Jeg skriver jævnligt på bloggen om bunddækkeplanter. Jeg elsker de små planter, der dækker jorden og ikke levner ukrudtet mange chancer for at få fodfæste.
I dette indlæg vil jeg vise nogle mellemhøje stauder, som jeg har set plantet i store grupper, så de optræder som bunddækkeplanter, selvom man måske ikke så meget forbinder dem med bunddækkeplanter. Det er robuste stauder, som vil kunne holde det meste ukrudt væk.
Bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum 'Album', så jeg sidste sommer i Göteborg. Den dækkede et stort område ved domkirken. Det var et meget smukt syn med alle de lette hvide blomster, der nærmest svævede over planterne. Planten er tørketålende, og den trives både i sol og skygge.
Vi bliver i Göteborg. Næste billede er fra Trädgårdsföreningen, hvor Snefrytle, Luzula nivea, er brugt som bunddækkeplante. Det er ikke ualmindeligt at bruge græsser til bunddække, men det er vist første gang, jeg ser snefrytlen anvendt. Den får smukke hvide aks, der senere farves brune. Den trives bedst i skygge eller halvskygge.
Billedet nedenunder er fra vores egen have. Det er skotsk lostilk, Ligusticum scoticum, der har fået lov til at brede sig, så den nu danner et tæppe. Planten har hvide skærmblomster i juni-juli og smukke blanke blade. Den trives i både sol og skygge.
I haven ved Fredensborg Slot så jeg dette store bed med stjerneskærm, Astrantia. Det var et betagende syn med alle de lyserøde blomster, men en sort med hvide blomster ville sikkert tage sig lige så smuk ud. Stjerneskærm har en tæt vækst, så den levner ikke ukrudtet mange chancer. Den blomstrer stort set hele sommeren og kan endda klippes ned efter afblomstring og komme med et nyt hold blomster. Den trives bedst i sol eller halvskygge. Bliver jorden for tør, begynder planten at hænge, men den rejser sig hurtigt igen, hvis den får vand.
Igen et billede fra Fredensborg. Løvehale, Phlomis russeliana er en robust staude, der har noget at give til haven året rundt. Den er vintergrøn, og efter blomstringen i juni-juli kommer der smukke frøstande, som kan pynte på planten hele vinteren. Den kan bedst lide en solbeskinnet og ikke for tør vokseplads. Er den veletableret, trives den også i en tør jord.
Bronzeblad, Rodgersia podophylla, vokser i en kæmpestor gruppe i haven ved Fredensborg Slot. Det ser fantastisk flot ud med alle de store dekorative blade, der fuldstændig dækker jorden. Blomsterne er til gengæld ret diskrete. Planten trives bedst i halvskygge eller skygge og i en ikke for tør jord.
Løvefod, Alchemilla mollis, er vist så kendt, at den ikke behøver en nærmere præsentation. Men jeg vil vise et billede fra Laubjergs Rosenhave, hvor løvefod er anvendt som bunddække omkring søen. Det ser forrygende ud, når planten blomstrer.
Jeg vil lige slutte af med at vise et par flotte buketter, som vi fik til vores guldbryllup i sidste weekend.
Guldbrylluppet blev fejret et skønt sted på Sjælland sammen med vores nærmeste familie.