fredag den 30. september 2016

Skønne frøstande

Så blev det den sidste dag i september. Og hvilken september! Den vil blive husket som en lang række herlige sensommerdage med blå himmel og stille vejr. Fyldt med vitaminer er vi nu klar til at møde et mere blæstende og regnfuldt efterårsvejr.


I haven er der fortsat en del planter, der blomstrer. Men det er også nu, at mange stauder står med flotte frøstande.

Her er det russisk mandstro, Eryngium planum 'Blaukappe'. Det er en god staude til vores jord, da den er meget tørketålende. Den sår sig selv, men ikke så meget, at det bliver et problem.


Montbretia - kender ikke navnet, men sandsynligvis den der hedder Crocosmia Lucifer. Den har meget smukke grønne frøstande. Når frøene modner, bliver frøstandene brune, og de åbner sig og frøerne kommer til syne.



Farvebælg, Baptisia australis, står med flotte sorte bælge. Farvebælg er også en af de stauder, der tåler tør jord.


Løvehale, Phlomis russeliana, står med fine runde frøstande i etager.


Denne kender jeg ikke navnet på, men jeg er ret sikker på, at det er en sedum af en slags. Den har gule blomster i juni. Bagefter kommer de meget smukke frøstande. De er stive og holdbare og pynter i haven hele vinteren. Men de er også meget fine i dekorationer, og jeg bruger dem altid i mine juledekorationer.


Sådan ser blomsterne ud. Måske nogen kender navnet?

fredag den 23. september 2016

Efterår i Forundringens Have

FORUNDRINGENS HAVE - prøv engang at smage på navnet! Nu er der jo altid noget at forundres over i en have, men i denne have er der virkelig meget, man kan forundres over. Haven er stor, ca. 4 hektar, og den afsluttes ikke med et højt plankeværk. Nej, jo længere ud i yderkanterne man går, jo mere tager naturen over, og haven går på en forunderlig måde i et med bondelandet udenfor. Haven bliver dyrket økologisk og biodynamisk, og ved indgangen til haven står der på et skilt, at alt kan spises. Haven er altid åben, og man er velkommen til at gå en tur og nyde den. Og her er nok at nyde, prøve, se, dufte, smage ..... for både børn og voksne.

Haven tilhører Vestjyllands Højskole i Velling ved Ringkøbing. Der kan fortælles meget om haven, men det kan vist ikke gøres bedre, end det bliver gjort på havens hjemmeside.

Jeg gik rundt og nød haven på en af de dejlige dage, vi har haft så mange af i september. Det kom der denne lille billedserie ud af:



Trædesten i en bund af citrontimian, Thymus citriodorus.



Efterårets forfald kan være meget smuk. Iflg. navneskiltet skulde planten være en læge-alant, Inula helenium.



Rævehale, Amarantus.




fredag den 16. september 2016

Bunddækkeplanter

Vi har mange bunddækkeplanter i haven. De er værdsatte, for de holder ukrudtet væk, og lugning er nu engang ikke den mest interessante beskæftigelse.


Bedet ligger øst for huset mellem hus og vej. Der er lidt vandrende skygge fra vejtræer og fra huset, men bedet ligger overvejende i sol.


Der er brugt flere forskellige bunddækkeplanter, og de væver sig ind i hinanden


Om foråret bliver der rykket lidt planter op hist og her, hvis nogle er ved helt at tage overhånd. Lugning er minimal, der kommer stort set ingen ukrudt.


Bedet er ikke så blomsterrigt, men til gengæld er der mange skønne bladformer. Her er det kæmpestenbræk og bregner. Bagerst ses vinterglans.


Stjerneskærm og kæmpestenbræk.


Bispehue og bregner.


Skovmærker og påskeklokker.


Vintergrøn og hosta.


De 3 træer i baggrunden er koreakorneller. De blev plantet for 3 år siden, så de er ikke så høje endnu.


I bedet vokser enkelte buske, bl.a. denne japanske snebolle, Viburnum plicatum 'Watanabe'. Den har blomstret hele sommer og har fortsat en del blomster.



Midt i bedet står denne rustikke bænk.


På bænken er der formiddagssol, og her drikkes der formiddagskaffe de fleste dage - nogle gange i vinterjakke!


Hvis nogen finder indlægget lidt for grønt i grønt, så kommer der lige til slut solnedgangen i Søndervig i går aftes. Der er til gengæld knald på farverne.






lørdag den 10. september 2016

Favoritter i septemberhaven

Der er fortsat blomster i haven, selvom jeg synes, den begynder at bære præg af efteråret.

En blomst, som jeg først stiftede bekendtskab med sidste år, er fyldt romersk kamille, anthemis nobile 'Flore pleno'. Jeg så den i Forundringens Have, som er haven ved Vestjyllands Højskole. Og det er her fotoet er taget.


Jeg blev meget begejstret for de yndige små blomster, og i foråret holdt den sit indtog i vores have. Her har den blomstret lystigt hele sommeren, og den fortsætter blomstringen. Planten er meget blomsterrig, så selvom blomsterne kun er et par cm i diameter, lyser de op i haven. Deres lidenhed til trods er de smukke i buketter, og de er meget holdbare.



En anden favorit er poppelrosen, lavetera Olbia 'Barnsley'. Den har også en meget lang blomstringstid. De yndige hvide blomster med et lyserødt skær tiltrækker altid opmærksomhed.



Stjerneskærm, astrantia major 'Alba', er mere anonym. Efter en nedklipning står den nu med et nyt blomsterflor, og den kan blive ved med at blomstre langt hen på efteråret. De smukke blomster er meget anvendelige i buketter. Planten er en god bunddækkeplante, der ikke giver ukrudtet en chance.


Og så er der endelig sankthansurterne. Det er en af de stauder, jeg holder allermest af, fordi de er smukke året rundt. Lige nu står de og blomstrer i flere af havens bede. Den lilla er nok favoritten. Jeg kender ikke navnet på den, da den stammer fra en buket, som jeg engang fik foræret.


Men den hvide, sedum spectabile 'Star Dust', er nu også smuk.


Sommerblomsterne kan være med endnu, og her er det nok ærteblomsten, lathyrus 'Black Knight', der er favoritten.


Men morgenfruerne er nu slet ikke til at stå for, så de skal have lov at runde indlægget af.


lørdag den 3. september 2016

Roser

Jeg har lige været på besøg i Laubjergs Rosenhave. Jeg har været der flere gange hen over sommeren og fulgt rosernes udvikling. Nu er vi så langt henne på året, at det for alvor bliver tydeligt hvilke roser, der klarer sig godt. Her kommer en lille serie af de bedste roser:

'Deseo'. Den stod tæt og frodig i en meget smuk krukke.


'Celebration Time'


'Gracious Queen' (Michelangelo). Hvis man er til gule roser, er her en rose, der ser meget sund ud.


'Harlow Carr'


'Nostalgie'. Den blev vinder i årets rosenkåring. Jeg tror nu aldrig, det bliver min favorit, jeg synes, den ser så kunstig ud. Men den har skønne blade.


'Marsh'



'Omi Oswald'. Den er simpelthen bedårende.


'Westzeit'


'Maisha'


'Absolutely Fabulous'. Den var plantet sammen med statice, og det var en rigtig flot plantesammensætning.



Forrige gang, jeg var i rosenhaven, valgte jeg 'Benjamin Britten' som min favorit. Den kan være med endnu. Selvom den måske ikke er vokset så meget hen over sommeren, så den sund ud.


'Open arms'. Jeg tror, det skal være min favorit denne gang. Den er helt uimodståelig.


Jeg kan ikke lade være med at beundre de smukke takshække, når jeg er i rosenhaven.


Der er også nogle mægtig store thujahække. For at de ikke skal se for bastante ud, er der nogle steder lavet "vinduer" - en fin detalje.


En anden fin detalje er denne smukke sten.


Læg mærke til, hvordan der er kælet for belægningen under siddepladsen.


Rosenhaven ligger meget tæt på, hvor jeg bor, så jeg tror, betingelserne for at dyrke roser i rosenhaven stort set svarer til betingelserne i vores egen have. Så nu kan jeg notere de roser, der måske skal på ønskesedlen til næste år.

Se rosenhavens hjemmeside her.