fredag den 26. juni 2020

På tur i det danske sommerland

På grund af coronasituationen er vi sikkert mange, der har valgt at holde ferie og tage på udflugter i Danmark i år. Og der er nok at tage fat på. Der er så mange skønne steder, som jeg enten aldrig har set eller som jeg gerne vil genopfriske.

Jeg vil vise et par af de steder, vi har set inden for den seneste uge. Først kommer der nogle billeder fra Enemærkets Hostahave. Det er ikke første gang, jeg viser billeder derfra. Jeg har årskort til haven og kommer der ofte. Der er meget andet end hostaer at se i haven, og man kan altid lade sig inspirere af smukke plantesammensætninger.



Her er et stort bed med forskellige dagliljer. De var ikke i blomst endnu, til gengæld blomstrede den plettede gøgeurt så smukt imellem dagliljerne.


Her er et meget langt bed med en blandet beplantning. Bedet bliver på en fin måde rammet ind af blomstrende storkenæb.


De små museører, Blue Mouse Ears mini-S, er så fine sammen med den grønne mos.


I hostahaven vokser mange store gamle træer med mos og lav på stammerne, men her er det svampe, der pryder stammen.


Enemærkets Hostahave er et godt udflugtsmål, og der er mange spændende planter til salg, så man behøver ikke at komme tomhændet hjem.


Længe før der var noget, der hed covid 19, havde vi planlagt at holde miniferie i Skagen til sankthans, som vi plejer. Det store bål på stranden var desværre aflyst i år, men vi valgte at tage derop alligevel.

På vejen derop kørte vi langs vestkysten. Vi gjorde holdt ved Bulbjerg Knude. Her hæver kalkklinten sig 47 meter i vejret. På afsatser på klinten yngler forskellige fugle bl.a. rider.


Oppe fra klinten kan man kikke ud over et smukt klitlandskab.


Flere steder fik man øje på store pletter af blodrød storkenæb. Vi har planten i haven, og det er en af de storkenæb, jeg holder allermest af. Men den er smukkest, når den vokser i naturen.


I Skagen havde de som sagt aflyst det store sankthansbål på Sønderstrand. I stedet måtte vi gå på museet og betragte P. S. Krøyers maleri 'Sankt Hansblus på Skagen strand'.


Museumshaven var som sædvanlig en oplevelse. Pæonerne var ved at afblomstre, til gengæld stod hortensiaerne lige på spring.



Skal jeg vise en detalje fra museumshaven, må det blive den smukke stenbelægning rundt om flagstangen.


Lad mig slutte med et billede, som langt fra er haverelateret, men jeg gør det nu alligevel. På Grenens spids, hvor Kattegat og Skagerak slår sammen, poserede denne søde sæl for fotografen.



fredag den 19. juni 2020

God midsommer!

Bare tiden ville stå stille - lidt! De lange dage omkring sankthans er så skønne, og når vejret tilmed viser sig fra den bedste side, er det helt vidunderligt. Den lille svale fra sangen "Hvor Nilen vander ægypterens jord" hørte bondemanden synge "Jeg tror, der er skønnest i Danmark!" Den sang er vi vist mange, der gerne vil synge med på. De lune sommeraftner bliver nydt i haven, og det er næsten ikke til at tage sig sammen til at gå i seng.

Der er så meget, der blomstrer lige nu.



Forhaven er præget af tre store koreakorneller, Cornus kousa 'Schmetterling'.



Det er en skam, man ikke kan høre, hvordan det summer. Både den hvide salvie og katteurten er insektmagneter.


Staudesalvien, Salvia nemorosa 'Caradonna' er en af junihavens favoritter. De mørke stængler er så smukke.


En anden favorit er dusksalvien, Salvia horminum 'Blue Monday'. Blomsterne er små og uanselige, det er de blålilla dækblade, der tiltrækker opmærksomhed. Planten er etårig, men den sår sig selv, så om foråret er der som regel frøplanter i rigelige mængder. Jeg bruger dem til at fylde hullerne i havens bede ud med. Det er også en god plante til buketter, og efter sigende også til salatskålen.


Nogle gange får planterne underlige vækstformer. Her er det en fingerbøl med bånddannelse, det kaldes vist fasciation.



Stjerneskærm har ret diskrete, men meget smukke blomster. De kommer hurtigt i blomst igen, hvis man klipper de visne blomster af. En dejlig og meget anvendelig staude!


Først regnen og senere varmen har fået planterne til at skyde i vejret. Montbretiaen har allerede nået omkring halvanden meter i højden. De lange, smalle blade er en fin kontrast til tobakspibeplantens runde blade.


I disse dage deles der roser ud til studenterne. Jeg vil ønske god midsommer og dele en rose ud til alle jer, der kikker forbi min blog. Rosen er en Geoff Hamilton.

fredag den 12. juni 2020

Junihaven

Sidste weekend fik vi 41 mm regn. Det var lige, hvad haven trængte til. Græsplænen grønnes, planterne vokser sig store og dækker det meste af den bare jord, resten dækker ukrudtet.

Den hvide spiræa, Spiraea betulifolia, blomstrer. Vi har haft den i en fritvoksende hæk, og det var et smukt syn, når den blomstrede. Men hækken blev for stor, og sidste år blev den gravet op og erstattet af en hæk af avnbøg. Det er vi godt tilfredse med, men jeg må indrømme, at jeg i denne tid savner alle de hvide blomster. Heldigvis har vi den som enkeltstående busk et par steder i haven.


Også dronningebusken, Kolkwitzia, er på det højeste med blomstring.

 
Rigtig mange stauder blomstrer nu. Her er det havebetonia, Stachys grandiflora. Det er en nem staude, og de store blade dækker godt for ukrudt.


Katteurt, Nepeta faassenii 'Walker's Low' og storkenæb, Geranium 'Rose Clair' er også et par nemme stauder. De klæder hinanden, og de levner heller ikke ukrudtet mange chancer.


Den blodrøde storkenæb, Geranium sanguineum, hører til favoritterne blandt havens storkenæb. Den blomstrer hele sommeren, og den er meget tørketålende. Den bliver ikke så høj og er derfor fin som kantplante.

 
Den hvide pæon er Paeonia Lactiflora 'Immaculee', den lyserøde har jeg ikke navnet på.
 
 
Skotsk lostilk, Ligusticum scotikum, pynter både i haven og i buketter med smukke skærmblomster. Om foråret bemærker man planten på grund af de smukke lysegrønne blade.


Rosenskovmærke, Phuopsis stylosa, er en yndig staude. Den har mange blomster, men bladene har en gulgrøn farve, som gør, at planten ser lidt syg ud. Jeg ved ikke, om den har det for tørt, men jeg synes ikke, den har manglet vand, og den beskrives som tørketålende. Den vokser i fuld sol, måske vil den gerne have lidt skygge?


Den lille krybeklokke, Campanula portenschlagiana, og porcelænsblomsten, Saxifraga urbium, væver sig ind i hinanden, og de er et godt par sammen.


Salvien, Salvie nemorosa Rose, er ny i haven. Den blev købt sidste år, og det ser ud til, at den trives. Den har store flotte blomsterspir.


I den hvide have blomstrer dagpragtstjernen, Silene fimbriata. Der er lidt "grøftekantstemning" over dens lidt skødesløse vækstform. Det kan godt være, den skal begrænses lidt for ikke at blive for voldsom.


Det er skønt med alle sommerens blomster, men man må endelig ikke glemme at se på bladene, for mange planter har rigtig smukke blade.


I den hvide have er der ikke så meget, der blomstrer lige nu, men her kan man også glædes over bladene.



fredag den 5. juni 2020

Cottagehaver


Pinsevejret kunne vi ikke klage over. Jeg nød i den grad at sidde på terrassen og læse - og ikke mindst kikke billeder - i min nye bog. Claus Dalby har igen begået en stor og flot bog, denne gang om cottagehaver. Bogen viser i tekst og billeder en række cottagehaver fra ind- og udland. Det er billederne, der fylder mest, men de er også så flotte og inspirerende, at de fortjener størst opmærksomhed. Der gives en kort introduktion til de enkelte haver, men derudover er teksten nærmest en udvidet billedtekst.


I begyndelsen af bogen ser Claus Dalby tilbage i havehistorien og fortæller om cottagehaven og præsenterer en række kendte personer først og fremmest fra den engelske haveverden. Derefter viser han de udvalgte cottagehaver. Det gør han i form af oversigtsbilleder, og han viser små fine detaljer samt nærbilleder af nogle af havernes planter. Planterne får en kort omtale, men hvis man vil vide mere, kan man jo søge dem på google. Bagerst i bogen er et register med både danske og latinske plantenavne.


Jeg kan varmt anbefale bogen. Det er sådan en bog jeg vil elske at tage frem igen og igen og nyde de smukke billeder og lade mig inspirere af dem.

Jeg er selv meget tiltrukket af cottagehavestilen. Men vores egen have er på ingen måde en cottagehave. Det er der flere grunde til. En cottagehave vil vist virke temmelig malplaceret til et parcelhus fra 1970'erne. Desuden vil jeg gerne have struktur i haven, jeg er meget til lige linjer og geometriske former, og jeg kan godt lide store flader med ens planter. I virkeligheden er det vist den type blomster, der vokser i cottagehaverne, jeg føler mig tiltrukket af. Det er de kendte og elskede stauder fra barndommens have, stauder som ikke er krævende, men som hvert år beriger haven med et sandt blomsterflor. Nogle af dem blomstrer så smukt netop nu:








Da jeg i pinse sad på terrassen og læste i min bog, slog det mig, at der i bedene omkring terrassen er flere lighedspunkter med cottagehaverne ikke mindst takket være valget af panter, men også fordi beplantningen er meget tæt.




Det blev en dejlig og afslappende pinse på terrassen!