Efter en vinter, hvor coronarestriktioner har holdt os hjemme, bliver der nu lukket mere og mere op. Flere udendørsattraktioner er allerede åbne, og snart kan vi igen besøge museer og andre kulturelle tilbud. Det fik mig til at tænke på alle vore dejlige museer og haverne omkring dem.
Jeg har kikket mine billeder igennem og har fundet nogle eksempler på museumshaver. Der er så mange hyggelige museumshaver, og det er synd ikke at ofre haverne opmærksomhed, når man er på museumsbesøg. Som inspiration vil jeg vise et udpluk af disse haver. Nogle af billederne er af ældre dato, så jeg kan ikke garantere, at haverne ikke har forandret sig, en have er jo altid i udvikling.
Ved Ribe Kunstmuseum kan man se dette smukke forårsbed. Bevoksningen omkring søen falder naturlig og smuk sammen med resten af haven.
For at finde den næste have må man krydse den dansk-tyske grænse. I Seebüll ligger Noldemuseet, som er indrettet i maleren Emil Noldes hjem. Mange af Noldes billeder er malet i museumshaven.
Ved Skovgaard Museet i Viborg ligger haven som en lille hyggelig oase. Her kan man slå sig ned på en bænk og nyde roen og betragte havens fine elementer.
Dette betagende syn kan opleves i haven ved Fåborg Museum.
Næste billede er fra Malergården i Odsherred. Malergården, der i dag drives af Museum Vestsjælland, var igennem mange år hjem for familien Swane. Haven er blomsterrig, men som det fremgår af billedet er der også smukke grønne områder.
Denne gårdhave er vist ikke kendt af så mange. Det er måske ikke helt korrekt, at kalde den en museumshave, for haven tilhører Københavns Rådhus. Man kommer til haven fra H. C Andersens Boulevard. Det imponerende springvand er skabt af Joakim Skovgaard og Thorvald Bindesbøll.
Stilmæssigt er der noget af et spring til den næste have. Ved Queedens Gård i Ribe, som er en del af Sydvestjyske Museer, ligger en romantisk rosenhave med overvejende busk- og slyngroser. Den hyggelige og romantiske stemning understreges af den rislende lyd af vandet i Ribe Å, der løber langs den ene side af haven.
På Hjerl Hede har man anlagt haver, der i stil passer til de gamle bygninger.
Sølvvarefabrikant Frederik Ernsts Have i Assens må betegnes som en lille perle blandt vore museumshaver. Haven er inspireret af de italienske renæssancehaver, og det er helt utroligt, hvad der kan skabes i en gårdhave på kun 300m2.
Det er ikke altid de store og forkromede haver, der bærer prisen. Dette lille udsnit med en simpel cafestol, en lavendelbusk, en selvsået kongelys og en stump hæk slår en hyggelig stemning an ved Oluf Høst Museet i Gudhjem.
På det sidste billede er det sommer i Skagen. Jeg ved ikke noget bedre end at nyde en sildemad i haven ved Skagen Museum.