fredag den 23. februar 2024

Besøg i Enemærkets Hostahave

Jeg har i løbet af januar og februar, hvor der ikke har været så meget at vise fra haven, haft en del blogindlæg om haver og parker, som vi besøgte sidste sommer. Nu er turen kommet til Enemærkets Hostahave. Haven ligger 3 kilometer uden for Ringkøbing, og den er åben for besøgende i nogle måneder hen over sommeren. Jeg bor tæt derved og besøger haven hver sommer. Billederne til dette indlæg er fra sidste sommers besøg suppleret med nogle ældre billeder.

Ude i plantagen omgivet af høje træer ligger Enemærkets Hostahave. Af havens hjemmeside fremgår det, at der i haven er mere end 1700 forskellige hostaer. Jeg gentager lige - 1700 forskellige. Men haven indeholder så meget andet end hostaer, og det er kombinationen af hostaer og andre planter, der gør haven spændende. Der er et righoldigt udvalg af sjældne og spændende træer, buske og stauder, og så er der den mest fantastiske græsplæne. Man kan gå rundt og iagttage, hvordan hostaer er brugt som bunddækkeplanter i store og små grupper og som solitærplanter. Og man kan se eksempler på hvilke planter, der er gode selskabsplanter til hostaer.

Der er plantet tæt, og der er planter i flere højder, det vil sige stauder, buske og træer.

Hostaer er en fin bundbeplantning omkring gamle træstammer og markstenene fuldender billedet.

Når man har 1700 forskellige hostaer, må det være svært at få dem alle præsenteret. Her er brugt forskellige slags hostaer som kantplanter, men jeg synes, man er sluppet fra det, uden at helhedsindtrykket virker rodet.

Herunder følger en lille serie billeder med astilber. Jeg har aldrig rigtig brudt mig om astilber, men der er en del af dem i Hostahaven, og jeg kan godt se, at de lette blomsterstande er elegante og lyser op, når de vokser inde under træerne. Så måske skal jeg ændre min opfattelse af dem.






I haven er en samling af forskellige dagliljer, og det er et festligt syn, når blomstringen er på det højeste.


Hostaer og geranier er gode selskabsplanter.


En fin lille plet med gøgeurt.


Det er sjældent at se så mange forskellige buske og træer i en have.


Et af mine favoritsteder er ved søen. Jeg synes, der er skabt en varieret beplantning både hvad farver, bladformer og højder angår. Hostaerne har en fremtrædende rolle uden at være for dominerende.


Som det ses på billedet herunder, kan der sagtens skabes en spændende beplantning i udelukkende grønne farver, man savner ikke blomsterne. 


Hostaer dyrker vi vist mest for bladenes skyld, men blomsterne er nu også smukke, så jeg vil slutte med et billede af et par hostablomster.



fredag den 16. februar 2024

Grønne farver i vinterhaven


I går da jeg gik ud i haven for at fotografere til dette indlæg, vidste jeg ikke, hvad jeg ville skrive om. Men da jeg kom ud, fangede mit blik den lille taks, som vi plantede ved hushjørnet sidste forår. Formålet med taksen er, at den skal give læ, når blæsten kommer susende omkring hushjørnet. Det vil nok tage et par år, inden den bliver stor nok til at læ, men den er allerede vokset en del, og det ser ud til, at den trives på sin lidt usle plads.


Den lille taks fik mig til at fokusere på havens stedsegrønne planter, det være sig træer, buske, stauder og ikke at forglemme græsplænen. Hvor er det godt, vi har de stedsegrønne til at give farve til vinterhaven, ellers vil det blive så trist. Om vinteren bliver bambusserne altid svedne af vinden på vestsiden, men det retter sig heldigvis, når de nye blade kommer.


Grantræet herunder er vintergrøn - men ikke stedsegrøn ;-)  Det er vores juletræ, der er sat i jorden ved terrassen, så kan fuglene finde lidt læ mellem grenene, og vi kan nyde træet indefra. Men når forårssolen skinner, bliver den brun.
 

Vinterglans er en af de bunddækkeplanter, der har den smukkeste grønne vinterfarve, og farven er fin sammen med de brune bøgeblade.


På næste billede ses i forgrunden snebollebusk, kæmpestenbræk og buksbom. Bagved taks, buskvedbend og vinterglans. De er alle gode og nemme planter, der er med til at gøre vinterhaven grøn.


Vinterferieugen har budt på milde dage med temperaturer op til 9 grader. Det gode vejr har lokket os ud på et par køreture i det vestjyske. På en dejlig solskinsdag gik turen til Skjern Enge. 


Der er altid meget vand på engene om vinteren, men i år er der ekstra meget. Ved Hestholm kunne man kun nå ud til fugletårnet, hvis man var iført waders, så vi måtte opgive.


Fra borgbanken ved Lønborg Kirke er der en smuk udsigt over engene.


De næste billeder er fra Stauning. Himlen var meget blå den dag, så den får lov at få lidt opmærksomhed. 


I Stauning ligger en lille idyllisk fjordhavn.




fredag den 9. februar 2024

Skønne februar


        Det er i dag et vejr - et solskinsvejr!
        O, søde vår, så er du atter nær!
        Nu vil jeg glemme rent, at det var vinter,
        nu vil jeg gå og købe hyacinter
        og bringe dem til en, som jeg har kær.

Jeg købte nu ikke hyacinter, jeg købte stedmoderblomster, og de står og tager imod ved fordøren.


Jeg er godt klar over, at overskriften kan virke provokerende, for hvis man har fået hus og have oversvømmet af voldsomme nedbørsmængder, synes man selvfølgelig ikke, at februar er skøn. Men forleden morgen, da vi gik vores sædvanlige morgentur, var det helt stille, og solen skinnede. De lave solstråler ramte bøgehækken ved siden af stien, og hækken fik en varm gylden glød. På sådan en dag er februar skøn. Bortset fra en regnvejrsdag, hvor vi fik 20 mm, har februar budt på flere dejlige solskinsdage.


Tilbage i haven var det de gamle visne blade på løvefod, der fik glød i solskinnet. 


De er ukuelige de små erantis. Bedet er fuldstændig overgroet af prydjordbær, men ikke desto mindre finder de gule hoveder vej op imellem prydjordbærrenes blade.


Også påskeliljer og vintergækker vil frem.



Potteplanterne er blevet plantet om og har fået frisk jord. Nogle af planterne var blevet for store, og der måtte tages stiklinger til nye planter.


Pelargonierne er blevet klippet ned. De nye stiklinger står i vand. De bliver først plantet, når de har skudt rødder, det vil sige omkring første marts.


I bakken er der stiklinger, som blev plantet sidste år i september. De skulle have overvintret i garagen, men da frosten i en periode bed sig fast, blev det for koldt i garagen, og de blev flyttet ind. De er blevet lidt ranglede i løbet af vinteren, så de er blevet klippet ned og er omplantet til større potter. Forrest ses poppelroser og bagved salvie 'Amistad'.


Jeg har fortsat nogle billeder i arkivet fra sidste sommers haveture, så jeg vil slutte med en lille billedserie fra Anne Justs have i Hune. Se lige, hvor tæt der er plantet, og hvor frodigt der er.






God vinterferie til jer, der får ferie i dag!

fredag den 2. februar 2024

Kom, maj, du søde, milde

Forleden var jeg med til at synge sangen "Kom, maj, du søde, milde!". Og det var helt på sin plads, for i den nyeste udgave af Højskolesangbogen står sangen under vintersange, mens den i tidligere udgaver stod under forårssange. Og hvem længes ikke efter foråret, selvom februar kun lige er begyndt. 

De følgende billeder er fotograferet en majdag sidste år i Bjørnemosen, der ligger i nærheden af Skjern.







Men tilbage til vinteren. Jeg husker januar som en uendelig række af blæsende dage, flere dage med vindstød af stormstyrke. Derimod har vi kun fået 62 mm nedbør i januar, og det er det laveste tal i de sidste 5 år. 

Løgvæksterne myldrer op af jorden og gør det svært at træde i bedene. Så jeg har allerede klippet nogle af stauderne ned, og fjernet en del af de visne blade, så erantis og vintergækker kan komme frem i lyset.



Også påskeliljerne er på vej.


Troldhasselen er efter min mening smukkest i vintertiden, når den står uden blade, så kan man rigtig se de krogede grene.


Bregnerne hører også til mine vinterfavoritter. 


For nogle år siden plantede vi 4 stk. japanske kristtorn, Ilex crenata 'Stokes'. 


Det var egentlig meningen, at jeg ville klippe dem til kugler, men det fortrød jeg, inden jeg nåede at få dem klippet, for de små blade er så smukke og meget holdbare både i juledekorationer og som grønt fyld i buketter. Så i stedet for at klippe kugler holder jeg planterne små ved at klippe grene af, som jeg pynter med indenfor.  


Til slut har jeg en efterlysning. Er der nogle, der kender navnet på planten med de yndige blå blomster? Billedet er taget midt i oktober, og selvom det var sent på året, var der mange udsprungne blomster.