    En have er pr. definition et dyrket område, så det behøver vi jo ikke være flove over.

    Mange hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Ha, Ha! En dag bliver jeg måske også influencer ;-) Prikbladet perikon er vist den nye modeplante, så du kan også være med.
      Jeg er heller ikke flov over at dyrke min have. Og jeg bliver ved med at slå græsplænen. Hvis man begynder at tælle insekter i en vild med vilje have, tror jeg ikke, der er flere insekter end i en dyrket have med bundbeplantning, buske, træer og staudebede, og havesæsonen er ofte kortere i en vild have.

      Hilsen Elna

      Slet
  8. Ville blomster er vakre, men de har en tendens til å ta over hvis de blir tatt inn i hagen, i hvert fall har de gjort det her, Reinfann og Vendelrot, for eksempel, som er så vakre. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlet
  9. Nogle planter er lidt for villige til at tage over, men mon ikke det gælder både blandt de vilde og de tamme. Rejnfan er smuk, men jeg ville nok heller ikke invitere den ind i haven. Vendelrot (baldrian) har jeg haft i haven, men den ville ikke gro, jeg tror, den havde det for tørt.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
  10. Vilda blommor är det vackraste i det enklaste...naturen har aldrig fel gällande blommor och ogräs :) Härliga bilder du bjuder på denna soliga dag!
    Kram från Titti

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, naturen fejler aldrig. Jeg kunne ikke være mere enig med dig.
      Hav en dejlig dag!

      Hilsen Elna

      Slet