fredag den 23. februar 2018

Vinter

Her på falderebet af februar ser det ud til, at vinteren har meldt sin ankomst. Forårsarbejdet i haven er sat på pause og planterne lægger sig fladt hen ad jorden. Her er det kæmpestenbræk, der ser lidt vintertræt ud.


Vandet i fuglebadet er frosset til is, og jeg må skynde mig ud med lidt varmt vand til de tørstige fugle.


Vintergækker er heldigvis skabt til frostvejr, og de lader sig ikke gå på af kulden.


Mon hyacinterne bliver ved med at holde hovedet højt og smile til solen?


På denne årstid træder buske og træer med smukke grenbygninger tydeligt frem. Her er det dronningebusk og troldhassel.




De geometriske former bliver også tydelige. Her er det kugler på et rektangel.


Her er det lige linjer og vel nærmest en kegleform.


Græsplænen (man kan også vælge at kalde den en mosplæne) og de stedsegrønne bunddækkeplanter samt selvfølgelig den manglende sne gør, at februarhaven virker meget grøn. I bedene ses vinterglans, vintergrøn og guldjordbær.




Februar er jo også vinterferiemåneden. I Nordjylland, hvor vore børnebørn bor, er der vinterferie her i uge 8. Så det gør slet ikke så meget, at haven er sat på pause, vi hygger os inde i varmen med to glade drenge og et par håndfulde legoklodser.



fredag den 16. februar 2018

Træer skal ikke vokse ind i himlen

I 2001 plantede vi 5 egetræer, Quercus robur i den vestlige del af vores have. De er plantet på en række med 5 meters afstand. Egetræerne var vel et par meter høje, da de blev plantet, men på trods af tør sandjord og vestenvindens hærgen havde de nu nået en højde på ca. 8 meter.


Vi vil gerne, at vi kan blive ved med at se himlen og få lidt aftensol ned i haven.


Derfor besluttede vi, at tiden nu var inde til at foretage en beskæring. Det er ikke helt let at få et godt resultat ud af en beskæring af forholdsvis store træer, så vi lagde arbejdet i hænderne på et firma, der har specialiseret sig i træpleje.


2 mand mødte op og beskar træerne, så deres højde nu er reduceret med 2½ meter. Jeg synes, resultatet er blevet godt. Når der kommer blade på træerne, vil man næsten ikke lægge mærke til beskæringen.


Træplejernes råd var at få træerne beskåret igen efter ca. 5 år. Birketræet i forgrunden er havens højeste træ. Det skal have lov til at vokse frit.


Da vi nu havde professionelle folk i arbejde, fik vi også lige hjortetaktræet beskåret. Vi beskar det selv sidste vinter, men træet voksede meget i sommer, så vi besluttede, at det nu skulle have den helt store tur.


Vi håber, træet klarer det. Resultatet bliver sikkert en hel masse rodskud, men det må vi tage med.




fredag den 9. februar 2018

Februarsysler


Så fik vi da lige nogle få dage, hvor termometret sneg sig under nul. Var det så den vinter? I givet fald synes jeg, vi er blevet snydt for sne, her har vi ingen sne haft i år.

Jeg er i gang med at rydde op i staudebedene.


Stauderne bliver klippet ned, og visne staudetoppe og blade bliver revet sammen. Det arbejde som jeg engang altid gjorde i marts-april er nu flyttet til januar-februar. Men jeg gør det nu for at give plads til foråret. Løgvæksterne myldrer op af jorden og mange af stauderne står med friske skud, og det vil jo være ærgerligt at komme til at klippe blomsterknopperne af.


En del af februars "havearbejde" foregår fra sofaen. Hvad er skønnere på de lange vinteraftener end at smække benene op i sofaen og sætte sig godt tilrette med puder, tæppe, iPad og havebøger.

IPaden bliver bl.a. brugt til frøbestilling. Jeg gør det ikke så meget i frø, men nogle poser bliver der da købt hvert år, og det ender som regel med, at der bliver trængsel i vindueskarmene. Sidste års favoritter var solsikke 'Butter Cream' og løvemund 'Apollo purple'. Begge blomstrede over meget lang tid og leverede blomster til mange buketter, så de er selvskrevne igen i år



Min havekalender er en anden af de ting, jeg bruger iPaden til. I kalenderen noterer jeg de forskellige gøremål i haven. Når man flittigt har noteret gennem nogle år, bliver havekalenderen en guldgrube af nyttige oplysninger.


Og endelig bliver iPaden brugt til at blogge fra. Der er ikke noget hyggeligere end at sidde i sofaen og læse, hvad haveelskere har udgivet på deres haveblogs. Her er meget godt læsestof og mange flotte billeder. Karstens fortegnelser over henholdsvis danske og nordiske havebloggere har vist mig vej til mange spændende blogs.



Jeg har altid havebøger liggende på sofabordet. De bliver båret hjem fra biblioteket i rigelige mængder og nogle af dem flere gange. De bedste ender på min ønskeseddel. Lige nu er jeg i gang med "Sådan skaber du rum i din have" af Dorthe Kvist og "Design din have" af Birgitte Busch og Nina Ewald. Begge bøger kan varmt anbefales.



Februar har også budt på et foredrag i havekredsen. Foredragsholderen var Ernst Jensen, ham der har skrevet bogen "Et liv med roser". Hans foredrag handlede om, hvordan man lykkes med roser. Ernst har en virkelig stor viden om roser, og han er god til at lære fra sig, så jeg blev meget klogere på roser. Hvis han holder foredrag i nærheden af, hvor I bor, kan jeg anbefale, at I hører ham.

fredag den 2. februar 2018

Den hvide have

Vi startede med anlæggelsen af den hvide have i foråret 2013 i forbindelse med en større omlægning af vores forhave. En del af forhaven blev ryddet for gamle buske og træer, og det gav jo nye muligheder.

Billedet er fra marts 2013 lige før omlægningen. Ved omlægningen blev buskene fjernet på nær taksene nederst til venstre.


Og så gik vi i gang med at anlægge den hvide have. Det har strakt sig over nogle år, men når vi i løbet af foråret regner med at være helt færdige, skulle haven gerne se ud som på tegningen.

Mod syd og øst er haven afgrænset af en græssti. Mod vest er plantet en lille bøgehæk, der sammen med læmuren danner afgrænsning. De bestående taks er blevet suppleret med et par nye, så taksene danner en let afskærmning af den hvide have mod nord. Taksene er blevet klippet i søjlefacon.


Følgende buske og træer er plantet:

1   Pilebladet pære, Pyrus salicifolia 'Pendula'
2   Bærmispel, Amelanchier Laevis (gamle træer)
3   Buskvedbend, Hedera helix 'Arborescens'
4   Ædelcypres, Chamaecyparis law. 'Mini Globus'
5   Rose, Alba 'Madame Plantier'
6   Bøg, Fagus Sylvatica
7   Taks, Taxus baccata

Imellem buskene er plantet forskellige løgplanter og stauder, som har det tilfælles, at de har hvide blomster, en del af dem har gråt løv.

Sådan ser taksene ud, efter at de er vokset til og de ældste er blevet søjleklippede.


Et bælte af skovmærker vokser mellem taksene.


Albarosen blev plantet forrige forår. Jeg må indrømme, at det er mere stativ end rose, men rosen skulle gerne vokse godt til. Rosen står i en bund af vinterglans. Det er bærmisplernes stammer, der ses i baggrunden.


Den pilebladede pære danner overstander midt i bedet.


Bøgehækken blev plantet i 2016. Jeg glæder mig til, at den bliver stor og tæt.


Buskvedbenden skaber med sine skinnende grønne blade liv til haven om vinteren.


Ædelcypresserne er også et dejligt grønt indslag om vinteren, hvor stauderne ikke syner af så meget. Cypresserne bliver klippet hvert år, for at de ikke skal komme til at fylde for meget.


Det er træerne og buskene der danner rygraden i den hvide have, men det er stauderne der fylder rammerne ud og giver liv til haven.






Det, som nu mangler for at gøre planen færdig, er havegangen. Som det fremgår af nogle af de ovenstående billeder havde vi påbegyndt en sti med bl.a. nogle træskiver, men de holdt ikke, og det hele så lidt rodet ud. Så her i foråret går vi i gang med at lave en sti igennem haven. Den skal bestå af fliser og runde sten i lighed med billedet her.