fredag den 30. oktober 2020

Oktoberhaven

Der er så mange flotte efterårsfarver lige nu, så når jeg laver et indlæg med titlen "Oktoberhaven", er det oplagt at vise nogle af farverne. I sidste uge skrev jeg om de røde efterårsfarver, der tager imod os, når vi kommer hjem. Vælger vi at gå ind ad bagdøren er det klatrehortensiaen, Hydrangea anomala, der tager imod med gulgrønne farver, og den stråler om kap med den røde dør.

I foråret plantede vi en håret glansmispel, Photinia villosa. Jeg har ventet spændt på at se dens røde efterårsfarver, som jeg havde læst om. Nu er de der, og jeg kan sagtens forestille mig, hvor flot det bliver, når glansmisplen bliver lidt større.


Ved vores gavl vokser 3 koreakorneller, Cornus kousa 'Schmetterling'. De hører til havens absolutte favoritter, for de er smukke både i efterårsfarver og i blomstringstiden. Billederne af de blomstrende korneller er taget i juni.

'Dodong' bliver vist igen og igen på haveblogs i denne tid. Jeg kan heller ikke lade være med at vise et billede af vores. Det ser ud, som om træerne er i brand modsat vores almindelige røn, som allerede har tabt alle bladene.

Sommerblomsterne i krukkerne er ved at give op for i år, så nogle af krukkerne er overtaget af grønne planter. Fra venstre ses japansk skovgræs, pletter i luften og hvidstribet japansk star.

Blomsterne på hortensiaen, Hydrangea macrophylla 'Endless Sommer The Bride', er hvide i udspring, senere skifter de farve til forskellige lilla nuancer. På billedet kan man se blomster i 3 forskellige farver.


Og så lige til noget helt andet. Rynket rose er en af de invasive arter, som der bliver ofret mange arbejdstimer på at bekæmpe. Jeg gik en dag en tur ved fjorden i Hvide Sande, og da fik jeg øje på denne siddeplads, som roserne havde invaderet.


Når man ser billedet af rosen, der har fundet vej op gennem bordbenet, forstår man godt, at den er vanskelig at bekæmpe.


Invasiv eller ej, rynket rose har de flotteste gule efterårsfarver, og de lyste op på en lidt grå oktoberdag i Hvide Sande.


Lad mig slutte med endnu et billede fra Hvide Sande. De gamle redskabsskure er mere eller mindre velholdte, men de er et charmerende indslag i havnemiljøet.


 

fredag den 23. oktober 2020

En varm velkomst

Efteråret er begyndt at gløde. Selv på en diset og regnvåd dag som i går, fik vi denne varme velkomst i indkørslen, da vi kom hjem efter en tur i byen. Medlemmerne af modtagelseskomiteen er spiræa, vin og hortensia.


Spiræaerne, Spiraea Betulifolia, er smukke i juni, når de er fyldt med hvide blomsterskærme. Men de er allerflottest på denne årstid, hvor bladene virkelig gløder. Buskene er hårdføre og meget anvendelige til uklippede hække.


Det er naboens vin, der kikker ind til os gennem hegnet. Det er den meget velkommen til.


Hortensiaen, Hydrangea paniculata 'Limelight', har hen over efteråret skiftet blomsterfarve. Blomsterne er blevet mere og mere røde, og den røde farve passer fint til både vinen og spiræaen.
 

Går vi fra indkørslen og ind i selve haven, bliver vi mødt af gult.


Hostaerne er især smukke op mod den mørke takshæk. 


Bronzeblad i efterårsfarver.


I den hvide have er der ikke mange efterårsfarver, derimod er det grå look dominerende i form af pilebladet pære, Pyrus salicifolia, og elefantgræs, Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne'.


Et kik mod den del af haven, der ligger syd for huset. Træet til højre er en bærmispel.


I dette haverum er det troldellen, Fothergilla, der påkalder sig mest opmærksomhed lige nu.


Bambusserne står regntunge og bøjer sig næsten helt til jorden. De tre træer bagved er rønnetræer, Sorbus 'Dodong'.


Skal man tro vejrmeldingen, byder oktober på flere af disse grå og regnvåde dage. Så er det godt, vi har de glødende efterårsfarver til at give lidt varme.



fredag den 16. oktober 2020

Hyggelige efterårsferiedage

Efterårsferien har budt på en række dejlige dage sammen med børnebørnene og deres forældre. Vejret har været fint, så en af dagene tog vi på en lille udflugt med madkurv. Turen gik til Præstbjerg Naturcenter, som ligger lidt syd for Holstebro.

Her er et smukt landskab med lyngbakker,


små skove


og søer. 



Områderne er forbundet med stisystemer med afmærkede ruter.


Vi gik en tur og nød de smukke efterårsfarver.


Børnene legede på naturlegepladsen, og madpakken blev spist ved et af de mange bord- og bænkepladser, der er i området. 

Efterårsferien er lig med kastanjetid. Vi bor i nærheden af en park med gamle kastanjetræer, så her gik kastanjejagten ind. 



Der er fortsat en del blomster i haven, men i nat nærmede termometret sig frysepunktet, så det er spændende, hvor længe georginerne, Dahlia "Noordwijks Glorie", kan blive ved med at levere blomster til vaserne.


Høstastersen, Aster novae-angliae "Kylie", har de yndigste små lyserøde blomster.


De hvide floks, Phlox paniculata 'Fujiyama', blev købt i foråret. Det er sunde planter, som ikke har fået meldug. De har været meget rigtblomstrende, og der er fortsat enkelte blomster.


Salvien, Salvia 'Amistad' har også sin første sæson i haven. Det er en virkelig smuk salvie. Den har blomstret gennem flere måneder, og det ser ud til, den har tænkt sig at fortsætte blomstringen, til frosten stopper den.


Nerine og figentræet kæmper lidt om den lune plads langs sydmuren af huset, så nerine strækker de lange stængler for at nå ud og fange sollyset.


Pæonernes blade har fået røde efterårsfarver. Snart vil flere planter skifte til rødt ...




fredag den 9. oktober 2020

Kunsthaven Varde Garten

Det er for alvor blevet efterår med blæsende og regnfulde dage. Solen viser sig kun i korte glimt, og man skal være hurtig på udløseren, hvis man skal tage gode fotos. Jeg opgav på forhånd. I stedet vil jeg vise en billedserie fra kunsthaven Varde Garten, hvor vi har været for nylig.

Kunsthaven Varde Garten ligger mellem nogle nyrestaurerede bygninger i centrum af Varde. Midt i haven vokser en stor gammel blodbøg, og udenom er anlagt en enkel, men smuk have fyldt med kunstværker.

Jeg tror ikke, der findes ret mange kunstværker rundt om i private haver. Det kan have flere grunde, men det er vel først og fremmest prisen, der spænder ben. Der går mange planter på et gedigent kunstværk, og så vælger de fleste af os havefolk planterne fremfor kunsten. Det er på mange måder en skam, for et godt kunstværk anbragt i de rigtige rammer kan gøre en stor forskel i en have.

I Varde Garten er beplantningen meget enkel. Omkring de fleste af kunstværkerne er der kun plantet en slags planter. Der er med andre ord ikke farvestrålende blomsterbede, der trækker opmærksomheden fra kunstværkerne, men rolige grønne flader og klippede hække, der understreger de enkelte skulpturer på smukkeste vis.






I haven er der mange siddepladser, hvor man kan sætte sig og nyde kunstværkerne, beplantningen - og hele stemningen. 



Hvis man vil have et kunstværk i egen have, er der stor inspiration at hente i Varde Garten, til hvordan kunstværket kan placeres og "rummet" udenom beplantes.


Med kunsthaven har Varde fået en skøn oase lige i bymidten. Der er fri adgang til haven, og jeg kan forestille mig, hvor skønt det må være på en indkøbstur at kunne trække sig tilbage og for en stund gå ind i haven og hvile benene og nyde roen.