fredag den 28. juni 2019

Grønne glæder i København

I sidste uge var vi nogle dage i København. Målet var først og fremmest Cph Garden, men vi havde også planlagt at besøge andre haver og grønne anlæg.

Cph Garden er der allerede mange havebloggere, der har fortalt om, så her vil jeg ikke gå i detaljer, men blot nævne, at jeg synes, det var en rigtig god udstilling. For mig var højdepunkterne showhaverne og foredragene.

"Haveglæder" var min favorit blandt showhaverne. Designeren Nete Højlund havde skabt et haverum der udstrålede ro og afslapning. Midlerne hertil var lige linjer, symmetri, smukke belægninger, formklipning, skyggende træer, vand, bladplanter og lette stauder.
 
 

På Cph Garden var der et meget stort og righoldigt udvalg af foredrag. Jeg kunne have brugt mange timer på at lytte til foredrag, men det tillod tiden ikke, så vi udvalgte Dorthe Kvists foredrag om at skabe rum i haven og Bente Scavenius' foredrag om den romantiske have. To meget spændende foredrag og to meget engagerede og inspirerende foredragsholdere!

Men København har jo også så meget andet at byde på. Vi tilbragte en hel dag på Østerbro. Her så vi de nyanlagte regnvandsbede. Det er et spændende projekt til gavn og pryd.



Jeg vil fortælle mere om regnvandsbedene i et kommende indlæg.

I Æbeløgade på Østerbro ligger Østergro. Det er en stor taghave eller tagfarm, som projektet kaldes. På taget af en gammel bygning har ildsjæle skabt en grøn oase. Her er vild "natur", grønsager på fine rækker, husdyr, drivhus, siddepladser og meget mere. Det er et meget spændende projekt, og er man nysgerrig, er der fri adgang til at kikke op.

Men kamp må der til, skal livet gro, og lige nu føres der kamp for at bevare tagfarmen, der er i fare for at blive omdannet til tagparkeringspladser! Da jeg besøgte Østergro, havde man gang i nogle fotooptagelser, og jeg ville selvfølgelig ikke gå i vejen, så det var ikke det mest spændende, jeg fik fotograferet:



Komponistkvarteret (gaderne har komponistnavne) på Østerbro består af 393 byggeforeningshuse opført i årene 1893-1903. Det er et hyggeligt og charmerende område at gå tur i. Alle husene har små forhaver, og netop nu blomstrer tusindvis af roser:



Ingen københavnertur uden et besøg i Tivoli. Haven var som altid yderst velholdt, og det var svært ikke at gå amok med kameraet. Jeg nøjes med et par billeder, men måske kommer der et indlæg om Tivoli en anden gang.




Vi nåede også lige en tur i Botanisk Have. Her så vi "Den nordiske ølhave", der er et område, hvor der vises planter, som anvendes eller har været anvendt til ølbrygning. Man kan læse om, hvordan der er brygget øl fra vikingetiden til i dag, se hvilke planter der er anvendt og følge, hvordan smagen har ændret sig gennem tiden.



Cph Garden er slut, udstillingen varede kun fire dage. Men København har mange grønne oaser, som også er et besøg værd.

tirsdag den 18. juni 2019

Midsommer

I haveåret er der næsten ikke noget skønnere end de lange midsommerdage, hvor haven fyldes af blomster og dufte. I går aftes, da solen kastede lange skygger over haven, gik jeg en tur med kameraet. 
 
 
Her er det den uægte jasmin eller vellugtende pibeved, som den også kaldes, der danner tag over stien.


'Stanwell Perpetual' med en fodpose af krybeklokke.



Langs østgavlen vokser 3 store koreakorneller, Cornus kousa 'Schmetterling'. Det er et smukt syn, når de blomstrer.




Blomsterkørvel, Orlaya grandiflora.


Salvia nemorosa 'Caradonna'.


Tvillingblomst, Diascia barberae.




Rose 'Geoff Hamilton'.


I morgen går turen til København, hvor vi vil holde en lille ferie. Og godt gættet - selvfølgelig skal vi også besøge Cph Garden. Jeg glæder mig SÅ meget til at se udstillingen og til at høre nogle af foredragene.

God midsommer!

fredag den 14. juni 2019

Stauder og roser


Det blomstrer! Stauder, roser og buske står i fuldt flor og beriger haven med farver og dufte. For nogle dage siden kom der regn, og det var, hvad haven trængte til.

Mange storkenæb blomstrer nu. Her er det Geranium Sanguineum 'Album', der har de reneste hvide blomster. I baggrunden ses porcelænsblomst, Saxifraga urbium.


Geranium sanguineum var. striatum er lav, bunddækkende, tørketålende og længeblomstrende, med andre ord en rigtig anvendelig storkenæb, og så er blomsterne tilmed meget smukke.


Sidste år på havefestivalen købte jeg en hvid jakobsstige, Polemonium caeruleum 'Album'. Den har en enkelt blomsterstand, så nu håber jeg, den vil frøformere sig, så jeg kan få nogle flere planter, for både blomster og blade er dekorative.


Et kik fra den hvide have.


Pæonerne blomstrer rigt i år.


Paeonia lactiflora 'Immaculee'


Torskemund, Linaria purpurea, har jeg et had-kærligheds-forhold til. Had, fordi den sår sig alt for villigt. Kærlighed, fordi det er en ualmindelig smuk plante med lange elegante spir.


Når jeg skal præsentere blomstrende stauder er løvefod, Alchemilla mollis, slet ikke til at komme uden om. Den topper min hitliste.


Stjerneskærm, Astrantia, er også med på hitlisten, hvilket især skyldes den lange blomstringstid og de diskrete, men meget elegante blomster.


Trekantblomst, Tradescantia 'Bärbel' har den smukkeste blå farve.


Og så til noget meget mere alvorligt - rosenrust.


Det klogeste ville nok være at grave rosen op, udskifte jorden og plante en ny rose, som er resistent over for rust, men ak - når det er favoritrosen, Rose de Rescht med de skønneste blomster og den dejligste duft, der hvert år angribes af rust, er det næsten ikke til at bære at skulle grave den op.


Og til slut en lille sød historie:

Byen Friedrichstadt i Sydslesvig er også kendt som rosenbyen.


I tidligere tider var det nemlig sådan, at bystyret forærede alle brudepar en rose, som blev plantet foran husene. De tider, hvor bystyret deler roser ud, er forbi, men i byen har man fortsat traditionen med at plante roser. Jeg var lige været på udflugt til byen, og jeg gik og beundrede alle de smukke roser.


Hvis andre byer tog ved lære af Friedrichstadt, ville mange kedelige husfacader få et løft.

 


fredag den 7. juni 2019

Junihaven

Junihaven er lige nu domineret af to store blomstrende dronningebuske. De lyserøde blomster passer smukt til vejtræets mørkerøde blade.



Men junihaven er især domineret af stauderne, hvoraf mange er i blomst. Her er det en gammel iris, som min mor plantede, da vi anlagde haven for over 40 år siden. Den har stået urørt siden, men den ser ikke ud til at være hverken gammel eller træt, den blomstrer flittigt år efter år.


I samme bed som irissen vokser den blå storkenæb. Den blev også plantet af min mor. Jeg kender ikke navnet på den.


Den hvide salvie, Salvia nemorosa 'Schneehügel' fylder godt i bedene. Mange salvier har en opret vækst, men 'Schneehügel' breder sig mere hen ad jorden og "væver" sig ind mellem andre planter. Den er let at stiklingeformere, og vi har den efterhånden i flere af havens bede.


Havebetonia, Stachys grandiflora, lyser godt op med blomster i en stærk lillarosa farve.


Kobjælde, Pulsatilla vulgaris, har afblomstret, men frøstandene er smukke, og de holder i meget lang tid. Kobjælden var en af de stauder, der klarede sidste års tørre sommer allerbedst.


En anden staude, som er meget tørketålende, er farvebælg, Baptista australis. Den har de yndigste blå blomster, og efter blomstring kommer der bælge, som hen på sommeren bliver næsten helt sorte. Farvebælg er en af de stauder, jeg sætter stor pris på.


Skotsk lostilk, Ligusticum scoticom, har jeg flere gange anbefalet. Lige nu blomstrer den med cremehvide skærmblomster.


Bronzeblad, Rodgersia podophylla, dyrkes mest for bladenes skyld,, men blomsterne er nu også kønne.


De næste par billeder er fra det haverum, vi kalder "Marlenes have". Marlene havde lige påbegyndt en uddannelse til landskabsarkitekt da hun slog stregerne og valgte de fleste af planterne. Vi har kendt Marlene siden hun var helt lille, og vi syntes derfor, det kunne være sjovt at få hende til at lave en havetegning. Nu er Marlene for længst færdig med sin uddannelse og har eget landskabsarkitektfirma.


Næsten alle planterne i Marlenes have er tørketålende, det var vi meget glade for sidste sommer.


Til slut et par billeder fra vores gårdhave.


Arbejdsbordet er i brug, når der skal grilles eller arbejdes med stiklinger og små frøplanter.