Når man på denne tid af året går rundt i villakvarterer, hænger duften af syrener i luften, og tager man til Sydfyn, kan man opleve kilometervis af levende hegn udelukkende med syrener. Vi oplevede det for nogle år siden, da vi var til Sydfynske Syrendage, det var et mageløst syn.
Jeg kunne ikke glemme de blomstrende syrenhegn, og som et minde købte jeg forrige år en syren med det poetiske navn 'Fynsk Forår'. Sidste år kom der ingen blomster i syrenen, så jeg har med længsel ventet på den første blomst, og den kom så i år. Er den ikke bedårende?
Syrenen, Syringa hyacinthiflora 'Fynsk Forår', er fundet af planteskoleejer Ole Heide i en have på Sydfyn. Den beskrives som en tætgrenet busk med en højde på 1½-2 m. Den beskrives også som vindhårdfør, hvilket absolut er en fordel i vores vindomsuste have. Og endelig beskrives den som rigtblomstrende. Så til næste år vil jeg glæde mig til, at min syren får mere end én blomst.
Herunder ses den fuld udsprunget.
En anden af havens syrener er Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Späth'. Var 'Fynsk Forår' et velovervejet køb, var 'Ludwig Späth' til gengæld et impulskøb. Vi var for nogle år siden på besøg i Heides Planteskole i Thisted, mens syrenblomstringen var på det højeste. Heides Planteskole har en af Europas største syrensamlinger med ca. 400 sorter. Vi blev selvfølgelig fristet, og (det svære) valg faldt på 'Ludwig Späth'.
Syrenen blev plantet i et bed med udelukkende løvefod, Alchemilla mollis, idet jeg havde en forestilling om, at syrenens blomster ville passe fint til løvefodens gulgrønne blomster. Men jeg havde forregnet mig, for løvefoden kommer først i blomst efter at syrenen er afblomstret. Øv! Til gengæld passer syrenblomsterne fint til vejtræets mørkerøde blade.
Nok om syrener. Der er mange andre buske, der blomstrer i maj. Perlebusken, Exochorda racemosa, tiltrækker altid opmærksomhed på grund af de smukke runde knopper, men blomsterne er nu også fine.
Rynkeblad, Viburnum rhytidophyllum, var meget almindelig i haverne i 1970'erne. Nu er den vist gået af mode. Vi har altid haft busken i haven. De "rynkede" blade er så dekorative. Men de store hvide blomsterskærme er også smukke.
Og så til stauderne. Geranierne er så småt i gang med blomstringen. En af de tidligste er storrodet storkenæb, Geranium macrorrhizum.
Bronzeblad, Rodgersia, er næsten smukkest om foråret, hvor bladene er brune.
Kamferbalsam, Tanacetum balsamita, har smukke grågrønne blade, der er karakteristiske ved deres lodrette vækst.
Porcelænsærenpris, Veronica gentianoides, er aldeles bedårende. Jeg så den første gang i Helle Troelsens have. Helle havde plantet den i forgrunden af et stort staudebed. Der var mange af dem, og de var i blomst. Jeg blev så betaget ved synet, at jeg selv købte nogle planter - og nu er de første blomster sprunget ud.