tirsdag den 25. juli 2017

Hjemme i egen have igen

Efter en dejlig sommerferie i en skøn, skøn "have" beliggende ude i Atlanterhavet, nærmere bestemt øen Madeira, er vi nu hjemme igen. Der kom mange fotos med hjem, så måske havner nogle af dem på bloggen på et senere tidspunkt.

Det er nu også godt at være hjemme og svinge haveredskaberne igen. Haven var tør, da vi kom hjem, så jeg har været ude med saksen og løvriven for at få det mest visne fjernet. Forleden fik vi 6 mm regn, og selv om det er alt for lidt, friskede det gevaldigt op.


Der er ikke mange røde blomster i vores have. Men et par af dem var sprunget ud, mens vi var på ferie, og de gav os en varm velkomst, da vi kom hjem. Her er det montbretia, Crocosmia 'Lucifer'.

 
Slyngrosen 'Salita' sammen med bl.a. en gruppe orange morgenfruer og nogle gule Dahliaer 'Happy Single Party' kan man kun blive i godt humør af at kikke på.
 

 
 
 
Og så til det lidt mere afdæmpede. Hortensia 'Limelight' står med smukke limegrønne knopper. Jeg kan næsten allerbedst lide den i knopstadiet, da er den så sart og fin.
 
 
Sankthansurt 'Matrona' er en anden plante, som jeg synes er smukkest, før blomsterne springer helt ud.
 
 
I den hvide have er det Dahlia 'Karma Serena' og mamelukærme, Lavatera trimestris 'Mont Blanc', der kæmper om at tiltrække sig mest opmærksomhed.
 
 
 
I sidste indlæg fortalte jeg om, hvordan bedet med løvefod, Alchemilla mollis blev klippet ned med plæneklipperen. Nu er der begyndt at komme smukke lysegrønne blade.
 
 
I den del af haven, som vi kalder den tørketålende have, blomstrer merianen, og den er virkelig tørketålende. Det er en skøn staude, der ikke gør så meget væsen af sig. Den passer ind sammen med de fleste andre stauder, og den er fortrinlig til afskæring.
 
 

fredag den 14. juli 2017

Julihaven

Det, der vejrmæssigt kendetegner juli, er, at det er meget tørt. Selv det haverum, som vi kalder den tørketålende have, har vi måttet vande. Bortset fra det har juli budt på både dejlige varme sommerdage og dage, hvor blæsten har rusket det hele godt igennem. Hvis solen ikke lige skinner, kan man da i det mindste nyde de sole, haven selv kan fremvise. Her er det 'Butter Cream'.


Der er mange blomster i haven lige nu. Roserne 'New Dawn' og


White Cover tager imod, når man kører op i vores indkørsel.


I bedene er planterne vokset godt til, og ukrudtet levnes ikke mange chancer.



Den hvide have.


Spiræa 'Little Princess' blev klippet helt ned i januar med det resultat, at de nu står som nogle små tætte planter.


Nogle blomster får man straks øje på, andre er mere diskrete, og man lægger knap nok mærke til dem. Sådan er det med blomsterne på brogetbladet benved. Lige nu står busken med små yndige lysegule blomster.


Løvefod er en dejlig staude. Den er ikke kræsen hvad jordbund angår, og den tåler en del tørke. Jeg har i ugevis glædet mig over de lysegule blomster, men nu var de ved at visne, og i går blev plæneklipperen kørt hen over bedet, så nu er der knap nok et grønt blad tilbage. Det ser lidt trist ud, men hvis ellers der vil komme lidt regn, skal der snart komme nye blade og sikkert også enkelte blomster.


Figenhøsten ser lovende ud i år.


Foran køkkenvinduet blomstrer margueritterne. Der har de stået i mange år og bragt glæde både set indefra og fra haven. De lyser så smukt, når mørket sænker sig. Margueritter er virkelig trofaste.


Engang havde vi altid løvemund i haven, men så gik den i glemmebogen i nogle år. Sidste år blev jeg igen mindet om planten, fordi jeg så den på flere norske og svenske haveblogs. I år har den så igen indtaget vores have - og gammel kærlighed ruster ikke! Løvemund 'Apollo purple' har en farve, der springer i øjnene, og det må den gerne.



fredag den 7. juli 2017

Haven på Skønager

I mit sidste indlæg fortalte jeg om, hvordan et foredrag på Cph Garden førte til et besøg i Birthe og Ernst Jensens have i Ribe. Da vi havde set deres have, viste de os videre til en anden have i Ribe, haven på Skønager. Det er sjovt, hvad et foredrag i København kan føre med sig.

På Skønager ventede der os også en stor haveoplevelse.Ved ankomsten til haven møder man denne lille birkelund. Mellem birketræerne er græsset uklippet, og det lange græs stod og bølgede i vinden, der denne dag kom susende ind fra Vadehavet. Det uklippede græs danner en fin kontrast til det klippede græs uden om træerne.


Haven er opdelt i rum, og rummene er omkranset af mure inspireret af de engelske walled gardens.


Her ses et af haverummene. Det er beliggende foran det smukke gamle hus, der er bygget i 1856. På de øvrige sider er haverummet omkranset af mure. Bemærk de 4 træer, pilebladet pære, der markerer, hvor havegangene krydser hinanden midt for husets dør. For enden af den lange gang ses orangeriet.


I orangeriet er der foruden planter også plads til både arbejde og afslapning. Med denne skønne arbejdsplads tror jeg, at jeg ville vælge arbejdet.


Den velordnede og smukt anlagte køkkenhave er også omkranset af mure.


På "bagsiden" af muren løber en lang sti, der virkelig giver indtryk af, hvor stor den muromkransede del af haven er. Bedet mellem sti og mur syner derimod ikke så lang, fordi det bliver opdelt af de korte mure, der går vinkelret på den lange mur. I bedet er der bl.a. plantet slyngroser og stauder,


Muren danner en smuk baggrund for de mange slyngroser.


I haven er der nogle bygninger i sortmalet træ. De skaber også en smuk baggrund for slyngroser. På billedet her, men også mange andre steder i haven, er der tænkt symmetrisk.


Haven er stor, og der er også mange haverum uden for murene. Her er en blomstrende indgang til et af rummene.


Overalt i denne have mødes man af stor frodighed.



Haven på Skønager er åben hver lørdag og søndag frem til den 30. juli, og jeg kan bestemt anbefale, at man lægger vejen forbi.