fredag den 20. maj 2022

Syrentid

Når man på denne tid af året går rundt i villakvarterer, hænger duften af syrener i luften, og tager man til Sydfyn, kan man opleve kilometervis af levende hegn udelukkende med syrener. Vi oplevede det for nogle år siden, da vi var til Sydfynske Syrendage, det var et mageløst syn. 

Jeg kunne ikke glemme de blomstrende syrenhegn, og som et minde købte jeg forrige år en syren med det poetiske navn 'Fynsk Forår'. Sidste år kom der ingen blomster i syrenen, så jeg har med længsel ventet på den første blomst, og den kom så i år. Er den ikke bedårende?


Syrenen, Syringa hyacinthiflora 'Fynsk Forår', er fundet af planteskoleejer Ole Heide i en have på Sydfyn. Den beskrives som en tætgrenet busk med en højde på 1½-2 m. Den beskrives også som vindhårdfør, hvilket absolut er en fordel i vores vindomsuste have. Og endelig beskrives den som rigtblomstrende. Så til næste år vil jeg glæde mig til, at min syren får mere end én blomst.

Herunder ses den fuld udsprunget. 


En anden af havens syrener er Syringa  vulgaris 'Andenken an Ludwig Späth'. Var 'Fynsk Forår' et velovervejet køb, var 'Ludwig Späth' til gengæld et impulskøb. Vi var for nogle år siden på besøg i Heides Planteskole i Thisted, mens syrenblomstringen var på det højeste. Heides Planteskole har en af Europas største syrensamlinger med ca. 400 sorter. Vi blev selvfølgelig fristet, og (det svære) valg faldt på 'Ludwig Späth'.


Syrenen blev plantet i et bed med udelukkende løvefod, Alchemilla mollis, idet jeg havde en forestilling om, at syrenens blomster ville passe fint til løvefodens gulgrønne blomster. Men jeg havde forregnet mig, for løvefoden kommer først i blomst efter at syrenen er afblomstret. Øv! Til gengæld passer syrenblomsterne fint til vejtræets mørkerøde blade.

Nok om syrener. Der er mange andre buske, der blomstrer i maj. Perlebusken, Exochorda racemosa, tiltrækker altid opmærksomhed på grund af de smukke runde knopper, men blomsterne er nu også fine.


Rynkeblad, Viburnum rhytidophyllum, var meget almindelig i haverne i 1970'erne. Nu er den vist gået af mode. Vi har altid haft busken i haven. De "rynkede" blade er så dekorative. Men de store hvide blomsterskærme er også smukke.



Og så til stauderne. Geranierne er så småt i gang med blomstringen. En af de tidligste er storrodet storkenæb, Geranium macrorrhizum.


Bronzeblad, Rodgersia, er næsten smukkest om foråret, hvor bladene er brune.


Kamferbalsam, Tanacetum balsamita, har smukke grågrønne blade, der er karakteristiske ved deres lodrette vækst.


Porcelænsærenpris, Veronica gentianoides, er aldeles bedårende. Jeg så den første gang i Helle Troelsens have. Helle havde plantet den i forgrunden af et stort staudebed. Der var mange af dem, og de var i blomst. Jeg blev så betaget ved synet, at jeg selv købte nogle planter - og nu er de første blomster sprunget ud.




21 kommentarer:

  1. Jeg var også på Fyn for 2 år siden, da syrenerne blomstrede, det er et smukt syn. Jeg købte for 6 år siden Fynsk forår, først i år blomstrer den, den er kun lille endnu. Jeg købte den hos Tante Grøn og Syrenprinsen sammen med den smukke Beauty of Moscow, den blomstrede fint sidste år og forrige år, men ikke i år. Sandsynligvis fordi jeg klippede den sidste år, så har jeg nok fjernet blomsterskudene. Den står i mit hækbed, der er den for stor, så det var en dårlig idé.
    Jeg har nydt dine billeder, især perlebusken er jeg imponeret af, min gik ud, så jeg må starte forfra med en ny.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er i det mindste glad for, at 'Fynsk forår' har en blomst, så jeg ved, hvordan blomsterne ser ud. Du må have købt en ny perlebusk, den er ikke til at undvære. Min eneste indvending er, at buskene får en ranglet vækst, og jeg synes, det er svært at beskære dem, så de bliver tætte og pæne.

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Så flott din syrin er! Det blir spennende å se til neste år om den da får mange blomster. Den hadde en fantastisk farge.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har læst, at den er blomsterrig, så det håber jeg, den vil leve op til. Jeg har plantet den på grund af de fine blomster. Syrener er ikke så spændende uden for blomstringstiden.

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Fynsk forår er da en yndig sag. Jeg foretrækker egentlig de enkle syrener, jeg syntes de dufter bedre, og ser sødere ud.
    Der står osse en rynkeblad i min mors have. Den har en anselig størrelse, og den ser meget mere tæt ud end din? Beskærer du den i "tykkelsen". Hver gang vi beskærer mors, er det lige før vi skal have støvmasker på, sådan støver den, uhff.
    Jeg tror perlebusken har undveget min opmærksomhed til nye prydbuske... Det skal der vist rettes op på. Din ser så flot ud. Men de er måske lidt sarte?
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Vores rynkeblad vokser i gårdhaven, og der er ikke plads til en stor busk. Den bliver derfor beskåret lidt næsten hvert år. Jeg tynder også lidt ud i den, for at den ikke skal blive for bastant, hvad den godt kan blive med de store mørke blade. Jeg har aldrig tænkt over, at rynkeblad støver?
      Perlebuske er ikke sarte. Nu kender jeg ikke jordbundsforholdene hos dig, men i vores tørre sandjord gror den udmærket. Den lader sig heller ikke gå på af blæsten.

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Så vacker syren! Den ser nästan lite rosatonad ut i bilden. Den mörkt lila påminner om en jag har från morfar och som jag är himla rädd om. Det blommar fantastiskt ute nu men jag ser att det har kommit längre hos dig.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. 'Fynsk forår' har rosa knopper, men udsprunget får blomsterne en meget lys rosa farve. 'Ludwig Späth' er en meget almindelig og populær syren, så det kan vel godt være den sort, du har fra din morfar. Jeg kan godt lide de mørke blomster.
      Du må have en god weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Det er sjovt at læse om din unge syrenplante, når ens problem er det stik modsatte, nemlig hvordan man bærer sig ad med at få styr på et gammelt syrenhegn. Den kønne porcelænsærenpris forbinder jeg med mine forældres have, hvor den sammen med engblomme vendte tilbage år efter år.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg ved nok ikke, hvordan man vedligeholder et gammelt syrenhegn. Vi har haft et par syrener, som vi gravede op, da de blev gamle. Dels blev de for pladskrævende, dels blev vi trætte af rodskuddene.
      Porcelænsærenprisen var ny for mig, da jeg så den hos Helle Troelsen. Engblomme havde mine forældre også i haven. Porcelænsærenprisen er vist ikke så glad for tør jord, men jeg håber, at min vil vende tilbage.

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Din Fynske Forårs-syren er ganske dejlig, og det lyder som om den ret nemt kunne passes ind i en mindre have. Her har vi et kæmpe skrummel af den slags der sætter masser af rodskud - heldigvis i udkanten af haven. Jeg har skåret den helt ned over et par år, og det har den svært ved at tilgive. Den blomstrer stadig kun ganske lidt, men jeg vil tynde ud i den når blomstringen er ovre.
    Din tanke med Ludwig Späth og løvefod var jo ganske udmærket, bortset fra timingen:) Men godt den passer så flot til vejtræet! Selvom frugttræerne er på retur er der stadig så mange buske der blomstrer nu, og snart kommer hylden, som jeg elsker.
    Kamferbalsam har jeg aldrig set eller hørt om, men den er jo anderledes med sin lodrette vækst. Ligner en tørketålende sag. Porcelæns-ærenpris er rigtig fin og yndig - og så er der da én ærenpris der får adgang til din have:)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Gamle syrener med masser af rodskud har vi haft et par stykker af, men vi gravede dem op til sidst. Ja timingen var ikke god, men jeg lever med det.
      Jeg elsker også hylden, og så holder jeg meget af hvidtjørnen. Det er så smukt, når de to blomstrer i markhegnene.
      Kamferbalsam kan man vist ikke slå ihjel hverken med tørke eller med det modsatte. Men jeg kan godt lide den.
      Ha-ha! Der er forskel på vedbend og porcelæn. Porcelænsærenprisen er desværre ikke tørketålende, så det er et spørgsmål, om den vil trives hos os. Dens fætter vedbendærenprisen er ved at invadere hele haven.

      Hilsen Elna

      Slet
  7. Hej Elna!
    Syrener är vackra och doftar så gott. Tog ett skott av min dotters syren förra året, och den har många blommor i år. Det är en alldeles vanlig bondsyren som vi kallar de oförädlade. Har länge tänkt mig en ädelsyren av något slag. Dina är fina. Pärlbusken är vacker liksom din majträdgård.
    Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Syrenerne langs markerne er højst sandsynlig også de uforædlede. Blandt ædelsyrenerne er der rigtig mange at vælge imellem, og det er svært at vælge. 'Fynsk forår' valgte jeg mest på grund af navnet. Dels er øen Fyn forbundet med syrenerne langs marker og veje, dels er 'Fynsk forår' et meget kendt korstykke af Carl Nielsen, som er en af Danmarks berømteste komponister. For øvrigt er der også en øl, som hedder 'Fynsk forår'.
      Jeg har haft problemer med at skrive kommentarer, så derfor skriver jeg først til dig i dag. Du må have en god uge!

      Hilsen Elna

      Slet
  8. Vi var på sydfynsk syrentur for et par år siden. De mange hegn er vidunderlige, og vi fik både syrenkage og syrensirup. Dejlig oplevelser.
    En fynsk syren, der bare bliver en pænt lille busk... spændende nyhed for mig.
    Det samme gælder Kamferbalsam - den har sandelig flotte blade - og så kan jeg læse i kommentarerne, at den er tørketålende. Den er noteret ;-)
    Jeg har lige købt nogle blå Porcelænsærenpris i den forhåbning, at de kan klare sig i god, men tør jord. Det skal jeg ikke regne med, kan jeg se af dine erfaringer... nu prøver jeg at plante dem, så ser vi... Farven kunne jeg ikke stå for.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. PS - breder kamferbalsam'en sig?

      Slet
    2. Syrenkagen husker jeg også, den smagte godt. Men jeg vil nu ikke bruge min enlige syrenblomst i en kage. Syrenen var også en nyhed for mig. Nu håber jeg, den holder, hvad gartneren lovede.
      Kamferbalsam får små margeritlignende blomster. De er også fine, men blomstringen varer ikke så længe. Den breder sig lidt, men ikke ved lange udløbere, så man kan godt have den i et staudebed. Jeg klipper de visne blomster af, så jeg ved ikke, om den sår sig selv. Kamferbalsam er meget tørketålende.
      Porcelænsærenpris har de yndigste blomster. Desværre tror jeg, vi skal ud med vandkanden.

      Hilsen Elna

      Slet
  9. Det er nogle flotte blomstrende buske i din have. Jeg kunne tænke mig syren i min have, men har altid betragtet dem som meget store. Jeg skal måske bare finde den rigtige sort. Din perlebusk frister også!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror, det drejer sig om at finde den rigtige syrensort. Jeg kan anbefale dig, at køre en tur til Heides Planteskole i Thisted. Du vil helt sikkert blive betaget af alle hans syrener. Men du skal jo ikke vente for længe, for jeg tror, det er nu, blomstringen er på det højeste.

      Hilsen Elna

      Slet
  10. Så fine syriner, helt enig det er så fint når mange er sammen, var på en liten øy i Oslofjorden for mange år siden, i et område hadde lilla syriner spredt seg, og det er et syn jeg aldri glemmer. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlet
    Svar
    1. Det må have set meget smukt ud med alle syrenerne på øen og sikken duft, der må have været.
      Hav det godt!

      Hilsen Elna

      Slet