fredag den 28. maj 2021

Regndråber drypper i mit hår

- og regndråber er der faldet mange af i maj.

Sådan så bedet med løvefod ud i den tørre maj i 2018.

Sådan har det samme bed set ud de fleste dage i maj 2021.


Selvom det efterhånden er lidt træls at stå op til den ene regnvejrsdag efter den anden, ønsker jeg på ingen måde en gentagelse af tørkeforåret/-sommeren 2018. Jeg nyder, at haven er frodig og grøn, og det gør ikke noget, at staudeblomstringen lader vente lidt på sig. Men jeg savner at kunne sætte mig i haven og lade solen gennemvarme min krop, i stedet for at gå frysende rundt derude i termobukser og jakke.

Egetræerne springer hvert år ud som noget af det sidste i haven. Nu hvor andre træer er ved at have fået sommerfarve, står rødegen, Quercus rubra, helt sart lysegrøn.


Det er de hvide blomster, der præger haven lige nu. Mest iøjnefaldende er æbletræet. Den rige blomstring lover godt for den kommende æblehøst. Træet er en rød ananas.


Snebollebusken, Viburnum burkwoodii, som jeg tidligere har vist i knop, er nu fyldt med hvide blomster.


Perlebuskene, Exochorda, lyser op i den fjerneste hjørne af haven. Perlebusken er en af majhavens favoritter, så jeg følger den fra dag til dag. Den er smukkest i knop.


Kristtornens blomster er meget små, så de skal nydes tæt på. Jeg kender ikke navnet, men det er en af de såkaldte blå kristtorn.


Rynkeblad, Viburnum rhytidophyllum, er lige på nippet til at springe ud. Busken har vi haft i over 40 år, og den er en af de ældste planter i haven. Jeg klipper jævnligt i den, da den har en meget begrænset plads at vokse på.


Snefrytlen, Luzula nivea, kan lide det fugtige vejr. Vores sandjord bliver ofte lidt for tør for den, men i år står den godt og kvitterer med en fin blomstring.


I det samme bed vokser en del hosta. De brogetbladede lyser godt op på en regnvejrsdag.


Den gule lærkespore, Corydalis lutea, er en fin bunddækkeplante. Dog må man finde sig i, at den sår sig selv og spreder sig til nabobedene. Men den er heldigvis nem at luge op.


Den næste plante har jeg ikke navnet på, men den plejer at være tørkeramt. I år er den takket være regnen stor og frodig og fyldt med blomster.


Og det gælder for hele haven, at regnen har gjort godt. Det er grønt derude. Nu fristes jeg bare til at synge "Sol, sol, kom igen".



fredag den 21. maj 2021

En tur rundt i majhaven

Der er meget at gøre i majhaven. Jeg har brugt adskillige timer på havearbejde, og hvor har jeg nydt det. I år har vejret været perfekt. Der er tilpas fugt i jorden, vi har ikke haft hedebølge med brændende sol, og nattemperaturerne har holdt sig et godt stykke over frysepunktet.

Vi har i nogen tid kunne glæde os over bærmisplens blomster, men nu begynder de at drysse, og de hvide kronblade ligger som sne på fliserne. Vi har en række bærmispler, Amelanchier spicata, langs vores indkørsel. De leder tanken hen på markernes blomstrende læbælter. Vi bor ret vindudsat, så træerne har netop funktion som lægivere.


Som bunddække under træerne vokser prydjordbær, Fragaria. De blomstrer næsten året rundt, men lige nu har de deres hovedblomstring.

 

Alle de små frøplanter, der startede inde i varmen, har været ude i haven til afhærdning i en uges tid, nu er de fleste af dem plantet ud i bedene. De får en god start i den fugtige jord. Det er løvemund, der ses på billedet.


Håret glansmispel, Photinia villosa, som vi plantede forrige år, klarer sig godt. Det er et fint lille træ. De nye lysegrønne blade næsten lyser op mod den mørke baggrund.


I bedet omkring træet er plantet storkenæb, Geranium nodosum. De vokser hurtigt og er allerede ved at dække jorden med de smukke blanke blade.


Kærmindesøsterens, Brunnera macrophylla, små blomster har samme farve som en sommerhimmel.

 
Bronzeblad, rodgersia, har haft fart på. Planten gør, hvad den kan for at skjule skraldespanden. Måske burde vi komme skraldemanden til undsætning.


I forrige indlæg viste jeg begyndelsen til en lille sti. Nu er arbejdet ved at nærme sig sin afslutning, der mangler kun nogle få runde sten. Vi må prøve at finde nogle på en strandtur. Vesterhavssten er ikke så gode, de er for flade. Vi er i gang med en omlægning af bedet på begge sider af stien. Der skal laves et sommerbed med stauder, sommerblomster og georginer i mange forskellige farver. Egentlig er jeg ikke så meget til farvestrålende bede, men nu skal det prøves. Det er godt, der er den mørkegrønne takshæk som en rolig baggrund.


Derimod holder jeg rigtig meget af de grønne farver og de stramme linjer.


Efter en tur til planteskolen, blev de sidste krukker plantet til. På billedet ses georginer, tvillingeblomster, kruspersille, chokoladeblomst, lobelia, margeritter og minipetuniaer.


En enkelt staude blev det også til, kællingetand, Lotus corniculatus. Det er en plante, der tiltrækker mange insekter.


Rigtig god pinse til alle jer, der læser med!



fredag den 7. maj 2021

Majhaven

Maj kom, om den er sød og mild, kan diskuteres. Men den er grøn og frisk, for vi har fået regn. Fjeldribsene (Ribes alpinum) er noget af det grønneste, især nu hvor de står med klaser af grøngule blomster. De vokser i et smalt bed langs vestsiden af huset. Som bundbeplantning er brugt en stenurt. Det er et nemt lille bed, som næsten ingen arbejde kræver.

Stauderne har været langsomme startere i år, men nu begynder der at ske noget. De tre planter i forgrunden er storkenæb, Geranium 'Rozanne', de lange grålige blade til venstre er kamferbalsam, Tanacetum balsamita, langs flisegangen vokser sankthansurt og storkenæb.


I bedet vokser også en gruppe katteurt, Nepeta. Naboens Fister føler sig tiltrukket af dem, den både spiser bladene og ruller sig kælent i planterne. Det skyldes, at katteurt indeholder nepetalacton, som kan give kattene en form for rus.


Det er nu, man skal være over ukrudtet. Det letter havearbejdet senere på året, hvis man får luget i bund om foråret. Blandt ukrudtet kommer spirer af en del stauder og sommerblomster, der har sået sig selv. Nogle af dem vil jeg luge udenom og plante ud, hvor der er huller i bedene. Det gælder den røde havemælde, Atriplex hortensis purpurea, der gør sig godt mellem blomster i stærke farver.


Også den blå dusksalvie, Salvia horminum skal plantes ud forskellige steder. De blå blomster er et fint farvepift mellem blomster i sarte pastelfarver.


Vores espalieræbletræ, Elstar, der vokser op ad en lun sydmur, er i blomst. Men den har desværre kun ganske få blomster.


Jeg har tænkt, om det er fordi, jeg beskærer den forkert? Eller kan det være, fordi den har det for tørt under tagudhænget? Kom gerne med et bud ...


De ikke-forspirede georgineknolde er lagt i jorden. Men de forspirede har jeg fortsat i potter. Jeg er lidt bange for, at vi skal få sen nattefrost.


Blomsterknopperne på snebollebusken, Viburnum burkwoodii 'Conoy' står på spring. Busken bliver flot, når den står fyldt med hvide blomster. Desværre dufter den ikke ret meget.


Jeg går dagligt en runde og napper hoveder af visne påskeliljer. Blomsterne havde vi glæde af i mange uger i år. Men der er fortsat narcisser i blomst. 

Narcissus  'Bridal Crown'


Pinselilje, Narcissus 'Actaea'


Og så er det tulipantid.